Tősgyökeres pécsiként bátran elmondhatom, hogy a város bája nemcsak legenda, amit a külföldi barátaink visznek hírül a nagyvilágba – Pécs különlegességét igenis, mind az öt érzékszervünkkel érezhetjük! Nem hiába került be a National Geographic által meghirdetett népszerűségi, „Irány a város!” elnevezésű, reprezentatív felmérésbe, ahol a harmadik helyezést érte el, mint Magyarország egyik legkedveltebb települése.

Pécs ugyanis telis-tele van olyan lenyűgöző látnivalókkal, melyek kulturális, szellemi és fizikai feltöltődést is nyújtanak számunkra. Azonban a hideg idő beköszöntével, most azokat a helyeket mutatom be nektek, kedves Olvasók, ahova érdemes lehet még az idén ellátogatni.

pécs utazás kirándulás Impulzív Magazin
A legelső hely, ami gondolkodás nélkül az eszembe jutott a Kis-Tubes-kilátó.
Ez a csodálatos panorámát nyújtó, 577 méteres magasságban álló, teraszos formában megépített kőkilátó, a Mecsek oldalában helyezkedik el, közvetlenül a TV-torony és a Nagy-Tubes-kilátó között. Az ide látogatók számára gyönyörű látvány nyílik innen Pécs városára. Jómagam évente jövök el ide, hiszen megunhatatlan a látkép, amit a kilátó nyújtani tud. Remek hely lehet egy családi kirándulásra vagy baráti találkozóra, de egy randevú helyszínének is tökéletes választás. Azonban, ha ide indulunk, érdemes most már jó melegen felöltöznünk, hiszen ebben az időszakban a nap sugarai már nem melegítenek át annyira bennünket.

pécs utazás kirándulás Impulzív Magazin
Hogyha már szóba került, akkor a következő pécsi látványosság, ahova mindenképpen el kell látogatnunk, a Tv-torony.
Mondanom sem kell, hogy ugyancsak lenyűgöző körkép fogadja itt a túrázókat, hiszen a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll, melyhez még hozzájön maga az épület magassága, vagyis 197 méter. A kilátó ezzel a nagysággal már 1973 óta, Magyarország legmagasabb épülete címét tudja magáénak. A megnyitását követően, évente mintegy kétszázezer látogatója volt, de napjainkban is legalább nyolcvanezren felkeresik minden évben. Építészeti érdekessége, hogy betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll: a belső gyűrűben lift fut, a kettő között pedig 459 lépcsőfok kanyarog. A kilátó hétvégente működő díszkivilágítást kapott elkészültekor – 1972. decemberében –, melyet idővel sajnos megszüntettek. Majd 2017. augusztusától a mai napig esténként és éjjelente is különböző színekben pompázik.

pécsi tv-torony kirándulás Impulzív Magazin
Azonban nemcsak az elképesztő kilátásért látogatnak ide az érdeklődők, hanem az épületben működő étterem miatt is. A felújított vendéglő ugyanis igazi kulináris élményt nyújt a betérő vendégeknek. Jómagam már párszor részese voltam az innen nyíló varázslatos körpanorámának, és tavaly szerencsém volt kipróbálni az ízletes menüt is. A hideg miatt pedig egyáltalán nem kell aggódnunk, ugyanis az étterem személyzete gondoskodik számunkra a kényelmes melegről, az étel- és italkínálat pedig nagyszerű és sokszínű. A Tv-torony Kilátó és Étterem tehát ugyancsak remek kirándulóhely családok és baráti társaságok számára, de a legalkalmasabb talán – személyes véleményem szerint – egy randevú helyszínének. A tv-torony linkjét ITT találjátok meg.

Szintén nagyon népszerű és lenyűgöző túrázóhely az Éger-völgy, amely a Nyugat-Mecsekben, a Jakab-hegy lábánál található, nevét pedig a környék égerfáiról kapta.

pécs utazás kirándulás Impulzív Magazin
Azért került a parkerdő is a kedvenceim közé, mert magas fái és a köztük megbúvó patakok, valamint mesés hidak közötti csodálatos összhang, még az őszi-téli hónapokban is pompázatos, idilli képet fest. Természetesen az időjárásnak megfelelően, jó melegen és rétegesen kell felöltöznünk annak érdekében, hogy meg tudjuk élni az ott töltött pillanatokat, cserében az erdő olyan csodálatos látványban fog részesíteni bennünket, hogy garantáltan nem fogunk csalódni. A tó partján tűzrakó helyeket, esőházat, asztalokat és padokat is találhatunk. Valóban elképesztő ez az erdőség a megannyi impulzusával, amit a róla készült képek is tanúsítanak, azonban élőben az igazi, így hát irány Pécs!

És végül még egy különleges látványosság, a Flóra pihenő.

pécs utazás Flóra pihenő Impulzív Magazin
Innen, az impozáns Keleti-Mecsek 404 méteres magasságából, a hegy peremére épült kilátóból is gyönyörködhetünk a város szépségében. A Flóra pihenő különlegessége egy hinta, melyről fantasztikus látvány tárul a szemünk elé, ezért nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály tagjai is gyakran csak ezért az élményért látogatnak ide. Milyen csodálatos érzés is, egy fahintán lengedezve lenézni Pécs városára… Szinte mindegy hogy meleg vagy hideg van, a lényeg, hogy az eső ne essen, így tovább élvezhetjük a pihenő által nyújtott látképet. Az egykori pécsi vidámpark mellett elsétálva juthatunk el a kilátóhoz, így közben lehetőségünk van az elhagyatott park romjait is megtekinteni.


Hogyha már feljutottunk ide, akkor érdemes a kisvasutat is kipróbálnunk, amely az erdőben kanyargó síneken vezet el bennünket a túlsó végállomáson lévő állatkerthez. Innen egy nagyobb sétával a Misinán álló, már említett TV-toronyba is felkapaszkodhatunk a csodás, mecseki panorámáért.

Most, hogy jobban megismertük Pécs néhány látványosságát, remélem, hogy a következő hétvégi kiruccanását, mindenki erre a varázslatos településre tervezi.

Fotó: Panna

Szerző