Zsuzsi vágya az volt, hogy a kisfia egy éves születésnapjára fittebb és energikusabb édesanyává válhasson. Most a BodyShape szépségszalon „Hozd ki magadból a legtöbbet!” életmódváltó programjával az álomból valóság lehet. A kisgyermekes édesanya világ életében fogyókúrázott, de valahogy mindig megtorpant a változás közben, most viszont elszántabb, mint valaha, és élvezi az életmódváltással járó kihívásokat.

életmódváltás Impulzív Magazin
– Amikor megláttam a játék sorsolásának az eredményét, egyszerűen nem hittem a szememnek – biztos voltam benne, hogy mindez csak egy álom, amiből perceken belül felébredek. Szinte eufórikus érzés járt át! Ez ugyanis egy hatalmas lehetőség nekem a megújulásra, amire mind testileg, mind lelkileg szükségem van.
Zsuzsi már ezeregy diétát kipróbált, ugyanakkor a hozzájuk fűződő reményei sosem váltak valóra.
Gyermekkoromban sem voltam nádszál vékony, de ezért sosem bántottak a társaim. Igazából tinikoromban kezdett el zavarni az alakom. Ez egy érzékeny időszak egy gyermek életében, mert ekkor különösen fontosak számára a külső ingerek, amelyeknek akaratlanul is, de én is meg szerettem volna felelni. Onnantól kezdődött el számomra az állandó diétázás. Amikor belevágtam egy 90 napos fogyókúrába, akkor kitartóan végigcsináltam, és lefogytam. Utána viszont jóformán egyből visszatértem a jól bevált szokásaimhoz, ez pedig azzal járt, hogy dupla annyi kilót híztam vissza – könnyedén belecsúsztam a jojó effektusba.
Amióta belekezdett az életmódváltásba, pontosan látja, hogy eddig miért nem működtek nála a diéták.
– A fogyókúra általában nem tartható hosszú távon, habár az eredmény látványos, sajnos, gyorsan elillan. Én tényleg mindent kipróbáltam, amit csak lehetett, arra vágytam, hogy egy csodát ígérő pirulától leolvadjanak rólam a kilók, ez viszont nem életszerű. Be kellett látnom, hogy évek alatt jöttek fel rám a kilók, és lett ilyen az alakom, ezért bizony hosszabb ideig kell azon dolgoznom, hogy újra formába lendüljek. Az életmódváltás épp arról szól, hogy szakember segítségével, személyre szabott tanácsokkal, új szokásokat alakítsunk ki. Az is megfogalmazódott bennem, hogy talán mindig is hiányzott számomra a támogató közeg, nekem szükségem van a lelkesítő szavakra, ezekből erőt tudok meríteni.
A táplálkozás és a mozgás kéz a kézben járnak, egyik sem működik a másik nélkül.
– Rendszeresen sosem mozogtam, amikor viszont végre rászántam magam, akkor óriási erőbedobással sportoltam, de amint csökkent a lelkesedésem, abba is hagytam. Az InfraSlimX egy új mozgásforma az életemben, már az első pillanatban megtetszett. Szívesen járok edzeni, azt érzem, hogy feltölt energiával, az egész napom másként alakul a reggeli mozgás után. Rájöttem, hogy a délelőtti sportnál nincs is jobb!

