Azt imádjuk a tavaszban, hogy a természet újraébredése magával hozza a finomabbnál-finomabb, friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök áradatát. Ilyenkor robban be közénk a spárga is, aminek nagy rajongói vagyunk.

spárga recept Impulzív Magazin
Bár sokan ódzkodnak a spárgától, egy szupersztár zöldségről van szó. Karakteres növény, álomszép színnel és tömve minden jóval, amire a szervezetünknek szüksége van: antioxidánsok, rostok és vitaminok kavalkádja található benne.

A spárga sokféleképpen készíthető el, főzhetjük, süthetjük, ránthatjuk, grillezhetjük, pépesíthetjük, párolhatjuk – sokoldalú növény, amit akár magában, akár köretként is fogyaszthatunk. Ezúttal egy saláta készült belőle, koktélparadicsommal és mozzarellával kiegészítve. Caprese saláta, ha úgy tetszik, csak összesütve.

Elkészítése roppant egyszerű és gyors (ahogy azt szeretjük), és csak a spárga nagy trükkjét kell hozzá ismernünk, ami nem más, mint a hajlítás és törés trükkje. Hogy ez mit jelent? Fogjuk meg a spárga két végét és kezdjük el hajlítani; így a spárga szára pontosan ott fog eltörni, ahonnan már roppanósra képes sülni. Ha eddig a spárga szálassága, rágóssága tartott vissza a fogyasztásától, akkor most már semmi nem állhat barátságotok útjába.

spárga recept Impulzív Magazin

Hozzávalók:

  • 1 kg spárga
  • 125 g mozzarella (egy csomag)
  • 250 g koktélparadicsom
  • só, bors ízlés szerint
  • pár evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál balzsamecet

spárga recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. A spárgákat tördeld el a fent leírt módon, majd alaposan mosd meg és tedd egy sütőpapíros tepsire.
  2. Mosd meg és vágd félbe a paradicsomokat, majd ezeket is tedd a tepsire, a spárgák mellé, héjjal lefelé.
  3. Locsold meg olívaolajjal a zöldségeket, majd sózd, borsozd.
  4. Tedd be előmelegített sütőbe (200°C), majd süsd kb. 10 percig.
  5. Közben a mozzarellát vagy reszeld le, vagy egyszerűen aprítsd fel.
  6. 10 perc után szórd a mozzarellát a spárgára, majd tedd vissza még kb. 5 percre, amíg rá nem olvad és kicsit meg nem pirul a sajt.
  7. Szedd egy tálra a kész spárgát, tedd rá a sült paradicsomokat, majd locsold meg balzsamecettel és már tálalhatod is.

spárga recept Impulzív Magazin

Tippek:

  • Onnan lehet tudni, hogy a spárga jó, hogy csodás, élénkzöld színt ölt.
  • Ha teheted, a tepsin katonásan sorakozzanak a spárgák és ne egymás hegyén-hátán feküdjenek.
  • Bátran sózd-borsozd.
  • Extra ízért szórd meg aprított bazsalikom levéllel.
  • Hidegen és melegen is szuper saláta, de akár köretnek is kiváló.
  • Ez a mennyiség salátaként nagyjából két főnek elég, köretként pedig négy kevésbé éhes embernek.

spárga recept Impulzív Magazin

Könnyed, gyors, ízletes – ilyen ez a spárga saláta, ami nálunk most már visszatérő vendég lesz a konyhában.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!