Tamaskó Anett a kézilabdában találta meg önmagát, de egy sérülés véget vetett sportos életének. Szerencsére rövid időn belül felfedezte a jóga testet-lelket gyógyító erejét. A fiatal, törékeny lány azt vallja, hogy ez a tudás mindenkié, éppen ezért ma már, mint ayurvédikus jógaterapeuta és életmód-tanácsadó tart előadásokat és órákat országszerte. Célja, hogy minél több ember előtt megnyíljon ez a világ és megismerje a jóga életszemléletét, hogy elsajátítása után egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet élhessen. Hogy mit köszönhet ennek a bámulatos mozgásformának, ami egyben egy életforma is, hamarosan kiderül.

– A térdműtétem talán egyetlen pozitív hatása, hogy elkezdtem jógázni. Az orvosom ajánlotta, hogy próbáljam ki ezt a mozgásformát. Akkoriban még ritkán javasolták a jógát rehabilitációként, de ma már egyre többször, mert a látványos eredményeket tapasztalva az orvosok is elismerik pozitív hatását. Így cseppentem bele ebbe a világba. Mint sokan mások, én is a mozgás miatt kezdtem el jógázni, akkor még a lelki vonatkozása nem vonzott, egyszerűen csak szerettem volna felgyógyulni a műtét után.


