„Korunk nélkülözhetetlen könyve.” „Ez a jól átgondolt és megírt könyv nemcsak a kapcsolatainkat alakíthatja át, de azt is, ahogy a világra tekintünk.” Íme, két ajánló magazinunk könyvklubjának múlt havi közös könyvéről, amelynek „kibeszélőjét” rendhagyó módon, ezúttal a Jelenlét podcastban tartotta meg főszerkesztőnk, Gillich Panna és olvasó-szerkesztőnk, Póli Emma.

Kate Murphy Az értő figyelem – Útmutató a jobb, tartalmasabb kommunikációhoz című kötete olyan jelenségekre irányítja az olvasó figyelmét, amelyek áthatják mindennapi életét. Ilyen, amikor a családjával beszélget a vacsoraasztal körül, vagy éppen leül egy kávéra, sörre a barátaival. „Nem figyelsz rám!” – Most tedd a szívedre a kezed! Hányszor szegezted már másnak ezt a kétségbeesett felkiáltást, és hányszor tették veled ugyanezt? Pedig a figyelem, kiváltképpen az értő figyelem számos eleme gyakorolható, tanulható, sőt tökéletesíthető. Minderről szó is esik a könyvkibeszélő Jelenlét legújabb epizódjában.

„A közösségi médián keresztül minden gondolatunkat megoszthatjuk, és gondosan kiszűrhetjük az ellenvéleményeket. Azt hisszük, hogy a világ kinyílik előttünk, pedig valójában hermetikusan lezárt véleménybuborékokban kommunikálunk. Megértjük-e valóban a másikat, és egyáltalán képesek vagyunk-e a való világra koncentrálni, amikor a virtuális valóság minden erejével a figyelmünket követeli?” Súlyos gondolatok és felvetések Murphy könyvének ajánlójából.

A könyvet jegyző amerikai újságíróról érdemes megemlíteni, hogy a The New York Times állandó szerzője – egészséggel, technológiával, tudománnyal kapcsolatos ismeretterjesztő cikkei nagy népszerűségnek örvendenek. Kate Murphy stílusa nem csak informatív, tartalmas, de a humort sem mellőzi. Így vezeti be olvasóját a figyelem pszichológiájába és szociológiájába, az értő figyelem megismertetésébe, hogy ne „elbeszéljünk”, hanem „beszéljünk” egymással.

Az értő figyelem című kötet bekerült a 2020-as Goodreads Choice Awards tényirodalmi döntőjébe, a neves Esquire magazin pedig az év legjobb hangoskönyvének jelölte, míg a Washington Post beválogatta 2020 legfontosabb non-fiction könyvei közé. Hallgasd meg, mire vezet rá, mit tanít a kötet, és mi mindenre jut a figyelem kérdése kapcsán Panna és Emma a Jelenlét rendhagyó „könyves” podcastjában!

Szerző