Önsértés, szorongás, depresszió, figyelemzavar… Még hosszan sorolhatnánk azon kifejezéseket, amelyeket egyre gyakrabban hozhatunk összefüggésbe a mai gyerekekkel – sajnos. A fiatalok általános mentális egészsége finoman fogalmazva is megtépázott, de hogy milyen okok állnak e mögött, milyen intő jeleket kell időben elkapnia a szülőknek, és milyen jelzéseket nem szabad „túlpszichologizálni”, arról dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológussal beszélgettem a legújabb Jelenlét Extrában.

A szakembertől – aki a Budapesten harminc éve működő Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház neuropszichológusa – megtudtuk, hogy a Covid-járvány előtti időszakhoz képest negyven százalékkal emelkedett a szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek száma. Különösen a serdülők körében szaporodtak meg az önsértő és szuicid esetek, ezért is vallja a pszichológus, hogy erről bizony beszélni kell. Annál is inkább, hiszen olyan sokan fordulnak az említett intézményhez segítségért, hogy „ha tízszer annyian dolgoznának, sem lenne elég” a kapacitásuk – fogalmaz a doktornő egy korábbi interjújában.

Dr. Tárnok Zsanett szakterülete a Tourette-szindróma, de ADHD-s, azaz figyelemzavaros és hiperaktív, valamint autizmus spektrumzavarral küzdő gyermekek szülei is gyakran felkeresik. Amit pedig a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulanciáról tudni érdemes, hogy falai között, fennállása óta több mint 62 ezer gyermek vizsgálatát és terápiáját végezték el, gyakran szülői támogatással.

Van tehát tapasztalat bőven, és sok-sok felmerülő kérdés, amelyekre a doktornő készséggel válaszol. Sőt, még a híres Oscar-díjas színésznő, Kate Winslet szavai is felidéződnek a műsorban, aki nemrég a lányával forgatott közös filmet, a szülő-gyermek kapcsolat nehézségeiről. Tarts velünk – tanulságos lesz!

Szerző