Tamaskó Anett a kézilabdában találta meg önmagát, de egy sérülés véget vetett a sportos életének. Szerencsére rövid időn belül felfedezte a jóga testet-lelket gyógyító erejét. A fiatal, törékeny lány azt vallja, hogy ez a tudás mindenkié, éppen ezért ma már, mint ayurvédikus jógaterapeuta és életmód-tanácsadó tart előadásokat és órákat országszerte. Célja, hogy minél több ember előtt megnyíljon ez a világ és megismerje a jóga életszemléletét, amely elsajátítása után egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet élhet. Hogy mit köszönhet ennek a bámulatos mozgásformának, ami egyben egy életforma is, hamarosan kiderül.
A térdműtétem talán egyetlen pozitív morzsája, hogy elkezdtem jógázni. Az orvosom ajánlotta, hogy próbáljam ki ezt a mozgásformát. Akkoriban még ritkán javasolták a jógát rehabilitációként, de ma már egyre többször, mert az orvosok is elismerik pozitív hatását a látványos eredményeket tapasztalva. Így cseppentem bele ebbe a világba. Mint sokan mások, én is a mozgás miatt kezdtem el jógázni, akkor még a lelki vonatkozása nem vonzott, egyszerűen csak szerettem volna felgyógyulni a műtét után.
Aki már volt jógán tudja, hogy az első óra után nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni.
– Egyfolytában azon töprengtem, hogy mégis mit keresek én ezen az órán?! Ez egy teljesen természetes reakció, sokan számolnak be erről. El kellett telni jó pár alkalomnak ahhoz, mire jobban éreztem magam, kevésbé voltam stresszes és a térdem is a régi lett.
Nincs is annál jobb, amikor egy hobbiból rövid idő alatt hivatás lesz.
– Elég hosszú ideig otthon jógáztam, aztán kimaradt egy kis idő, majd elköltöztem Pestre, ahol újból intenzíven jártam az órákra. Ott annyira elmélyültem benne, hogy az oktató képzést is elvégeztem. Azóta pedig teljesen átszövi az életemet, nehezen tudnám elképzelni a mindennapjaimat nélküle. Annyi tudást rejt magában, amit egy egész életen át lehet tanulni. Mindig felfedezek benne valami újat és arra inspirál, hogy tovább folytassam a tanulást.
Anett többször járt már a jóga őshazájában, Indiában, hogy megtapasztalja miről is szól valójában ez az életforma.
– Nyugaton teljesen máshogy értelmezik a jógát, itt a mozgás részét emelik ki, arra fektetik a hangsúlyt. Csak azt vettük át belőle, ami a külsőségeket erősíti, keleten pedig a lelki vonal dominál igazán. Nagyon érdekes megnézni, hogy Indiában hogyan gyakorolják ezt a helyiek. A jóga életfilozófiája szerint, az emberek azt akarják elérni ebben az életben – lemondva az anyagi vágyakról, az élvezetekhez való ragaszkodásról -, hogy önmagukat, mint lelkeket valósítsák meg. Azon dolgoznak jó esetben, hogy ne kifelé éljenek és az anyagi vágyak után fussanak, hanem befelé, a lelkükre figyeljenek. Ebből adódóan a természetük is teljesen más, béke árad belőlük, kiegyensúlyozottak, szívesen adnak másoknak.


Fotó: JucPecPics
A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/6. számában olvashatjátok el.