Dúl a farsangi szezon, és ha valamikor, hát ilyenkor van itt az ideje a fánksütésnek. Az én fejemben azonban, és szerintem másokéban is, a fánkhoz egy nehéz, olajos illat és íz párosul, épp ezért soha nem is volt egy nagy kedvenc, arról nem is beszélve, hogy a fánkkészítés bizony sok macerával jár.
A jó hír az, hogy ez csak akkor igaz, ha a hagyományos fánkról beszélünk. Van azonban a fánk-műfajnak egy másik ága is, a sütőben sült fánk, ami, bár kicsit másabb ízű és állagú (kicsit a muffinhoz hasonlít), ugyanúgy megállja a helyét, mint amit mi fánknak ismerünk. Sőt, tekintve, hogy mennyivel könnyebb és gyorsabb az elkészítése, bizonyos értelemben még túl is szárnyalja az olajban sütött társát.
Az gyorsaság tényleg nem költői túlzás: nagyjából 30 perc elkészíteni a fánkokat, beleértve az előkészületeket. Ugyanez a helyzet az egyszerűséggel is, hiszen nincs semmi bonyolult trükk, nincs semmi, amit annyira el lehetne rontani, hogy ne legyen ehető a végeredmény.
Hozzávalók
  • 285g liszt
  • 60g kristálycukor
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 240ml tej
  • 1 evőkanál ételecet
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 50g olaj (rizskorpa, étolaj, olívaolaj, kókuszolaj, stb.)
Elkészítés
  1. Mérd ki a tejet és add hozzá az ecetet, majd tedd félre.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  3. Üsd rá a tojást, add hozzá a vaníliát, olajat és a tejet.
  4. Keverd össze, ha már csomómentes, hagyd abba a keverést.
  5. Olajozz ki egy fánk/muffin sütőformát, majd töltsd fel az összes mélyedést nagyjából 2/3-ig.
  6. Előmelegített sütőben süsd 10-13 percig.
  7. Ha kész, kicsit hagyd hűlni, majd vedd ki a formából, és hempergesd meg a fánkokat fahéjas cukorban.

Tippek
  • Bár a legegyszerűbb az, ha van fánk sütőformád, ha nincs, akkor is meg lehet csinálni a receptet: jó hozzá bármilyen olyan sütőforma, amiben több kisebb sütit lehet sütni (pl. muffinsütő).
  • Ne süsd a kelleténél tovább – ennél a receptnél baj, ha eléred a máskor hőn áhított aranybarna színt, épp csak egy kicsi szín kell neki (a képeken látható fánkok például kicsit már túl is sültek). Tényleg elég nekik 10-13 perc!
  • Ha nem szereted a fahéjat, szórhatsz rá vaníliás cukrot vagy sima cukrot is, vagy esetleg olvassz csokoládét és locsold meg azzal miután kihűlt a fánk.

Mivel tényleg rendkívül rövid idő alatt és könnyedén készül el a fánk, tökéletes opció olyan esetekre, amikor az utolsó előtti pillanatban kell összeütni valamit, de olyankor is, amikor valami finomat ennél anélkül, hogy órákat kelljen cserébe robotolni konyhában.
Fotó: Emma