életmódváltás Impulzív Magazin
Egy tudatos és egészséges étrend kialakításához nélkülözhetetlen az étkezési szokások áthangolása.
– Alig várom, hogy az új rutin idővel természetessé váljon. Olyan alapanyagokat ismertem meg – mint a kókuszzsír vagy az eritrit – amiket előtte nem használtam. Az előre megtervezett étrend biztonságot nyújt, mert tudom, hogy így biztosan csak olyan tápanyagot viszek be a szervezetembe, amire valójában szüksége van. Érdekes volt azzal is szembesülni, hogy a nassolással apránként, de folyamatosan, mondhatni észrevétlenül lapátoltam magamba a felesleges kalóriákat.
Az édességről való lemondás mindaddig óriási kihívást jelentett, amíg nem találtak rá megoldást.
Az a típus vagyok, aki édességet eszik, amikor éppen boldog, de a gondok ellen, az érzelmeim megnyugtatására, a stressz elűzésére, egy nehéz helyzet „megoldására” is tökéletes megoldásnak tűnt. Ki merem jelenteni, hogy idővel édességfüggő lettem. Igazából mindig találtam okot arra, hogy csokoládét egyek, persze ettől bűntudatom volt és újból rosszul éreztem magam. Nos, ebből a mókuskerékből épp ideje volt kiszállni. A jó hír az, hogy az édes ízről nem kellett lemondanom, és ez megnyugtató volt. Sőt az étrendembe még a császármorzsa is belefér, csak az alapanyagokban van némi változtatás, illetve a mennyiség is pontosan meghatározott. Így nem vágyódom az édesség után, viszont nem ehetem korlátlanul, határozott kereteket állítottak fel, amikhez tartom magam. Többféle zabos édességet is készítettem már, melyeket különböző gyümölcsök hozzáadásával édesítettem, ugyanakkor a túró és a joghurt gyümölccsel, ugyancsak tökéletes megoldás. Ha esetleg olyan sütit készítek, amibe édesítő is kell, akkor pedig eritritet használok.
Az egészséges táplálkozás nem az éhezésről szól.
– Sokan azt hiszik, ha egészségesen szeretnének táplálkozni, akkor csak csirkét ehetnek rizzsel és salátával, pedig ez óriási tévedés. Kifejezetten változatos az étrendem – finom ételeket főzök, és nem éhezek egy pillanatig sem, hiszen ötször étkezem naponta. Emellett rengeteg folyadékot iszom, ennek már most érzem az egyik pozitív hatását: sokkal hidratáltabb a bőröm.

életmódváltás Impulzív Magazin
A BodyShape szépségszalon két alakformáló gépét is bevetik a siker érdekében.
– Az alakformáló kezelések közül a PowerShape 2 már most a szívem csücske, centiben mérhető a változás a kezelések után. Ahogy haladunk előre, fokozatosan beillesztjük az Ultratone kezeléseket is, így még látványosabb lesz az átalakulásom.
A kisfia születése után érthető módon nem igazán volt ideje saját magára, ennek meg is lett a böjtje.
– Mivel terhességi cukorbetegséggel küzdöttem, ezért kismamamként végig diétáztam, így csupán csak kilenc kilót híztam. Igazából szülés után szaladt fel a sok felesleg, de akkor aztán szélsebesen. Tudod, szoptatni csak csokoládéval lehet, és én egy tábláig meg sem álltam! (nevet) Megindultam a lejtőn… Persze eleinte azzal nyugtattam magam, hogy csak két kiló jött fel, de aztán pillanatok alatt már tíz kilóval mutatott többet a mérleg. Nem szeretnék kifogásokat keresni, biztosan lehet ezt ügyesen is csinálni. Mindenesetre nem olyan egyszerű egy csöppség mellett saját magunkra is odafigyelni, hiszen a hangsúly megváltozik, a baba táplálása és gondozása lesz az elsődleges. Én is belesüppedtem az anyalétbe, ami valahol természetes, de eljön az a pont, amikor igenis vágyunk arra, hogy nőként is jól érezzük magunkat a bőrünkben. Kettős érzés dolgozott bennem: miközben anyaként boldog voltam, nőként rettenetesen rosszul éreztem magam – amikor a tükörbe néztem, nemcsak a kilók zavartak, hanem a tudat, hogy elhanyagoltam magam. A szülést követő egy évben figyelmen kívül hagytam a testem jelzéseit – a táplálkozás terén csak az érzelmeim vezéreltek, az aktív mozgás pedig kimaradt az életemből, mert nem volt hozzá elég erőm, hogy nekiinduljak. Valahogy belenyugodtam ebbe a helyzetbe, elengedtem az egészet. Lehetséges, hogyha nem jön ez a program, akkor még mindig csak sajnáltatnám magamat.
Csak félve mer mesélni a célokról, melyek a szeme előtt lebegnek.
– Realista ember vagyok, nem igazán szeretek álmodozni, de persze megfogalmazódott bennem egy elérhető cél. Van egy pár évvel ezelőtti képem, amin tíz kilóval kevesebb vagyok, akkor igazán jól éreztem magam és úgy gondolom, hogy most megvalósíthatom ezt az álmomat.

életmódváltás Impulzív Magazin
Édesanyaként különösen hálás azért, hogy számíthat a szeretteire, és ha úgy adódik, akkor a barátnői is szívesen vigyáznak a picire.
– Egyedül biztosan nem tudnám ezt végigcsinálni, ezért amikor megnyertem ezt a programot, akkor izzítottam az egész családomat. Ők tényleg mindenben támogatnak, mert tudják, hogy ez fontos nekem. Az összes edzést és kezelést előre beírtam a naptáromba, majd megterveztük az életünket, figyelve arra, hogy a gyermekem élete ettől még ne forduljon fel fenekestül. Szerencsére nem zavarja, ha egy-egy órára „eltűnök”, könnyen megtalálja a közös hangot másokkal is. Soha nem gondoltam volna, hogy a babám mellett ennyi időm lesz magamra. Eddig folyamatosan időhiánnyal küzdöttem, mert nem osztottam be túl jól a napjaimat. Most minden másodpercet ki kell használnom, hogy az anyai feladatok mellett legyen időm elkészíteni az ételeket, heti háromszor sportoljak, és a kezelésekre is eljárjak. Bizony az esti sorozatnézés helyett a konyhában sürgök-forgok, és máris kihasználtam a nap 24 óráját. (mosolyog)
Hosszú évek óta a fekete szín „rabja”, ezért úgy érzi a stílusváltásra is készen áll.
– Szinte a feketén kívül nem is viselek más színt, maximum megpróbálom feldobni egy másik színnel, de ez is ritkán fordul elő. A fekete biztonságot ad, elrejt, egyszerűen észrevétlenné válhatok. Szeretnék ebből kitörni, de ehhez az kell, hogy megismerjem a saját színeimet, és bátran játsszak velük. Elkeserít, hogy a ruháim többségét nem tudom felhúzni, ezért inkább zsákruhákat választok, amik „ápolnak és eltakarnak”, de közben a nőiességemet is elrejtik. Ha megszabadulok jó pár kilótól, akkor remélem, hogy az önbizalmam is megnő, és bátrabban merek majd színesebb és változatos fazonú ruhákat viselni.
Zsuzsi párja már az első két hét után észrevette, hogy olyan, mintha kicserélték volna a feleségét.
– A párom már az első hét után mosolyogva megjegyezte, hogy ennél jobb program nincs is. Észrevette, hogy már most megváltozott a kisugárzásom, visszakaptam a vitalitásomat, látszik, hogy minden nap egy újabb cél lebeg előttem. Pontosan tudom, hogy az elmúlt időszakban leginkább egy kimerült, fáradt édesanyát látott, viszont az életmódváltással energikusabbá váltam, motivál az, hogy bebizonyítsam – elsősorban magamnak –, hogy édesanyaként is lehetek fitt és energikus.
A fekete-fehér nem csak az öltözködésére, hanem a személyiségére is jellemző.
– A végletek embere vagyok, ritkán látom az árnyalatnyi különbségeket a fekete és a fehér között. A kicsattanó jókedv után pillanatok alatt magamba tudok zuhanni. A táplálkozásomra is ez volt a jellemző: időnként nem ettem és inkább szenvedtem, csak azért, hogy fogyjak, máskor pedig korlátlanul habzsoltam. Meg kell tanulnom, hogy ne a végletekben éljek, hanem megtaláljam az arany középutat.

életmódváltás Impulzív Magazin
Sokan úgy gondolják, hogy a fogyást óriási titok övezi, pedig a kulcsa az életmódváltásban van.
– Kíváncsi szemeket látok magam körül, az emberek úgy gondolják, ha nekem sikerül életmódot váltanom, akkor az valójában másnak is működhet. Szeretném bebizonyítani, hogy ez nem egy lehetetlen küldetés. Mostanában egyre többen állítanak meg a boltban, és néznek bele a kosaramba… (nevet) Örülök, ha a történetemmel másokat is motiválhatok arra, hogy változtassanak az életmódjukon
Ez az időszak a testi és lelki átalakulásról szól.
– Ebben a programban végig mellettem áll egy szakmailag profi csapat, rengeteg energiát kapok tőlük, amiért rettenetesen hálás vagyok. Biztonságot ad, hogy bíznak bennem! A Body csapatának köszönhetem, hogy két hónap alatt kialakul az új életstílusom, amit már semmiért sem adok fel. Ez a program nemcsak nyolc hétről szól, hanem egy új életszakaszról, aminek az alapjait most teszem le. Megvan a kellő akaraterőm ahhoz, hogy változtassak a szokásaimon, és hiszek abban, hogy a végén a tükörbe nézve elégedett leszek saját magammal.

Fotó: Panna

(X)

Szerző