Március 21-én ünnepeljük a költészet világnapját, melynek célja a versek olvasásának népszerűsítése és a versek ünneplése. A versekről talán sokunknak az irodalomórai kötelező szavalások és versmagolások ugranak be, pedig a versek ettől sokkal többek. A megfelelő vers a megfelelő időben életmentő, felemelő, vigasztaló, megnyugtató – ilyen ereje van a költészetnek. Most három kötetet ajánlunk a világnap apropóján.

költészet világnapja versek ajánló Impulzív Magazin
Rupi Kaur: Tej és méz
Rupi Kaur költészete a túlélésről, szerelemről, veszteségről, és a nőiség megéléséről szól. Versei, bár néha alig többek pár sornál, erőteljesek, nem kertelnek. Az illusztrációkkal díszített kötet négy részből áll, ezek a fájdalom, a szeretet, a törés és a gyógyulás. Ez egy keserédes gyűjtemény egy kortárs szerzőtől, így azok is bátran kézbe vehetik, akik úgy gondolják, hogy a versek nem nekik valók.

költészet világnapja versek ajánló Impulzív Magazin
Simon Márton: Rókák esküvője
Simon Márton, kortárs magyar költő, műfordító, aki a slam poetry egyik kiemelkedő alakja (ráadásul Kalocsán született). Ez a harmadik kötete, és verseit olvasva mintha egy másik világba csöppennénk, egy különleges, belső világba, amely egyszerre ismerős és mégis ismeretlen, egyszerre furcsa és mégis természetes.

költészet világnapja versek ajánló Impulzív Magazin
Tóth Árpád: Válogatott versek
Tóth Árpád a 19. század végén, 20. század elején élt és alkotott. A Nyugat első nemzedékének költője volt, kinek költészete köré a magány és a szomorúság egyvelege font takarót. Melankolikus, megható, szívbe markoló – a tökéletes verseskötet egy langyos tavaszi estére, mikor egyszerre látjuk, hogy milyen szép a világ és mégis mennyire borzasztó.

költészet világnapja versek ajánló Impulzív Magazin
Fotó: Emma

Szerző