Azt imádjuk a tavaszban, hogy a természet újraébredése magával hozza a finomabbnál-finomabb friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök áradatát. Ilyenkor robban be a spárga is, aminek nagy rajongói vagyunk.

spárga recept Impulzív Magazin
Bár sokan ódzkodnak a spárgától, egy szupersztár zöldségről van szó. Karakteres növény, álomszép színnel és tömve minden jóval, amire a szervezetünknek szüksége van: antioxidánsok, rostok és vitaminok kavalkádja található benne.

A spárga sokféleképpen elkészíthető: főzhetjük, süthetjük, ránthatjuk vagy grillezhetjük, de pépesíthetjük és párolhatjuk is. Sokoldalú zöldség, amit akár magában, akár köretként is fogyaszthatunk. Ezúttal egy saláta készült belőle koktélparadicsommal és mozzarellával kiegészítve – ha úgy tetszik caprese saláta, csak egy kicsit összesütve.

Az elkészítése roppant egyszerű és gyors (ahogy azt szeretjük), és csak a spárga nagy trükkjét kell hozzá ismernünk, ami nem más, mint a hajlítás és törés technikája. Hogy ez mit jelent? Fogjuk meg a spárga két végét, és kezdjük el hajlítani; így a zöldség szára pontosan ott fog eltörni, ahonnan már roppanósra képes sülni. Ha eddig a növény szálassága és rágóssága tartott vissza a fogyasztásától, akkor most már semmi nem állhat a barátságotok útjába.

spárga recept Impulzív Magazin
Hozzávalók:

  • 1 kg spárga
  • 125 g mozzarella (egy csomag)
  • 250 g koktélparadicsom
  • só, bors ízlés szerint
  • pár evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál balzsamecet

spárga recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. A spárgákat tördeld el a fent leírt módon, majd alaposan mosd meg, és tedd egy sütőpapíros tepsire.
  2. Mosd meg és vágd félbe a paradicsomokat, majd ezeket is tedd a tepsire a spárgák mellé, héjukkal lefelé fordítva.
  3. Locsold meg olívaolajjal, majd sózd és borsozd a zöldségeket.
  4. Tedd őket előmelegített sütőbe (200°C), majd süsd kb. 10 percig.
  5. Közben a mozzarellát reszeld le vagy egyszerűen aprítsd fel.
  6. 10 perc után szórd a sajtot a spárgára, majd az egészet tedd vissza még kb. 5 percre a sütőbe, hogy a mozzarella ráolvadjon a zöldségre és egy kicsit meg is piruljon.
  7. Szedd ki egy tálra a kész spárgát, tedd rá a sült paradicsomokat, majd locsold meg balzsamecettel, és már tálalhatod is.

spárga recept Impulzív Magazin

Tippek:

  • Onnan lehet tudni, hogy a spárga jó, hogy csodás élénkzöld a színe.
  • Ha teheted, akkor a zöld szárak katonásan sorakozzanak a tepsiben és ne egymás hegyén-hátán feküdjenek.
  • Bátran sózd és borsozd.
  • Extra ízért szórd meg aprított bazsalikomlevéllel.
  • Hidegen és melegen is szuper saláta, de akár köretnek is kiváló.
  • Ez a mennyiség salátaként nagyjából két főnek elég, köretként pedig négy kevésbé éhes embernek.

spárga recept Impulzív Magazin

Könnyed, gyors és ízletes – ilyen ez a spárgasaláta, ami nálunk most már visszatérő vendég lesz a konyhában.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző