A nyár megérkezésének egyik biztos jele, amikor lilába borulnak a levendulamezők. Ez az illatos növény nemcsak szép, de rendkívül hasznos is. Készülhet belőle nyugtató olaj, álmot hozó párna és a nyári életérzést megtestesítő finomságok is – ilyen ez a rendkívül egyszerű levendulaszirup is, amit keverhetünk szódával, ha hűsítő nedűre vágyunk, hozzáadhatunk a kávénkhoz, ha valami különlegeset szeretnénk inni, de még akár süteményre is csöpögtethetjük egy falatnyi nyárért.

levendula szirup recept Impulzív Magazin
A levendulának számos pozitív hatása ismert, külsőleg és belsőleg is. Segít csökkenteni a stresszt, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtat, erősíti az immunrendszert, riasztja a molyokat, sőt, még a szúnyogcsípések kellemetlenségét is enyhítheti.

Mivel rendkívül intenzív az illata (és az íze), ezért ha ételbe vagy italba keverjük, érdemes kicsit kísérletezgetni a mennyiségekkel, mert szappanos íze néha sok tud lenni. Ez igaz erre a szirupra is. Első körben érdemes kevesebb levendulával készíteni, és ha mégsem elég intenzív a jellegzetes íz, akkor a következő adagba mehet több is.

levendula szirup recept Impulzív Magazin
A szirupot készíthetjük friss és szárított levendulából is, csak arra figyeljünk, hogy olyan növény keressünk, amit nem permeteztek. A kész szirupot jól zárható edényben 2-4 héten keresztül tárolhatjuk a hűtőben. Használhatjuk különböző hideg és meleg italokhoz, süteményekhez, fagylaltokhoz – mindenhez, amit szeretnénk feldobni ezzel az üde, nyárias-virágos ízzel. Amit fontos tudni: a levendulaszirup színe nem lesz olyan élénk lila, mint a növényé, olyan csak a mesékben létezik – az árnyalatot a legtöbb esetben ételszínezékkel érik el. Minél lilább a növény, amit használunk, annál erőteljesebb lesz a szirup színe is, de többnyire egy világos bézs színre számíthatunk. Aggodalomra semmi ok: amit színében nem hoz, ízében határozottan bepótol!

levendula szirup recept Impulzív Magazin

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál levendulavirág, a száráról leszedve
  • 180 ml víz
  • 150 g kristálycukor

Elkészítés:

  1. Forraljuk fel a vizet és a levendulavirágokat egy lábasban.
  2. Adjuk hozzá a cukrot, és alacsony lángon főzzük, meg-megkeverve, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
  3. Ezután főzzük tovább még 15 percig.
  4. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni (legalább negyed órát), majd szűrjük le, és egy tölcsér segítségével öntsük jól zárható tárolóedénybe.
  5. Ha kihűlt, tároljuk hűtőben.

levendula szirup recept Impulzív Magazin

Tippek:

  • Kóstoljuk meg negyed óra hűlés után a szirupot: ha nem elég intenzív az íz, még hagyhatjuk állni benne a virágokat.
  • Érdemes még langyosan leszűrni a szirupot, utána már nehezebben megy át a szűrőn.

levendula szirup recept Impulzív Magazin

És hogy mi a szirup legegyszerűbb felhasználási módja? Tegyünk belőle egy teáskanálnyit egy pohárba, engedjük fel szódával, adjunk hozzá néhány friss mentalevelet, esetleg egy kevés citromlevet, és persze sok-sok jeget – aztán irány a napsütés ezzel a pohárnyi nyárral a kezünkben!

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző