Néhány évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, ha az ember belebotlott valamilyen tej-alternatívába egy-egy kávézóban, vagy épp a sarki kisbolt polcain. Mostanra viszont már az alternatív tej alternatívái is könnyen elérhetőek azok számára, akik akár allergia miatt, akár környezettudatos megfontolásokból igyekeznek kerülni a tehéntejet.
Rizstej házilag gyors és egyszerű recept az Impulzív Magazin oldalánBár az alternatív tejeknek is megvan a maguk hátránya, környezetvédelmi szempontból még mindig jobban állnak, mint hagyományos kollégáik. Sőt, akár otthon is előállíthatjuk őket, amivel még egy extra csomagolást is megspórolhatunk, ráadásul még büszkék is lehetünk magunkra, amiért megpróbáltuk, arról nem beszélve, hogy így láthatjuk, pontosan mi kerül bele a tejünkbe – nincs semmi rejtett cukor vagy elolvashatatlan nevű anyag az összetevők listájában. Első alternatív tejversenyzőnk pedig nem más, mint a rizstej.
A rizstej viszonylag semleges ízű ital, ami kiváló akár kávéhoz, akár granolához, és egészen könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is, ráadásul akár kicsit fel is dobhatjuk, ha már belejöttünk.
Rizstej házilag gyors és egyszerű recept az Impulzív Magazin oldalán
Hozzávalók

  • 135g hosszúszemű rizs
  • 500ml forró víz
  • 750ml liter víz
  • kis csipet só
  • 1 evőkanál juharszirup

Elkészítés

  1. Tedd a rizsszemeket egy lábasba és öntsd rá a forró, de nem forrásban lévő vizet, majd hagyd állni kb. 2 órán keresztül, hogy felpuhuljon.
  2. Szűrd le, majd tedd egy ételaprítóba, add hozzá a 750ml vizet, sót és juharszirupot és aprítsd legalább egy percig, amíg nagyjából egységes keveréket nem kapsz.
  3. Ezután szűrd le egy zártható üvegbe.
Rizstej házilag gyors és egyszerű recept az Impulzív Magazin oldalán
Tippek

  • Juharszirup helyett használhatsz mézet is vagy akár datolyát.
  • Extra ízért adj hozzá fél teáskanál vaníliaaromát.
  • Érdemes először csak kevesebb édesítőt adni hozzá, majd a turmixolás után megkóstolni – ha nem elég édes, adj hozzá még ízlés szerint.
  • Hűtőben 4-5 napig eláll. Mindig rázd fel, mielőtt használnál belőle.
  • Használhatsz akár barnarizst is.

Rizstej házilag gyors és egyszerű recept az Impulzív Magazin oldalán
A rizstejkészítés egyetlen hátulütője az, hogy utána bizony takarítani kell – de ha meglepheted magad egy finom, házi rizstejes jegeskávéval, akkor máris megéri az áldozat, nem?

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Szerző