Vannak olyan napok, amikor nem tudjuk, mi legyen a reggeli. Vagy az ebéd. Vagy a vacsora. Az ilyen napokon jön jól ez a tojásos tortillatekercs, ami megfelel minden Impulzív Falatok kritériumnak: gyors, egyszerű és végtelen módon variálható.

tortilla recept Impulzív Magazin

A tojásos tortillatekercs állandó vendég a konyhánkban. Főleg reggelire szeretjük, amikor már unalmassá válik a zabkása – még a sült változata is. Könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul a két fix hozzávaló mellett – tojás és tortilla – mindig az kerül bele, amit éppen kínál a természet vagy a hűtő: zöldségek, sajt, felvágottak, tonhal, fűszerek, maradék sült hús. Bármivel kipróbálhatjuk.

Egy-egy tortillatekercs két embernek is elég lehet, attól függően, hogy mekkora lapot, és hány tojást használunk. Ráadásul el is vihetjük magunkkal, ha napközben valami tápláló és finom falatra vágynánk. Még sorolhatnám az előnyös tulajdonságait, de az a helyzet, hogy képtelenség róla minden jót elmondani: egy igazi csendes zsenivel van dolgunk.

tortilla recept Impulzív Magazin

Hozzávalók:

  • 1 tortillalap
  • kis olívaolaj
  • 3 tojás
  • 2-3 karika csemegeszalámi, felvágva
  • sajt ízlés szerint
  • friss metélőhagyma
  • csipet só és bors

Elkészítés:

  1. Egy pohárba üssük bele a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, és villával verjük fel.
  2. Serpenyőben melegítsünk kis olajat, majd öntsük rá a felvert tojást. Kicsit mozgassuk körbe a serpenyőt, hogy egyenletesen terüljön szét.
  3. Közepes lángon süssük a tojást, mintha csak omlettet készítenénk. Szórjuk meg a tetejét szalámival, sajttal és friss metélőhagymával.
  4. Amikor látjuk, hogy már valamelyest kezd átsülni a tojás, de még folyik, tegyük rá a tortillalapot és nyomkodjuk meg középen, majd a körben is, hogy a széleire is jusson tojás.
  5. Egy kicsit még süssük így, majd amikor már kezd pirulni a lap széle és már ott sem jön fel a tojás, fordítsuk meg, és kicsit pirítsuk meg a hátulját is.
  6. Ha kész, tegyük egy tányérra, és tekerjük fel, mint egy palacsintát – vigyázat, forró!
  7. Kicsit hagyjuk hűlni, és már ehetjük is.

tortilla recept Impulzív Magazin

Tippek:

  • Próbálj akkora serpenyőt használni, mint amekkora a tortillalap.
  • Vigyázz, a tortilla kilógó széle és a tojás nélküli fele könnyen megéghet!
  • A „feltéteket” egyből szórhatod rá, amint a serpenyőbe kerül a tojás.
  • Fontos, hogy a tortillalap akkor kerüljön a tojásra, amikor az valamennyire még folyós, különben nem tapad meg a felületén.
  • Ez az adag nálunk két fő reggelijére is elég. Ha csak magadnak készíted, kevesebb tojás is elég lehet.

Akár reggeli lesz belőle, akár ebéd vagy vacsora, esélyes, hogy ez az egyszerű tortillatekercs az egész család szívét meghódítja majd – és ez így van jól.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma