Ahogy most kinézek az ablakon, odakint ragyog a nap. A február utolsó napjai minden évben ilyenek: magukban hordozzák a közelgő tavasz ígéretét. A napsugarak újra melegen cirógatják meg az arcunkat, és már a sapkától is elköszönhetünk néhány boldog óra erejéig. A ragyogóan reményteli februári napok ihlették ezt a Pavlova-tortát, és bár most még az előző év fagyasztott termése díszíti, az első falatban már ott a közelgő tavasz íze.

pavlova recept impulzív falatok Impulzív Magazin
Persze a teljes igazsághoz hozzátartozik egy kis praktikusság is: a tavaszon kívül ennek a tortának az elkészüléséért a legtöbb esetben a sok-sok hátramaradt tojásfehérje a felelős. A pavlova kívül roppan, belül puha és könnyed, és bár sokan megtöltik tejszínnel, ez a rusztikus verzió a minimalizmus híve, így magáért beszél, és csupán egy nagy adag bogyós gyümölcsöt lát vendégül.

Őszinte leszek: biztosan lehet pavlovát készíteni ennél elegánsabban és kifinomultabban is. Na, de kérdem én, miért is bonyolítanánk túl valamit, ami lehet egyszerű is, ráadásul végeredményben ugyanolyan finom? Ha Impulzív-receptekről van szó, ez a mi ars poeticánk. Nézzük hát, hogyan készíthetjük el ezt a habos-babos csodát anélkül, hogy elmenne a kedvünk a sütés-főzéstől.

pavlova recept Impulzív falatok Impulzív Magazin

Hozzávalók:

 • 8 tojásfehérje
 • 400 g porcukor
 • 1 teáskanál fehérborecet
 • 1 teáskanál kukoricaliszt
 • ½ teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

 1. Verd fel kézi habverővel a tojásfehérjét egy kis csipet sóval úgy, hogy már megálljon a habverőn.
 2. Ezután kezdd el hozzáadni fokozatosan a porcukrot is, közben végig mixeld magas fokozaton.
 3. Mindezt addig csináld, amíg a cukor teljesen feloldódik, a hab pedig szépen tartja magát – ilyenkor már egészen fényes. Ez percekig is eltarthat.
 4. Keverd össze egy tálkában az ecetet, a kukoricalisztet és a vaníliát, majd add hozzá a fehérjehabhoz, és ismét mixeld össze, amíg egyenletes nem lesz.
 5. Tegyél egy nagy tepsibe sütőpapírt, majd kör alakban kanalazd rá a habot – nyugodtan lehet púpos!
 6. Egy kanál hátuljával menj körbe a tortán, és formázd meg a tetejét úgy, hogy legyenek benne csúcsok és völgyek is – csak rusztikusan!
 7. Előmelegített sütőben süsd készre kb. 1 óra alatt, majd – és ez nagyon fontos! –, hagyd kihűlni a sütőben.
 8. Ezután egyszerűen szórj a tetejére pár marék fagyasztott gyümölcsöt, és már tálalhatod is!

pavlova recept Impulzív falatok Impulzív Magazin

Tippek:

 • A pavlova sütéséhez nem kell forró sütő, elég fél gőzzel sütni (kb. 130°C).
 • Természetesen friss gyümölcsöt is használhatsz.
 • Ha fagyasztott gyümölcsöt teszel a tetejére, akkor előtte azért hagyd felengedni.
 • Kicsit terülni fog a torta, szóval hagyj neki helyet.
 • A sütési idő a sütőd tulajdonságai alapján változhat: ha már érzed az illatát, enyhén megsárgult és egy kicsit megrepedezett, akkor van kész.

pavlova recept Impulzív falatok Impulzív Magazin

Jöjjenek tehát azok a maradék tojásfehérjék és süljenek a Pavlova-torták, amíg nem ér ide a tavasz – de vigyázat, függőséget okoz!

Még több receptért kattints ide!
Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző