Ahogy most kinézek az ablakon, odakint ragyog a nap. Februárnak ezek az utolsó napjai minden évben ilyenek: magukban hordozzák a közelgő tavasz ígéretét. A napsugarak újra melegen cirógatják meg az arcunkat, és már a sapkától is elköszönhetünk néhány boldog óra erejéig. A ragyogóan reményteli februári napok ihlették ezt a pavlova tortát, és bár most még az előző év fagyasztott termése díszíti, az első falatban már ott a közelgő tavasz íze.

pavlova recept impulzív falatok Impulzív Magazin
Persze a teljes igazsághoz hozzátartozik egy kis praktikusság is: a tavaszon kívül a pavlova torta elkészüléséért nagy részben a sok-sok hátramaradt tojásfehérje a felelős a legtöbb esetben. A pavlova kívül roppan, belül puha és könnyed, és bár sokan megtöltik tejszínnel, ez a rusztikus verzió a minimalizmus híve, így magáért beszél és csupán egy nagy adag bogyós gyümölcsöt lát vendégül.

Őszinte leszek: biztosan lehet pavlovát készíteni ennél elegánsabban és kifinomultabban is. Na, de, kérdem én, miért is bonyolítanánk túl valamit, ami lehet egyszerű is, ráadásul végeredményben ugyanolyan finom? Ha Impulzív receptekről van szó, ez a mi ars poeticánk. Nézzük is hát, hogyan készíthetjük el ezt a habos-babos csodát anélkül, hogy elmenne a kedvünk a sütés-főzéstől.

pavlova recept Impulzív falatok Impulzív Magazin

Hozzávalók:

 • 8 tojásfehérje
 • 400 g porcukor
 • 1 teáskanál fehérborecet
 • 1 teáskanál kukoricaliszt
 • ½ teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

 1. Verd fel kézi habverővel a tojásfehérjét egy kis csipet sóval úgy, hogy már megálljon a habverőn.
 2. Ezután kezdd el hozzáadni fokozatosan a porcukrot is, közben végig mixeld magas fokozaton.
 3. Mixeld addig, amíg a cukor már teljesen feloldódik és hab pedig szépen tartja magát – ilyenkor már egészen fényes a hab. Ez percekig is eltarthat.
 4. Keverd össze egy tálkában az ecetet, kukoricalisztet és vaníliát, majd add hozzá a fehérje habhoz és ismét mixeld össze, amíg egyenletes nem lesz.
 5. Tegyél egy nagy tepsibe sütőpapírt, majd kör alakban kanalazd rá a habot – nyugodtan lehet púpos!
 6. Egy kanál hátuljával menj körbe a tortán és formázd meg a tetejét úgy, hogy legyenek benne csúcsok és völgyek is – csak rusztikusan!
 7. Előmelegített sütőben süsd készre kb. 1 óra alatt, majd, és ez nagyon fontos, hagyd kihűlni a sütőben.
 8. Ezután egyszerűen szórj a tetejére pár marék fagyasztott gyümölcsöt és már tálalhatod is!

pavlova recept Impulzív falatok Impulzív Magazin

Tippek:

 • A pavlova sütéséhez nem kell forró sütő, elég félgőzzel sütni (kb. 130°C).
 • Természetesen friss gyümölcsöt is használhatsz.
 • Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, előtte azért hagyd kicsit felengedni.
 • Kicsit terülni fog a torta, szóval hagyj neki helyet.
 • A sütési idő a sütőd tulajdonságai alapján változhat, ha már érzed az illatát és enyhén megsárgult, kicsit megrepedezett, akkor lesz kész.

pavlova recept Impulzív falatok Impulzív Magazin

Jöjjenek tehát azok a maradék tojásfehérjék és süljenek a pavlova torták, amíg nem ér ide a tavasz – de vigyázat, függőséget okoz.

Még több receptért kattints ide!
Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma