Fagyos reggelek, hópihék az arcomon, hosszúra nyúlt sötét éjszakák, karácsony… és a fűszerekkel ízesített meleg tea, forralt bor – először ezek jutnak eszembe a télről. Habár mindenkinek kicsit másról szól ez az évszak, de talán mindannyiunk számára egy kicsit nyugodtabb időszakot jelent, amikor több időt töltünk otthon és a szeretteinkre szánt idő is értékesebbé válik.

Ez az évszak látszólag csendes, ugyanakkor a belső érés ideje. Gondoljunk csak a természetre: az elvetett magokból, csak akkor tudnak tavasszal előbújni a friss hajtások, ha a tél jó munkát végzett. És ez ránk is igaz. A késő őszi böjti időszak, ami a keresztény hagyományok szerint karácsonyig tart, a megtisztulásra és a megújulásra ad lehetőséget, mind testileg, mind lelkileg. Ugyanakkor a hagyományos kínai orvoslás szerint, a tél nem kevesebbről szól, mint az életerőről. Ez a vese időszaka, amely minden energiánk forrása, összeköthető a születéssel, az általános energiaszinttel és a termékenységgel is.

Nézzük, milyen általános étrendi és életmódtanácsokat érdemes megfogadni az évnek ebben a szakaszában:

1. Fogyasszunk ilyenkor is elegendő folyadékot, hiszen az elengedhetetlen a vesénk és az egész szervezetünk egészséges működéséhez. Nem mindegy azonban, hogy mivel pótoljuk a szükséges folyadékot. Télen különösen igaz, hogy kerüljük a túl hideg, de a forró italokat is, amit viszont előnyben részesíthetünk, az a meleg és langyos teák, levesek és a víz. A méz csodákra képes, melegítő hatású, langyos teába és ételekhez is adható.

téli étrend táplálkozási tippek Impulzív Magazin
2. A téli időszakban a fűszerek is jó hatással vannak a szervezetünkre, de ne essünk túlzásba a használatukkal. Aki egyébként is érzékenyebb a melegre, az könnyen túlhevítheti a szervezetét ilyen melegítő hozzávalók túlzott adagolásával, éppen ezért, ezeket a fűszereket csak mértékkel fogyasszuk. Ugyanakkor kiegyensúlyozott jelenlétük ételeinkben igen hasznos, mert kiváló támogatói az immunrendszernek. Ilyen fűszernövény például a friss gyömbér, amit én kifejezetten szeretek reszelve, teaként fogyasztani. Mindenki számára érdemes alkalmanként egy fél késhegynyi friss gyömbért elrágcsálni a hideg évszakban. Mivel bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, így azoknak, akik gyógyszereket szednek, csak orvossal való egyeztetés után javaslom a fogyasztását.

3. Az ízek közül részesítsük előnyben a természetesen kesernyés vagy sósabb ízeket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy senkit sem a sóhasználatra ösztönzök, hanem a természetesen sósabb ízek választására. Ilyen például a tengeri alga, a disznóhús vagy a kacsa. A keserű ízt pedig többek között a dióban, a gyermekláncfű gyökerében és a cikóriában találjuk meg. A salátákat, leveles zöldségeket továbbra se együk hidegen, hanem mindig valami főtt vagy párolt dologgal együtt fogyasszuk.

téli étrend táplálkozási tippek Impulzív Magazin
4. A legfontosabb célkitűzés ebben az időszakban – ami egyben a legnehezebb is –, hogy kerüljük a tartósítószerek fogyasztását. Télen ugyanis jellemző, hogy sokan választják inkább a konzerv alapú hozzávalókat. Tökéletes alternatíva lehet, ha megtanulunk saját magunk fermentálni, és zöldségeinket így természetesen és egészségesen tudjuk magunkhoz venni a hideg évszakban is, ezzel javítva a bélflóránk állapotát.

téli étrend táplálkozási tippek Impulzív Magazin
5. A szezonális zöldségek és gyümölcsök választéka erre az időszakra leszűkül, de ettől függetlenül ne mondjunk le róluk, és válasszuk a zöldségek közül a hagymás és gyökeres fajtákat, amik tovább elállnak. Ilyenkor a déli gyümölcsök széles palettája is elérhető a boltok polcain, és alkalmanként érdemes is belőlük fogyasztani. Amennyire csak lehet, keressük a természetes vitaminforrásokat és a friss dolgokat.

téli étrend táplálkozási tippek Impulzív Magazin
6. Télen is figyeljünk arra, hogyan főzünk. Ehetünk húst, de inkább vízben főzzük, semmiképpen ne használjunk hozzá margarint vagy olajat. A tisztított vaj (ez otthon a hagyományos vajból is elkészíthető) erre jobb megoldás, de a húsok saját zsírban sütése is ideális. Természetesen ilyenkor is a soványabb húsokat érdemes előnyben részesíteni. Ez a grillezett, párolt ételek és a pörköltek ideje. Nekem az egyik nagy kedvencem a székelykáposzta, amit olaj nélkül, vegán stílusban, vagy disznóhús helyett borjúból szeretek elkészíteni, igazi kalocsai fűszerpaprikával.

7. Végezetül, fontos megemlíteni, hogy a testünket kívülről is tartsuk melegen. Öltözzünk mindig az időjárásnak megfelelően, a derekunkat pedig mindig fedjük be. Mozogjunk eleget, de elsősorban olyan sportot válasszunk, ami kikapcsol, feltölt, és nem kényszerből végezzük. Kellemes és szórakoztató választás lehet az intenzívebb séta és a tánc.

Az étel táplál ugyan, de minden egyéb a gondolatainkkal kezdődik. Töltsük meg a szívünket örömmel és bizalommal, mosolyogjunk és fogadjuk el azt, amit az élet ad, és gondoljunk hálával mindenre. Ez a karácsony, a szeretet ünnepének is az ideje, vegyük hát észre, hol van ránk szükség és mutassuk ki a szeretetünket. Töltsük fel az energiaraktárainkat jó ételekkel, aludjunk eleget és higgyünk abban, hogy érdemes kivárni a tavaszt.

Fotó: Emma

Szerző