Tombol a nyár, és ilyenkor különösen jól esnek az embernek a hűs ételek – legyen az egy szelet görögdinnye a hűtőből, egy hideg gyümölcsleves, vagy egy jó kis fagyasztott, joghurtos granolakosárka, ami egy rendkívül egyszerű, laktató és egészséges harapnivaló, akár reggeliről vagy uzsonnáról van szó.

Fagyasztott joghurtos granola kosárkák nyári reggeli az Impulzív Magazin oldalán
Olyan hozzávalókból készül, amik külön-külön is nagy kedvencek – ezek a granola, a görög joghurt és a friss gyümölcs; együtt azonban még ütősebbek, ráadásul pár óra fagyasztó után még hűsítőek is. Előző este elkészítheted, így másnap reggel már egyből lehűlhetsz a kánikulában, de a hűtőben pár napig is eláll. Bár használhatsz hozzá bolti granolát is, a házi azért mégiscsak jobb, hiszen tudod, mi került bele. Az otthoni elkészítése egészen egyszerű, úgyhogy mindenképp ajánlom. Ha mégsem akarsz belevágni, akkor ugorj egyből a kosárkák elkészítéséhez. A vállalkozó szelleműek számára azonban itt kezdődik a recept.

Hozzávalók a granolához

  • 3 csésze zabpehely
  • ½ csésze dió (apróra törve)
  • ½ csésze mogyoró (félbe vágva)
  • ¼ csésze szezámmag
  • ¼ teáskanál gyömbér
  • ¼ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • ¾ teáskanál só
  • ½ csésze méz
  • ¼ csésze olívaolaj
  • ¼ csésze kókuszolaj felolvasztva

Fagyasztott joghurtos granola kosárkák nyári reggeli az Impulzív Magazin oldalán
Elkészítés

  1. Mérd ki és borítsd össze egy nagy tálba a zabpelyhet, diót, mogyorót, szezámmagot, fűszereket és a sót, majd keverd el őket.
  2. Öntsd nyakon a mézzel és az olajokkal.
  3. Keverd, ahogy csak bírod, amíg minden szépen egyenletesen eloszlik.
  4. Borítsd a keveréket egy sütőpapírral borított tepsibe, oszlasd el, majd mehet az előmelegített sütőbe, ahol süsd kb. 20 percig – ekkor vedd ki, és keverd meg, majd tedd vissza még kb. 10 percre. Ennél a lépésnél vedd figyelembe a sütőd tulajdonságait, és inkább nézz rá sűrűbben, nehogy túlbarnuljon.
  5. Nagyjából fél óra után, amikor már megpirult, de azért nem égett még szénné, és az illata is finom, vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni.
  6. Kanalazd át a granolát egy zárható üvegbe, és abban tárold.

Fagyasztott joghurtos granola kosárkák nyári reggeli az Impulzív Magazin oldalán
Hozzávalók a kosárkákhoz

  • granola (házi vagy bolti)
  • görög joghurt
  • friss gyümölcs

Elkészítés

  1. Tegyél szilikonos muffinformákba két-három teáskanál granolát és jól nyomkodd le, hogy kicsit összeálljon.
  2. Töltsd fel a formákat joghurttal, a tetejüket egyengesd el.
  3. Szórd rá a gyümölcsöt, és mehet is a fagyasztóba 1-3 órára, attól függően, hogy mennyire fagyosan szeretnéd.
  4. Miután kivetted a fagyasztóból, tárold hűtőben, akár még a muffinformákban, akár azokból kiszedve.

Fagyasztott joghurtos granola kosárkák nyári reggeli az Impulzív Magazin oldalán
Tippek

  • Bár a natúr görög joghurtot ajánlom hozzá, igazából másmilyen joghurttal is működik a dolog.
  • Extra ízért és krémességért turmixolj össze egy banánt egy nagy dobozos joghurttal (400g).
  • Egy 400g-os joghurtból nagyjából 6-7 kosárka jön ki.
  • A szilikonos muffinforma helyett nyugodtan teheted más fagyálló alkalmatosságba is a finomságot, bár azért is praktikus ez a módszer, mert ebből nagyon könnyű kiszedni a kész granolás-joghurtos csodákat.
  • 2-3 óránál tovább ne fagyaszd tovább, hacsak nem akarod hosszabb ideig tárolni, ez esetben viszont ne felejtsd el evés előtt időben kivenni, hogy kicsit felengedjen.
  • Fogyasztáshoz villa használata ajánlott.

Finom, egyszerű, egészséges és még hűsít is – azt hiszem, többet nem is várhatunk egy nyári harapnivalótól.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Szerző