Itt van az ősz, és ez az évszak nem múlhat el a konyhát belengő, sült alma illata nélkül. Örök kedvenc az almás morzsa és persze az almás pite is, de néha nem árt az újítás – így került képbe az almavaj. A név megtévesztő, nincs itt szó semmiféle vajról, teljesen laktózmentes és vegán finomságról van szó, ami leginkább egy szószhoz vagy lekvárhoz hasonlít, és nyugodtan kenhetjük kenyérre, adhatjuk hozzá süteményhez, párosíthatjuk sült húsokkal, vagy akár be is kanalazhatjuk csak úgy magában, egy hosszú nap végén.

Természetesen rendkívül egyszerű elkészíteni, sőt egészen gyors is, így megfelel a legtöbb kritériumnak, amit általában az Impulzív Falatok felé támasztunk. Kísérletezéshez is tökéletes alapanyag, mind fűszerezésben, mind felhasználásban. Sőt – és ez a legjobb –, még ajándéknak sem utolsó: egy lezárt üvegben akár hosszabb ideig is elállhat a hűtőben, így a hideg, téli hónapok során is velünk maradhat az ősz melege. Ráadásul a készítése közben nemcsak a konyhát, de az egész otthonodat belengi majd az a lelket melengető illat, amely a frissen sült fűszeres alma sajátja.

őszi almavaj recept az Impulzív Magazin oldalán
Hozzávalók:

  • 1,3 kg alma
  • 180 g barna cukor
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • kis csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 125 ml almalé
Elkészítés:
  1. Hámozd meg, magozd ki és kockázd fel az almát, majd tedd egy nagyobb lábasba.
  2. Locsold meg a citromlével, majd add hozzá a cukrot, fahéjat, szerecsent, sót, almalevet és vanília aromát, végül keverd össze.
  3. Közepes lángon főzd, amíg az alma meg nem puhul.
  4. Botturmixszal óvatosan turmixold minél simábbra az almás keveréket.
  5. Alacsony lángon főzd nagyjából egy órán keresztül, néha megkeverve.
  6. Ha már szilárdan megáll a fakanálon, akkor elkészült: kanalazd befőttesüvegbe, majd hagyd kihűlni, mielőtt lezárnád. Hűvös helyen tárold!

őszi almavaj recept az Impulzív Magazin oldalán
Tippek:
  • Használj savanyúbb, keményebb fajta almát.

  • Ha nem sikerül nagyon simára turmixolni, az sem baj, úgy rusztikusabb lesz.

  • Érdemes rátenni a fedőt is főzés közben, akkor gyorsabban elkészül.

  • Úgy ellenőrizheted, hogy elkészült-e, hogy egy szakaszon szétválasztod fakanállal, és ha nem csúszik egyből össze a két oldal, hanem tartja magát, akkor bizony már jó. Ugyanígy, ha kiszedsz egy keveset a kanálra, majd megfordítod, és nem esik le egyből, hanem tartja magát, akkor leveheted a tűzről.

őszi almavaj recept az Impulzív Magazin oldalán
Ez a tökéletes recept ahhoz, hogy egy kis melegséget csempéssz a konyhádba egy hűvös őszi estén – a végeredmény pedig garantáltan ínycsiklandó.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző