Így január vége felé úgy tűnhet, hogy sosem lesz vége a télnek, de a jó hír az, hogy ez már bizony a végjáték: a tavasz ott vár minket valahol a következő kanyarban. Persze a hideg és sötét hónapok után egy kicsit nehezebb derűlátónak lenni, de ez a hét tipp segít abban, hogy enyhítsünk a borús hangulatunkon, amíg végre meg nem érkezik a várva várt kikelet.

Kuckózás
Talán télen vagyunk a leginkább bent, és a négy fal között töltött időből kuckózással lehet a legtöbbet kihozni. Készíts egy teát vagy finom forró csokit, esetleg forralt bort, burkolózz be egy puha plédbe, és hagyd, hogy átjárjon a forró ital melege. Extra melegségért érdemes gyertyát is gyújtani.

Olvasás
Tény, hogy olvasni minden időben jó, de télen különösen, hiszen hiába a kinti hideg és sötét, egy könyvvel akárhova elrepülhetünk, és hiába a rosszkedv, egy történettel – ha csak átmenetileg is –, de kiléphetünk a szürke hétköznapokból.


Sütés
A sütés, ha nem muszájból kell csinálni, nagyon jól ki tudja kapcsolni az embert. Keress egy szimpatikus receptet, az se baj, ha valami olyanról van szó, amit már ezerszer csináltál – csak sütés közben ne felejts el jelen lenni a pillanatban. Érezd a sütőből kiáramló meleget, a finom illatokat, és amikor elkészült a műved, akárhogy is sikerül, ne felejtsd el magad vállon veregetni, mert megérdemled.

Séta napközben
Ha teheted, napközben menj ki a szabadba, még akkor is, ha hideg van, hiszen a friss levegő csodákra képes. És ha már ott vagy, járj nyitott szemmel, és próbáld meg észrevenni a körülötted lévő csodás apróságokat: a cinkét, aki ennivaló után kutat, a deres fűszálakat, az ég kékjét – koncentrálj a szép dolgokra, az apró csodákra, amik körülvesznek mindannyiunkat, csak észre kell őket vennünk, még akkor is, amikor ez nehéz.

Társasjáték-est
A hosszú, sötét esték egyik legjobb ellenszere a társasjáték. Gyűjtsd össze a családot vagy a barátokat, vegyétek elő a kedvenc játékokat, és jöhet is a hajnalig tartó küzdelem – na jó, persze nem vérre menően.

Jó gondolatok
Van egy sor a Pán Péterben, ami akkor hangzik el, amikor Péter repülni tanítja a Darling gyerekeket. A lényege az, hogy ha szép és kedves dolgokra gondolunk, akkor „a gondolatok fölemelnek, mint a pelyhet.” Tudom, néha nehéz a jó és pozitív dolgokra fókuszálni, főleg, mikor minden összejön, de egy próbát mindig megér. Mert, ahogy a jó gondolatok felemelnek, úgy a rosszak ezer karommal húznak le a földre. De ne csüggedj, ha elsőre nem is sikerül, megpróbálhatod újra… és újra.

Tervek
Tényleg nagyon közel van már a tavasz, amikor minden újra felébred, és amikor már könnyebb a dolgokat egy kicsit jobb színben látni. Addig is, amíg vársz, szőj terveket. Tervezz meg egy kirándulást, vagy szedd össze, mit szeretnél csinálni, ha megjön a jó idő. A legapróbb elképzelések is segíthetnek abban, hogy ahelyett, hogy megadjuk magunkat a komorságnak, előre tekintsünk, és minden nap egy kicsit könnyebb legyen kikelni az ágyból.

Fotó: Emma

Szerző