A következő karácsonyi recept egy újabb ajándéknak is tökéletesen beillő édesség: a csokikéreg. A hangzatos elnevezés nem takar mást, mint olvasztott csokoládét, amit megszórunk szezonális ízekkel, majd utána darabokra törünk, amitől kicsit úgy néz ki, mintha fakéreg lenne. A feltétek a végtelenségig variálhatók, de ehhez a karácsonyi verzióhoz az aszalt áfonyára és a dióra esett a választás. Bár mindkettő beszerezhető egész évben, mégis van valami ünnepi az ízükben, ami a karácsonyt juttatja az ember eszébe.

A csokikérget nagyon könnyű elkészíteni, és viszonylag gyors is, ha nem számolunk a kihűlési idővel. Épp ezért, ha ajándékba szeretnénk adni, nem érdemes a legutolsó pillanatig halogatni, hanem célszerűbb előbb hozzáfogni, hogy biztosan legyen elég ideje a csokinak újra megszilárdulni, ez ugyanis beletelik legalább egy órába, és nem érdemes a hűtővel megsürgetni. Ha pedig nem hagyunk neki elég időt, akkor könnyen összemaszatolhatunk mindent.

A recept egyetlen hátránya egyébként pont a maszatolás. Az olvasztott csokival ugyanis könnyű össze-vissza csepegtetni és összekenni mindent, szóval erre érdemes odafigyelni menet közben, mert ezzel sok fejfájást spórolhatunk meg az elkészítés után – az olvadt csoki feltakarítása/kiszedése a ruhából nem épp a legünnepibb program.


Hozzávalók:

 • 100g 70%-os étcsoki
 • 50g 50%-os étcsoki
 • 25g aszalt áfonya, aprítva
 • 25g dió, aprítva

Elkészítés:

 1. Egy tepsibe vagy tálcára tegyél sütőpapírt.
 2. Olvaszd meg a csokoládét gőz felett.
 3. Közben aprítsd fel a diót és az áfonyát
 4. Ha teljesen megolvadt a csoki, keverd kicsit el egy spatulával, majd öntsd ki a sütőpapírra az egészet.
 5. A spatula segítségével próbáld meg egyenletesen eloszlatni, olyan vastagságúra, amilyenre szeretnéd.
 6. Egyenletesen elosztva szórd meg a tetejét a dióval és áfonyával.
 7. Hagyd teljesen kihűlni, majd kézzel törd darabokra.


Tippek:

 • A vizet a gőzfürdőhöz lassú tűzön melegítsd, nem kell sietni.
 • Ha nincs kedved gőzölni, vagy nincs hozzá megfelelő edényed, akkor mikrózhatod is a csokit, az viszont a saját mikród beállításaitól függ, hogy mennyi idő alatt fog megolvadni. Próbálkozz 30 másodperces körökkel, és közben mindig keverd meg.
 • Nem muszáj étcsokoládét használnod, természetesen tejcsokival vagy fehér csokival is csinálhatod a csokikérget.
 • Érdemes finoman belenyomkodni a nagyobb dió- és áfonyadarabokat a csokiba, hogy biztosan megragadjanak.
 • Miután kiöntöd a csokit és nagyjából eloszlatod, finoman ütögesd a tepsi/tálca alját az asztalhoz vagy konyhapulthoz, így simább lesz a teteje.
 • Tördelés helyett akár egyenlő nagyságú darabokra is vághatod a csokit, miután megszilárdult.
 • Ez kis mennyiség, úgyhogy ha több csokikérget szeretnél, egyszerűen csak szorozd meg a hozzávalókat.


Ha szeretnél kézzel készült, ehető ajándékot ajándékozni karácsonykor, akkor a csokikéreg jó ötlet, főleg az édesszájúaknak. Beleteheted akár egy befőttesüvegbe vagy egy karácsonyi zacskóba is, hogy mutatós legyen. Csak arra figyelj, hogy amíg nem ajándékozod oda, addig érdemes hűvös helyen tartani, hogy ne olvadjon meg.

Fotó: Emma

Szerző