Az évnek ez az időszaka a családi és baráti összejövetelekről szól, melyek elengedhetetlen része valami finomság az asztalon. A karácsonyi meghittséget általában őrölt rohanás előzi meg, amikor sokszor azt érezzük, semmire nem jut idő. Ez a megúszós, almás-fahéjas karika recept életmentő lehet a nagy rohanásban, amikor az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy milyen jó lenne sütni valamit.

almás fahéjas karika recept Impulzív Magazin
Bár évszaktól és alkalomtól függetlenül is szeretjük a gyors és egyszerű süteményeket, ez most tényleg mindkét kritériumból csillagos ötösre vizsgázik. Persze szükségünk lesz hozzá egy nagyon fontos összetevőre: kész leveles tésztára, úgyhogy érdemes az utolsó nagy bevásárlókörút alkalmával bedobni egy ilyet a kosárba.

A kész tésztából kapható sima hűtős és fagyasztós változat is: a hűtős békésen elálldogál majd addig, amíg hirtelen előre be nem jelentkezett vendégek érkeznek majd, vagy épp csak úgy érezzük a karácsonyi falatozás-maraton alatt, hogy jól esne még valami édes. A fagyasztott verziónál azonban extra idővel is számolnunk kell, amíg kienged a tészta.

A folyamat leghosszabb része a sütés, egyébként tényleg rendkívül gyorsan elkészíthetőek ezek az almás-fahéjas karikák, és bár van bennük valami igazán karácsonyi, egész évben jó kis partitrükk lehet ez a tarsolyunkban.

almás fahéjas karika recept Impulzív Magazin

Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta
  • 4 nagy alma
  • 60 g olvasztott vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 teáskanál kristálycukor

Elkészítés:

  1. A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra, olyan 2-3 milliméter vastagságúra (ha alapból vékonyra nyújtott, ezt a részt át is ugorhatod).
  2. Szaggass belőle almakarika nagyságú korongokat – nagy almák esetén, erre tökéletes egy befőttesüveg szája.
  3. Mosd meg és hámozd meg az almát, szedd ki a csutkáját, majd szeld 5-8 mm vastag karikákra.
  4. A korongokat tedd sütőpapíros tepsire, és kend meg az olvasztott vajjal.
  5. Minden korongra tegyél egy almakarikát, kend le azt is vajjal.
  6. Keverd össze a fahéjat és a cukrot, és szórd meg a korongok tetejét vele.
  7. 170°C-on süsd olyan 30-40 percet, amíg a tészta el nem kezd színesedni.
  8. Hagyd kihűlni, mielőtt tálalnád.

almás fahéjas karika recept Impulzív Magazin

Tippek:

  • Alma helyett akár ananászt is használhatsz hozzá.
  • A tészta akár vastagabb is lehet, viszont érdemes arra figyelni, hogy akkora korongokat szaggass, amekkora almaszeleteid lesznek.
  • Ehhez a recepthez a savanykás alma passzol a legjobban.

Mindent összevetve, egy óra alatt elkészül ez a sütemény, de a végeredményen határozottan nem érződik, hogy megúszós receptről van szó. Vigyázat, kapós lesz!

Ha további karácsonyi ötleteket, tippeket és recepteket keresel, kattints ide!

Fotó: Emma