A Valentin-nap talán az egyik legmegosztóbb jeles nappá nőtte ki magát: van, aki utálja és elítéli, és mondvacsinált ünnepnek tartja, de van, aki teljes vállszélességgel éli meg ezt a szerelmet ünneplő napot, ahogy persze olyanok is vannak, akiknek ez is csak ugyanolyan nap, mint a többi. Mi a szerelem oldalán állunk, méghozzá most nem is akármilyen szerelemén.

Bár a Valentin-nap határozottan nem mondvacsinált jeles nap (legalábbis pont annyira nem, mint az összes többi keresztény ünnep, hiszen évszázadokra visszanyúló gyökerei vannak), tény, hogy könnyű besokallni az ilyenkor ránk zúduló rózsás-szívecskés, csöpögős áradattól.

Lush Impulzív Magazin
Az a helyzet azonban, hogy a szerelem egy gyönyörű dolog és a Valentin-nap tökéletes alkalom arra, hogy egy kicsit jobban beleszeressünk önmagunkba. Igen, önmagunkba. Nem amolyan ego túltengős, “én vagyok a legjobb” módon, hanem egyszerűen csak azért, mert velünk kezdődik minden. Először magunkat kell szeretni ahhoz, hogy másokat is igazán jól tudjunk szeretni, és hogy mások is szeretni tudjanak minket, de úgy tényleg igazán jól. Ha a hollywoodi romantikus filmeket látva, vagy egy-egy szerelmes regényt olvasva elfog a kétség, hogy vajon megtalálod-e valaha azt a bizonyos nagybetűs Igazit, a Nagy Őt, akkor még most szólok: már megtaláltad! Te vagy életed nagy szerelme, úgyhogy idén Valentin-napkor, és minden más napon is, ideje, hogy beleszeress önmagadba – a többi pedig majd jön magától.

És hogy hogyan kerülhetünk közelebb önmagunkhoz? Természetesen minőségi időtöltéssel. Íme a Valentin-napi „menü”, ami segít ebben.

Reggeli: ébresztő jóga és meditáció
A jógáról és a meditációról már mind tudjuk, hogy mennyire hasznos részei lehetnek a mindennapi rutinunknak – elméletben. Rávenni magunkat, hogy tényleg kigurítsuk a jógaszőnyeget, vagy lelassuljunk akár csak tíz percre is egy meditációhoz, már kevésbé magától értetődő. Ha jógával kezdenéd a napot, itt találsz hozzá segítséget. Ha mindig is szerettél volna nekifutni a meditációnak, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, akkor keress egy irányított meditációt online, vagy csak simán ülj le egy csendes, nyugodt helyen, hunyd le a szemed, és figyeld meg a tested: hallgasd a lélegzésed, engedd, hogy a gondolatok jöjjenek, és menjenek, anélkül, hogy leragadnál valamelyiknél. Majd ha úgy érzed, készen állsz, hogy visszaérkezz a pillanatba, nyisd ki a szemed. Na, hogy érzed magad?Tízórai: egy falat önismeret, egy csipet önelfogadás
Abban, hogy igazán megszeressük önmagunkat, talán az gátol a leginkább, hogy nem ismerjük eléggé magunkat, vagy ha ismerjük is, elégedetlenek vagyunk. És hogy is ne lennénk azok, hiszen erre tanít minket a világ egész életünkben, férfiakat és nőket egyaránt. Legyen vékonyabb a combunk, izmosabb a felsőtestünk. Legyen több hajunk vagy épp kevesebb szőrzetünk. Mindig van valami, amiből több vagy kevesebb, kisebb vagy nagyobb kéne, sosem vagyunk elegek csak úgy, magunkban. Vagy mégis? Nézz a tükörbe, és nézz befelé, magadba! Ismerd meg, ami odabent, és ami idekint van. Bár nem lesz egyszerű (saját küzdelmeinkről már a Jelenlétben is beszéltünk), mégis tanuld meg szeretni önmagadat.

Ebéd: finomságok a konyhából
Izzítsd be a sütőt, elő a fakanalakkal, és teljen meg az a konyha finom illatokkal. Sütni-főzni ugyanis, tökéletes énidős tevékenység – főleg, ha nem muszájból kotyvasztunk a konyhában. Bár sok receptünk van, ha csak egyet kellene ajánlanom, az biztosan ez a testet-lelket melengető almás morzsa lenne, amiből elég egy falat, és máris szebb a világ.

almás morzsa desszert süti Impulzív Magazin recept
Uzsonna: otthoni kényeztetés
Mindenkinek kötelezően előírnánk egy kis otthoni kényeztetést néhanapján, és melyik lenne erre jobb alkalom, mint a Valentin-nap. Egyszerű csináld-magad módszerekkel is varázsolhatsz otthoni spa-élményt, de ha már ezt a jeles napot – és önmagunkat – ünnepeljük, akkor kijár az extra kényeztetés. Nemrég érkezett hozzánk a szerkesztőségbe egy szuper színes-illatos csomag a Lush Valentin-napi kollekciójából, amibe rögtön beleszerettünk, hiszen a rózsaillatú habokba dőlni bizony lelket simogató érzés. Amit különösen imádtunk a kipróbált termékekben, az a széles körű újrahasznosítás lehetősége: például a rózsás fürdőbombáknak a teljes csomagolása mehetett a komposztba. És hogy ez miért olyan jó hír? Mert az önmagunk szeretetéhez vezető úton sem szabad megfeledkeznünk másokról – különösképpen a bolygónk jövőjéről.

Lush Impulzív Magazin Valentin-nap
Vacsora: kanapén kuckózás
Elő a plédekkel és illatos gyertyákkal, lágy háttérzenével és vaskos könyvekkel, vagy épp a netflixes filmlistával – na meg a maradék almás morzsával – és indulhat az esti kuckózás. Mi errefelé imádjuk a könyveket, olyannyira, hogy nemrég még könyvklubot is indítottunk, de teljes vállszélességgel támogatjuk a filmes maratonokat is. És ha már Valentin-nap, amondók vagyunk, igenis éljen a romantika: kell annál több, mint hogy frissen megfürdőzve, egy pihe-puha plédbe bugyolálva, almás morzsát kanalazva nézzük, ahogy az eső áztatta Mr. Darcy szerelmet vall Elizabeth Bennetnek? Nem, nem kell több. De ez olyan jó programnak hangzik, hogy már várjuk is a Zoom meghívót.

könyv olvasás Impulzív Magazin

Köszönjük a Lushnak a Valentin-napi ízelítőt .

Szerző