Aki már volt jógán tudja, hogy az első óra után nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni.
– Egyfolytában azon töprengtem, hogy mégis mit keresek én ezen az órán?! Ez egy teljesen természetes reakció, sokan számolnak be erről. El kellett telni jó pár alkalomnak ahhoz, mire jobban éreztem magam, kevésbé voltam stresszes és a térdem is a régi lett.
Nincs is annál jobb, amikor egy hobbiból rövid idő alatt hivatás lesz.
– Elég hosszú ideig otthon jógáztam, aztán kimaradt egy kis idő, majd elköltöztem Pestre, ahol újból intenzíven jártam jógaórákra. Ott annyira elmélyültem benne, hogy az oktató képzést is elvégeztem. Azóta pedig teljesen átszövi az életemet, nehezen tudnám elképzelni a mindennapjaimat nélküle. Annyi tudást rejt magában, amit egy egész életen át lehet tanulni. Mindig felfedezek benne valami újat, és arra inspirál, hogy tovább folytassam a tanulást.
Anett többször járt már a jóga őshazájában, Indiában, hogy megtapasztalja miről is szól valójában ez az életforma.
– Nyugaton teljesen máshogy értelmezik a jógát, itt ugyanis a mozgás részét emelik ki, arra fektetik a hangsúlyt. Csak azt vettük át belőle, ami a külsőségeket erősíti, keleten viszont a lelki vonal dominál igazán. Nagyon érdekes látni, ahogy Indiában gyakorolják a helyiek. A jóga életfilozófiája szerint, az emberek azt akarják elérni ebben az életben – lemondva az anyagi javakról és az élvezetekhez való ragaszkodásról –, hogy önmagukat, mint lelkeket valósítsák meg. Azon dolgoznak, hogy ne kifelé éljenek és az anyagi vágyak után fussanak, hanem befelé, a lelkükre figyeljenek. Ebből adódóan a természetük is teljesen más, béke árad belőlük, kiegyensúlyozottak, szívesen adnak másoknak.
Az indiai utazás hatására máshova helyeződtek a hangsúlyok az életében.
– Teljesen szürreális élményeim vannak Indiából. Egyszer egy kéregetőnek adtunk aprópénzt, majd cserébe adott nekünk gyümölcsöt. Ebből is azt szűrtem le, hogy egyszerűen nem a birtokláson van a hangsúly, hanem a megosztáson. Látni kell ezeket az emberi gesztusokat és beépíteni a saját életünkbe. Ahogy ezeken elgondolkodunk, máris másképp tekintünk a világra és természetesen saját magunkra is. Vrindavan (indai város, hindi zarándokhely-szerk.) változtatta meg az életemet… Isteni élményben volt részem, amely kapcsán rájöttem, hogy nem a materiális világ a fontos. Éreztem, hogy a jóga tényleg nem csupán egy mozgásforma, hanem egy lelki utazás, éppen ezért, az Indiában töltött időt követően mélyebben elkezdtem foglalkozni a jóga filozófiájával.
A jóga testvértudománya az Ayurveda, amely az életmóddal foglalkozik, jelentése az „Élet tudománya”. Egy olyan 5000 éves módszerről van szó, mely szinte minden gyógyászati rendszer alapjává vált. Anett az Ayurveda jótékony hatását is a saját bőrén tapasztalta meg.
– Volt egy súlyos, hosszan tartó betegségem. Mint kiderült, lábon hordtam ki egy mellhártyagyulladást, majd rendszeresen visszaestem, magas lázam volt és fulladtam. De érdekes volt, mert csak a munkahelyemen jött rám ez a szörnyű érzés. Az orvosok csak tapogatóztak, igazából nem tudták megállapítani, mi a bajom. Akkor már egyre többet tudtam az Ayurveda módszeréről, ezért elmentem egy vele foglalkozó orvoshoz, ő kezelt három hónapon át. Életmódváltásra volt szükségem, táplálkozási tanácsadásra, masszázsterápiára és a csodálatos gyógynövények erejére.
A keleti gyógymódokra jellemzően, ezzel a módszerrel is a teljes embert vizsgálják és gyógyítják.
– Az Ayurveda egységben látja az embert. A test, a lélek és a szellem egymáshoz való viszonyát nézi, ezért az első találkozásnál csak beszélgetünk, feltárjuk az adott személy életmódját, szokásait, betekintünk a lelki világába. Ebből is látszik, hogy nem a szervezetet kezeljük, hiszen a betegségek, amelyek fizikai síkon megtapasztalhatók, a lélekből erednek. Olyan lelki problémákról van szó, melyeket nem oldunk meg, mert nem figyelünk befelé. Sajnos ez a fajta látásmód teljesen hiányzik a kultúránkból, mi sokkal inkább szeretnénk a felszínen megoldani a nehézségeket, lehetőleg minél gyorsabban. Persze mindig elmondom, hogy például egy vakbélgyulladással igenis először orvoshoz kell fordulni. Akkor működik jól az Ayurveda rendszere, ha az orvos által pontosan meghatározott diagnózis felállítása után kezdjük el alkalmazni, a kettő ugyanis egymás nélkül nem hatásos. Természetesen hitre is szükség van, mert nélküle semmilyen gyógymódtól nem várhatunk javulást.
Hozzá vagyunk szokva a gyors megoldásokhoz, de egy gyógyulási folyamat esetén be kell látnunk, hogy nem ez a célravezető.
– Ha egy betegség két év alatt alakult ki, akkor ugyanannyi idő kell a felépüléshez is. Tény, hogy az Ayurveda lassabb gyógyulást ígér, de sokkal jobb eredményeket lehet vele elérni, mintha gyógyszereket vennénk be, amik csak a tüneteket nyomják el, de a betegségre nem hatnak. Az a csodás ebben a módszerben, hogy nem pusztít, csakis épít azáltal, hogy beindulnak a saját öngyógyító mechanizmusaink.
A vegetáriánus életmód elkezdéséhez testileg-lelkileg készen kell állni.
– Az Ayurveda a vegetáriánus étkezést ajánlja, az ahimsza, azaz erőszakmentesség jegyében. A húsmentes táplálkozás lehet hosszú távú cél, mindenki a saját maga tempójában, ritmusában érheti el, ha szeretné.
A jógának rengeteg típusa van, érdemes utánajárni, mielőtt betoppanunk egy órára.
– Azt kell választanunk, ami tényleg a képességeinknek és a testünknek megfelelő. Sokszor az a kritika ér bennünket, hogy egy-egy órán könnyen meg lehet sérülni. Ez azért van, mert nem a megfelelő típusát választottuk a jógának, ugyanis pontosan kell tudni, hogy mire vagyunk képesek és közben fontos betartani a fokozatosságot.


