2005-ben, amikor egy térdműtét után az ortopédusom a jógát javasolta a rehabilitáció zárásaként, még csak hírből ismertem ezt a mozgásformát. Főleg a kitekert pózok és a furcsa testhelyzetek kapcsán lehetett hallani róla, emiatt egyfajta prekoncepció élt bennem vele kapcsolatban, egészen addig, amíg el nem kezdtem gyakorolni. 17 év jógagyakorlás után viszont azt mondhatom, hogy a mozgásnak ez a fajtája sokkal többet adhat, mint amit az előítéletek alapján gondolunk róla. 2013 óta már magam is tanítom, és rendszeresen szembesülök azzal a kifogással, hogy ez csak nőknek és hajlékony embereknek való mozgásforma. Valójában a hajlékonyság a jóga gyakorlásából adódik, amit ráadásul többnyire a férfiak űztek eredendően.

A jóga sokféle stílusát megismertem eddig, és több fajtáját oktattam is. A jógázás mellett szól, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb verziót, hiszen létezik kismamáknak való és baba-mama jóga, gyerek, tini és női változat, de ott van a yin, a vinyásza flow, az ashtanga, a senior és gerincjóga is, és persze ezek mindenféle kombinációi, mint például a hatha flow vagy a detox. Egy dolgot azonban érdemes leszögezni: minden irányzat alapja a hatha jóga.

A jóga világnapja alkalmából, most a kevésbé ismert jógaterápiát és a resztoratív jógát szeretném Nektek bemutatni, mert rohanó világunkban ezek nagyszerűen támogathatják a test, a lélek és a szellem hármasának egyensúlyát. Ez a két módszer képes újra megtanítani nekünk a tudatos lazítás képességét.

jóga Impulzív Magazin
A jóga terápiás alkalmazása egy-egy kibillent állapotból való regenerációt támogatja, ahogy nálam is egy műtét rehabilitációját követte. Manapság a vendégeim többsége hibás életmódból eredő és stressz okozta problémákkal érkezik hozzám. A terápia során az ászanák könnyített, egyénre szabott verzióját alkalmazzuk, kiegészítve relaxációs technikákkal, ájurvédikus életmódtippekkel és légzőgyakorlatokkal.

jóga Impulzív Magazin
A resztoratív gyakorlásban eszközöket használunk annak érdekében, hogy minél könnyebbé váljanak az egyes testhelyzetek, így feszültség nélkül, hosszabb ideig is bele tudunk helyezkedni egy-egy gyakorlatba, megengedve a testünknek a feltöltődést, az elménknek pedig az ellazulást. A módszer alkalmazásakor jógatégla, heveder és különféle jógapárnák segítik a mozgást. Ez a gyakorlási mód azok számára javasolt, akik a folyamatos pörgésből nehezen tudnak kiszakadni, akik számára kihívás a lelassulás.

jóga Impulzív Magazin
Persze számos egyéb technika is létezik a stresszoldásra, mégis a jógát tartják az egyik leghatékonyabbnak. A terápiás és resztoratív gyakorlás támogatja a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részének aktivitását, amely a szervezet pihenését és töltődését támogatja. Ha valakinél ez a működés hosszú időn keresztül gátolt, különféle panaszokat tapasztalhat, mint például alvási nehézséget vagy koncentrációs problémákat. Jógaoktatóként és gyakorlóként is úgy vélem, hogy mindenki számára hasznos lehet, ha ilyen jellegű rendszeres mozgást iktat be a mindennapjaiba, hogy aktívan tegyen az egészségéért.

Fotó: Panna

Szerző