A sztereotípiák olyan személyiségi sémák, amelyek a gyors és hatékony gondolkodást segítik elő. A köztudatban azonban gyakran negatív kicsengésű a kifejezés, mert sokszor tévesen azonosítják az előítélettel. Igaz, hogy a sztereotípiák által meghatározott és elraktározott ismeretek az egyénre kivetítve pontatlanok és félrevezetőek lehetnek, viszont a sémák használata nélkül sokkal kevesebb információt tudnánk feldolgozni – áll a sztereotípia meghatározásában.

Szerkesztői csapatunk az e heti Jelenlét podcast epizódban vadászatba kezdett, célpontba véve a magyarság sztereotípiáit. Összegyűjtöttünk ugyanis tíz olyan előfeltevést, amely a szélesebb közvélemény szerint olyan meghatározó jegy, ami a magyar emberre rásüthető. De valóban igaz, hogy „félünk a hidegtől”? Hm… és ez csak egy a tízből, ugyanis szokás mondani, hogy van még ott, ahonnan ez jött. Figyelemfelkeltésképpen íme még egy erről a bizonyos listáról: „A magyarok lóháton jöttek a világra, azon élnek, és talán – az ősi szertartás szerint –, máig a lovukkal helyezik őket örök nyugalomra.” Oké, ez utóbbit kicsit eltúloztam… de vajon mennyire?

Azt mondják, hogy a svájciak zárkózottak, az angolok ridegek, az oroszok sokat isznak, a franciák rátartiak… és így tovább. Ugye a te fejedben is elültetődött az évek során számos sztereotípia (vagy előítélet?) egy-egy nemzet embertípusáról? De vajon elgondolkodtál-e már azon, hogy a rólunk kialakult vélt vagy valós igazságok hogyan határozzák meg a „magyarságképet”?

Ha kíváncsi vagy a válaszra, mindenképpen tarts velünk a Jelenlét heti adásában. Gillich Panna főszerkesztőnk ugyanis hozott egy top 10-es listát, amire felkerült néhány meghökkentő, néhány, szinte magától értetődő és nem egy megmosolyogtató tétel is, például a híres magyar leleményességről. Sőt Panna még a magyaros virtus hangerejét is első kézből veti össze a legendás olaszos beszédvehemenciával. Aztán itt lesz még Enzsel Adél szerkesztőnk is, aki világjáróként sokat látott és tapasztalt a különböző kultúrák sztereotípiáinak valóságtartalmával kapcsolatban, de még őt is sikerült meglepni egypár, a magyarságról élő előítélettel. Ez utóbbiakból jómagam évtizedes idegenvezetői múltból táplálkozva hoztam felszínre egy-kettőt. Mint például azt, hogy vannak, akik úgy érkeznek „kishazánkba”, hogy szentül hiszik, hogy még a lakótelepi, harmadik emeleti lakás erkélyén is lovat tartunk.

Sikerült felkelteni az érdeklődésedet? Akkor tarts velünk, és kattints a lejátszóra! Ha pedig tetszik az adás, kommenteld, „csillagozd”, osztályozd vagy oszd meg, hogy a barátaidhoz is eljussunk!Szerző