Az állandó pörgés után nem egyszerű megnyugodni és egy gombnyomásra kikapcsolni az agyunkat.
– Az elme állandóan hullámzik, éppen ezért szükség van arra, hogy légzőgyakorlatokkal lecsendesítsük. Azért hullámzik, mert – ahogy a jógában mondani szoktuk – az életlevegő folyamatosan áramlik. Különböző légzésvisszatartásokkal – amik kezdetben egy-két másodpercesek – megállítjuk az áramlását, ezáltal az elme elcsitul és megnyugszunk. Ezt teljesen hétköznapi helyzetekben is lehet alkalmazni. Gondoljunk csak arra, amikor este nyugovóra térünk, szeretnénk másnap kipihenten ébredni, de képtelenek vagyunk elaludni, mert agyalunk az aznapi eseményeken, az előttünk álló feladatokon. Ahelyett, hogy kikapcsolnánk és alkalmaznánk a légzőgyakorlatokat, idegesek leszünk attól, hogy már éjfél is elmúlt, de mi még mindig nem jutottunk el az álmok mezejére. Ez egy teljesen általános probléma. Az egyik páciensem éppen azért keresett meg, mert évek óta nem aludt igazán jót. Több probléma is felmerült nála, többek között az állandó gondolkodás. Ilyen esetekben a jógán elsajátított légzőgyakorlatokat alkalmazzuk.
Ahogy például elalváskor, jógázás előtt is ki kell zárunk a fejünkben cikázó gondolatokat, hogy csak az adott feladatra tudjunk koncentrálni. Ez a mozgásforma ezen a problémán is könnyedén tud segíteni.
– Egy oktatónak az óra elején az a célja, hogy teljesen „megérkezzen” a vendég, ezért kezdünk mindig a légzéssel foglalkozni. Ahogy erre koncentrálunk, lassan a jógázó figyelme is a helyére kerül. Persze vannak erre irányuló szövegek is, amelyek segítenek abban, hogy ne a napi feladatokon gondolkozzon, egyszerűen tényleg csak a légzésére figyeljen. Ami nagyon hasznos még és nálam nagyon bevált, hogy az átmozgató, bemelegítő feladatok után, egyensúlyozó ászanákat csinálunk. Ezzel a két agyféltekét harmonizáljuk és pont az agyban lévő hullámzást csillapítjuk. Akkora odafigyelést igényel egy-egy feladat, hogy egyszerűen tényleg nem lehet közben elkalandozni.


Anett a mantrák jelentőségére is felhívja a figyelmet.
– A mantra jelentése az elme felszabadítását jelenti. Egy olyan hangvibrációról van szó, amit hallgatva megnyugszik a testünk és a lelkünk is. Erre nem mindenki nyitott, de aki a jógát már megszerette, nagy valószínűséggel ki fogja próbálni ezt is. Ez úgy hat ránk, mintha egy poros tükröt kezdenénk el tisztogatni, és a visszatükröződő kép közben egyre tisztábbá válna.
A jóga egy életforma, a mozgáson kívül a lelki része is erősen hat.
– A jógafilozófia olyan kérdésekre ad választ, ami talán segít eligazodni ebben az „őrületben”, amit mi világnak nevezünk. Természetesen ezt nem lehet senkire ráerőltetni, nyitottnak kell lenni rá és annyit befogadni belőle, amennyit tudunk.
Az órák végén a relaxáció is ugyanolyan hangsúlyos, mint az ászanák pontos végrehajtása.
– A relaxáció arra szolgál, hogy a dinamikus feladatok után szépen visszalassítsuk magunkat, ezáltal pedig visszabillenjünk a nyugalmi állapotba.
Anett összegezte azt a nagy tudást, amit az évek alatt megtanult, és ma már előadásokon és oktatóképzéseken adja át a tanítványainak.
– A jóga nagyon sokrétű, és a mozgáson túl ad egy olyan gondolkodásmódot, amely az életben való eligazodásban segít. A mantrákkal és a relaxációval a belső nyugalmat őrizzük meg vagy szerezzük vissza, a jógához tartozó Ayurveda pedig megmutatja a helyes életmód felé vezető irányt. Ezek egymásra épülnek, de nem kell feltétlenül mindegyiket alkalmaznunk. Válasszuk ki a számunkra fontosat, és azt próbáljuk beépíteni az életünkbe! Ahogy elkezdünk belemerülni, érezni fogjuk, hogy az egész életünk kiegyensúlyozottá válik, nyitottak leszünk és egyszerűen elkezdjük látni az összefüggéseket. Ez egy folyamat, egymásra épülnek az apró egységek. El kell kezdeni megismerni, kipróbálni és saját életünkön fogjuk érezni a pozitív változást!

Fotó: JucPecPics

Szerző