Bár az otthonos ízekhez újra és újra visszatér az ember, néha jó egy kicsit világot járni az ételek segítségével. Ezúttal Spanyolországba repítjük el magunkat – persze csak az ízeken keresztül.

Eme recept apropóját egy nemrég megjelent interjúnk adta, melyben a Spanyolországban otthonra lelt Vajda Györgyi történetét ismerhettük meg. Bár a paellát csak a nem-spanyolok gondolják hispán ételnek, azért ha valaki ellátogat az országba, biztos, hogy lépten-nyomon paellát hirdető éttermekbe fog botlani. Éppen ezért esett erre a könnyen elkészíthető ételre a választásunk a spanyol hangulat megidézéséhez.
A paella egy rizses étel, melybe kerülhet zöldség, csirke vagy akár tengeri herkentyű is. Hagyományosan egy széles, nem túl mély serpenyőben készül – erről kapta a nevét is–, de szerencsére egy sima serpenyő is megfelel a célnak. Számos változata létezik, mi most az egyszerűségre és a gyorsaságra törekedtünk, valamint arra, hogy könnyen beszerezhető hozzávalókból készítsük el ezt a spanyol ihletésű fogást.

tenger gyümölcsei Spanyolország paella recept Impulzív Magazin
Hozzávalók:

  • 200g rizs
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, aprítva
  • 1 teáskanál csípős, füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 400g aprított paradicsom
  • 1 húsleveskocka, 900ml vízben feloldva
  • 270g tenger gyümölcsei
  • fél citrom
  • friss petrezselyem

tenger gyümölcsei Spanyolország paella recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőben vagy wokban melegítsd meg az olajat.
  2. Tedd bele a vöröshagymát, és puhítsd kb. 5 percig. Vigyázz, ne égjen le!
  3. Add hozzá a fokhagymát is, valamint a paprikát és kakukkfüvet, majd kevergesd kb. 1 percig.
  4. Ez után tedd bele a rizst, amivel még kb. 1 percig kell kevergetned.
  5. Add hozzá a paradicsomot és a feloldott húsleves kockát.
  6. Sózd, borsozd, majd hagyd bugyogni kb. negyed órát, amíg nagyjából elpárolog belőle a folyadék, a rizs pedig már majdnem puha lesz. Közben néha keverd meg!
  7. Most jöhetnek bele a tenger gyümölcsei – takard le fedővel és főzd kb. 5 percig, vagy amíg megfőnek a herkentyűk, a rizs pedig megpuhul.
  8. Végül facsard bele a citrom levét, szórd meg felaprított friss petrezselyemmel, és már tálalhatod is.

tenger gyümölcsei Spanyolország paella recept Impulzív Magazin
Tippek:
  • Sima rizs is jó, de ha találsz paella vagy rizottórizst, az még jobb.

  • Ne felejtsd el a rizst átöblíteni előtte!

  • Használhatsz friss paradicsomot vagy konzerveset, de az sem baj, ha paradicsomszósszal készíted.

  • Választhatsz fagyasztott vagy friss tengeri herkentyűket is, csak arra figyelj oda, hogy a csomagoláson szereplő utasításokat betartsd.

Gyors, egyszerű, ízletes és mégis különleges – ez a paella, amivel egy falat Spanyolországot csempészhetünk a hétköznapokba.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző