Tombol a nyár, és ilyenkor különösen jól esnek az embernek a hűs ételek – legyen az egy szelet görögdinnye a hűtőből, egy hideg gyümölcsleves, vagy egy jó kis fagyasztott, joghurtos granolakosárka, ami egy rendkívül egyszerű, laktató és egészséges harapnivaló, akár reggeliről vagy uzsonnáról van szó.
Olyan hozzávalókból készül, amik külön-külön is nagy kedvencek – ezek a granola, a görög joghurt és a friss gyümölcs; együtt azonban még ütősebbek, ráadásul pár óra fagyasztó után még hűsítőek is. Előző este elkészítheted, így másnap reggel már egyből lehűlhetsz a kánikulában, de a hűtőben pár napig is eláll. Bár használhatsz hozzá bolti granolát is, a házi azért mégiscsak jobb, hiszen tudod, mi került bele. Az otthoni elkészítése egészen egyszerű, úgyhogy mindenképp ajánlom. Ha mégsem akarsz belevágni, akkor ugorj egyből a kosárkák elkészítéséhez. A vállalkozó szelleműek számára azonban itt kezdődik a recept.
Hozzávalók a granolához
- 3 csésze zabpehely
- ½ csésze dió (apróra törve)
- ½ csésze mogyoró (félbe vágva)
- ¼ csésze szezámmag
- ¼ teáskanál gyömbér
- ¼ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál szerecsendió
- ¾ teáskanál só
- ½ csésze méz
- ¼ csésze olívaolaj
- ¼ csésze kókuszolaj felolvasztva
Elkészítés
- Mérd ki és borítsd össze egy nagy tálba a zabpelyhet, diót, mogyorót, szezámmagot, fűszereket és a sót, majd keverd el őket.
- Öntsd nyakon a mézzel és az olajokkal.
- Keverd, ahogy csak bírod, amíg minden szépen egyenletesen eloszlik.
- Borítsd a keveréket egy sütőpapírral borított tepsibe, oszlasd el, majd mehet az előmelegített sütőbe, ahol süsd kb. 20 percig – ekkor vedd ki, és keverd meg, majd tedd vissza még kb. 10 percre. Ennél a lépésnél vedd figyelembe a sütőd tulajdonságait, és inkább nézz rá sűrűbben, nehogy túlbarnuljon.
- Nagyjából fél óra után, amikor már megpirult, de azért nem égett még szénné, és az illata is finom, vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni.
- Kanalazd át a granolát egy zárható üvegbe, és abban tárold.
Hozzávalók a kosárkákhoz
- granola (házi vagy bolti)
- görög joghurt
- friss gyümölcs
Elkészítés
- Tegyél szilikonos muffinformákba két-három teáskanál granolát és jól nyomkodd le, hogy kicsit összeálljon.
- Töltsd fel a formákat joghurttal, a tetejüket egyengesd el.
- Szórd rá a gyümölcsöt, és mehet is a fagyasztóba 1-3 órára, attól függően, hogy mennyire fagyosan szeretnéd.
- Miután kivetted a fagyasztóból, tárold hűtőben, akár még a muffinformákban, akár azokból kiszedve.
Tippek
- Bár a natúr görög joghurtot ajánlom hozzá, igazából másmilyen joghurttal is működik a dolog.
- Extra ízért és krémességért turmixolj össze egy banánt egy nagy dobozos joghurttal (400g).
- Egy 400g-os joghurtból nagyjából 6-7 kosárka jön ki.
- A szilikonos muffinforma helyett nyugodtan teheted más fagyálló alkalmatosságba is a finomságot, bár azért is praktikus ez a módszer, mert ebből nagyon könnyű kiszedni a kész granolás-joghurtos csodákat.
- 2-3 óránál tovább ne fagyaszd tovább, hacsak nem akarod hosszabb ideig tárolni, ez esetben viszont ne felejtsd el evés előtt időben kivenni, hogy kicsit felengedjen.
- Fogyasztáshoz villa használata ajánlott.
Finom, egyszerű, egészséges és még hűsít is – azt hiszem, többet nem is várhatunk egy nyári harapnivalótól.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!