Aki már kipróbálta a jógát, az meggyőződhetett róla, hogy sokkal többről szól, mint egy jó edzésről, tornáról. Ha a kivitelezése megfelelő, akkor holisztikus szinten hat ránk, így támogatja a testi, a mentális és a spirituális fejlődésünket. A jóga segít megérteni a szervezetünkben tapasztalható egyensúlytalanságokat, és testi-lelki szinten elvezet bennünket a harmóniához, az EGÉSZ-séghez.

Mégis hogyan? Ezt a kérdést az elmúlt tíz évben jógaoktatóként és életmódváltást kísérő mentorként is sokszor hallottam. Sokak meggyőződése, hogy a jóga egyfajta lassú, unalmas gyakorlási mód, és úgy gondolják, hogy ez nekik nem segít, ezért inkább futni kezdenek, mert azt valóban mozgásnak tartják.

Hogyan lehet fogyni a jóga segítségével?
Ezt a témát érdemes több oldalról is megvizsgálnunk. Először induljunk el a jóga gyakorlásának különböző intenzitású formáitól. Ha a kalóriaégetés az elsődleges célunk – ami egyébként csak mellékterméke a gyakorlásnak – akkor a dinamikus stílusú órát érdemes választani, ilyen a vinyasa flow és a dinamikus hatha.

A jóga, mint a fogyás és a mindfulness eszköze
Napjaikban sokszor hallható ez az idegen szó, de mit takar pontosan? Tudatosságot. 2016-ban egy tudományos kutatás igazolta, hogy azok a gyakorlók, akik a tudatosságukat a jóga eszközei által fejlesztik, könnyebben képesek ellenállni a túlevésnek, az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának és az impulzusevéseknek.
A jóga tulajdonképpen a tudatosság fejlesztéséről és fokozásáról szól. Ahhoz, hogy ezt elérjük, szükség van a módszer rendszerének ismeretére, melynek nyolc fokú létráját Patandzsali írta le a jóga szútrákban. Végigjárva a folyamatot a tiszta tudatosság állapotát érhetjük el. De! Minden lépcsőfok számít, és nem lehet kihagyni egyet sem. Az úgynevezett jámák – nijámák, azaz viselkedési javallatok és tiltások már nagy segítséget nyújtanak a fogyni vágyó jógás számára. Nézzük meg, hogyan!

  1. Erőszakmentesség a táplálkozásban. Ez azt jelenti, hogy az étkezések során a teljes értékű, növényi alapú étrendet részesítsd előnyben.
  2. A mértékletesség elve segít annak megvalósításában, hogy ne egyél többet, mint amennyire valójában szükséged van. Ezt támogatja az elme és az érzékszervek uralása is, mely segít abban, hogy ne kompenzálásra használd az evést.
  3. Az eredmény eléréséhez szükséged lesz valamilyen lemondásra. Ez a súly kontrollálása szempontjából egy meghatározott étrend kialakítását jelentheti.
  4. Mindezeknek a megvalósításához szükséged van önreflexióra – megfigyelni saját reakcióidat egy-egy régi, illetve új szokás kapcsán. Fókuszálj magadra, és javíts azon, ami már nem szolgál téged.
  5. Találj egy kihívást, ha fogyni szeretnél. Szabályozd egy hónapon át kitartóan egy egészségtelen szokásodat – például hagyd el az üdítőket az étrendedből, és csak természetes folyadékot vigyél be.

A tudatosság támogatására az egyensúlyozó pózok hatnak kedvezően.

Mérlegpóz: melyben a test teljesen aktivizálódik, dolgozik, míg a hasi központ (uddijana bandha) megtartása segíti az emésztő tűz működését is.

Garudászana azaz saspóz: amely erőteljes fókuszt hoz létre, emellett segíti a nyirokrendszer működését, és a salakanyagok könnyedebb távozását a szervezetből.

jóga fogyás Impulzív Magazin
Az emésztés tüzének fokozása
A jóga mellett az ájurvéda – az „élet tudománya” is nagy hasznunkra lehet, ha fogyni szeretnénk. Eszerint minden az emésztésünk minőségétől függ. Az emésztő tűz napjainkban nagyon sok esetben túl alacsony, elvezetve számos kellemetlen tünethez: például puffadáshoz, székrekedéshez, szelesedéshez, stb. Ennek feloldásában egy személyre szabott étrend segíthet, valamint olyan jógagyakorlatok, amelyek fokozzák a tüzet.

Virabhadraszana – harcos pózok: az erőt, a stabilitást, és a kitartást fokozzák, segítik a tűz erősödését, csökkentik a csípőtáji zsírlerakódásokat és formálják a lábakat. Fontos, hogy magas vérnyomás esetén a kar nem emelkedhet a fej fölé.


Malasana – füzértartás: masszírozza a hasi szerveket, így segíti a tűz fokozását és a székrekedés feloldását.


Parvritta malaaszana: szintén átdolgozza a hasi szerveket, miközben fokozza az emésztési tüzet, és oldja a hasi tér blokkjait.


Dhanurászana – bölcsőhelyzet: az egyetlen gyakorlat, amely képes a hasi szerveken található túlzott zsírmennyiséget csökkenteni.


Lazítás a jóga segítségével
A mai világ felgyorsult, semmire sincs elegendő időnk. Ez idegrendszeri szinten azt eredményezi, hogy a szervezet nyugalmi és zsigeri folyamatainak – amelyeket a paraszimpatikus idegrendszer irányít – egy része csak korlátozottan játszódik le. Ez persze befolyással van az egész szervezetünkre: az emésztésünkre, az idegrendszerünk megújulására, a vérnyomásunkra, stb. A legtöbb embernél a nap nagy részében a szimpatikus idegrendszer aktív, hiszen ahhoz az adrenalin termelése kapcsolódik, amely a tevékeny attitűdökhöz köthető. Ha túl sokáig vagyunk ebben az állapotban, akkor a stressz kórossá válik a szervezetünk számára. Ez a táplálkozás szintjén azt eredményezi, hogy ilyenkor az emésztésünk nagy valószínűséggel nem lesz aktív, mivel azt a paraszimpatikus rendszernek kellene irányítania. Ezért nagyon fontos, hogy megtanulj tudatosan lazítani! Ebben is segítenek a jóga a fordított testhelyzetei (pl. fejenállás), a Savászana – hullapóz és a légzőgyakorlatok segítségével.

A hormonális rendszer egyensúlyának támogatása
Biztosan sokan hallottál már arról, hogy az IR (inzulinrezisztencia), a PCOS (policisztás ovárium szindróma) és a különböző pajzsmirigy és autoimmun betegségek, mint elhízást generáló tényezők igen gyakoriak. Ezek a problémák az endokrin rendszer rendellenessége miatt alakulnak ki, azaz a szervezet hormonális háztartásának a felbomlása miatt.
Az endokrin rendszer tagjai megfeleltethetők az ún. csakráknak – a test energiaközpontjainak –, amelyek irányítani képesek ezeket a mirigyeket. Mivel a jóga gyakorlataival hatni tudunk a csakrákra, ezáltal pedig a mirigyekre is, így a segítségükkel visszaállítható a rendszer egyensúlyi állapota. Egyre több orvos is elismeri a jógában rejlő lehetőségeket, és kiegészítő kezelésként ajánlja a hormonális problémák rendezésére. Különösen jó eredményeket érhetünk el a rendszeres és helyesen végrehajtott gyakorlással.

Ustrászana – tevepóz: komplexen hat minden endokrin mirigyre. Betegség esetén érdemes szakemberrel egyeztetni, mert ez egy haladó póz.

Ardha kurmászana – alvó teknőc: segíti az alhasi szervek megújulását, masszírozza a hasi szerveket, oldja a csípő blokkjait és támogatja a nemi szervek egészségét.

A komplexitás ereje
Az ájurvéda és a jóga rengeteg lehetőséget nyújt számunkra, ha egészséges testsúlyt szeretnék elérni. A célunk megvalósítása azonban nem csupán annyit jelent, hogy elvégzünk néhány ászanát. Tartós eredményt csak a megfelelő életmód hoz. Ebben a napirend, az étkezés, a mentális és lelki állapot, a mozgás és a szokások mind közrejátszanak – mindezek együtt hatnak a testsúlyra.
Szerencsére olyan, a jógában használt gyakorlatok is vannak, amelyek kedvezően befolyásolják ezeket a törekvéseinket.

Ha a legkomplexebb jógagyakorlást szeretnéd végrehajtani, akkor érdemes a Surya Namaskara – napüdvözlet verziókat választani, mert ezek átmozgatják az egész testet. Ha másra nincs is időd, de naponta legalább hét ismétléssel már tettél az egészségedért.

A legfontosabb tanács pedig, amit jógaoktatóként adhatok, az a következő: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

Fotó: Panna

Szerző