Bármennyire is szeretem az őszt, ilyenkor sokkal fáradékonyabb vagyok, mint a nyári napsütésben. Sokkal kevesebb a friss gyümölcs és zöldség is, az étkezésem pedig egyre egyhangúbb, ahogy telnek a hideg hónapok. Ilyenkor jó bevetni azokat az egészséges recepteket, amik kicsit lendületbe hoznak a szürke hétköznapokon. Ezek az egyszerű és gyors granolás energiafalatok is pont ilyenek.

Az alapja a granola, aminek számtalan változatához juthatunk hozzá, de akár házilag is elkészíthetjük. Egy kis extra ízért most egy málnás változatot használtam. Az elkészítéséhez csupán öt hozzávalóra van szükség, és ezeket akár kedvünkre variálhatjuk, így nehezebb ráunni erre a nassolnivalóra.

egészség – táplálkozás – recept - reggeli – granola –Impulzív Magazin
Persze bátran lehet vele kísérletezgetni is, új ízeket belecsempészni, és akár még az évszakra is hangolhatjuk: lecserélhetjük a mogyoróvajat sütőtökre, tehetünk bele aszalt gyümölcsöt, fűszereket – hiszen ez a legjobb része a sütés-főzésnek, amikor engedjük szabadon nyargalni a fantáziánkat, aminek eredményeként valami (remélhetőleg) ízleteset oszthatunk meg szeretteinkkel. Ezek a granolás energiafalatok egyébként osztozkodásra teremtettek, sőt az elkészítésük is lehet közös program, főleg a gyerkőcökkel, akik amúgy is szeretnek könyékig belemerülni egy jó kis kotyvasztásba.
Mivel a golyók pár napig hűtőben elállnak, akár készíthetünk egy nagyobb adagot is a hét elején, hogy aztán hétköznap szép lassan fogyjon el, bár – és ez itt egy komoly figyelmeztetés – a tapasztalatok alapján, ha nincs szigorúan beosztva, a falatok hajlamosak nyom nélkül eltűnni.

egészség – táplálkozás – recept - reggeli – granola –Impulzív Magazin
Hozzávalók:

 • 5 evőkanál granola
 • 2 evőkanál sima mogyoróvaj
 • 5-10 szem mogyoró/mandula/dió felaprítva
 • 2 ½ teáskanál méz
 • 1 teáskanál chiamag
Elkészítés:
 1. Mindent tegyél egy edénybe és keverd el jól az összetevőket.
 2. A kezeddel formálj golyókat a masszából.
 3. Tedd rövid időre hűtőbe őket, hogy kicsit összeálljanak.

egészség – táplálkozás – recept - reggeli – granola –Impulzív Magazin
Tippek:

 • Ha nagyon nem akarnak összetapadni a golyók, játssz egy kicsit a mogyoróvaj-granola arányokkal.

 • Ebből a mennyiségből kb. 10 golyót tudsz elkészíteni, de ez a golyók méretétől is függ.

 • Mivel eláll hűtőben pár napig, nyugodtan készíts dupla vagy akár tripla adagot.

Akár tízóraira, akár uzsonnára is tökéletesek ezek az ízletes energiabombácskák, de még a gyerekek uzsonnásdobozában is otthonra találhatnak.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző