A Lélekmelegítők előadás-sorozat évadát Tari Annamária pszichoanalitikus estje nyitotta meg, aki gyermeknevelési és párkapcsolati témákban ásott mélyre (vele készült exkluzív beszélgetésünket ide kattintva hallgathatod meg). Most októberben pedig a „nemzet toxikológusa”, dr. Zacher Gábor állt a telt házas Kalocsai Színház színpadára.

A doktor úr nemcsak arról beszélt, hogy a függőség, mint kifejezés, magában is mennyire megbélyegző, hanem rámutatott életünk apró mozzanataira is, amelyek által észrevétlenül függőkké válhatunk – tévéfüggővé, telefonfüggővé, olvasásfüggővé, sportfüggővé, szexfüggővé.
„Én függő vagyok, és Ön?” – szegezte nekem a kérdést dr. Zacher Gábor az előadása után, akivel egy tartalmas beszélgetést rögzítettem magazinunk Jelenlét podcast műsorához.

Emlékeztetőül: akikben hiányérzetet hagyott a „Lélekmelegítők” előadások tavaszi kényszerszünete, azok számára nyáron megszületett a „Jelenlét – Lélekmelegítők Extra”, amelyben ismert szakembereket, különböző területek szaktekintélyeit kerestük meg és kértük fel egy-egy beszélgetésre. Így a műsorban vendégszerepelt a már említett Tari Annamária mellett, dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, Szabados Ági tévés-riporter-irodalomterapeuta, valamint Al Ghaoui Hesna riporter-újságíró-író.


Podcast különkiadás-sorozatunkban ezúttal dr. Zacher Gáborral beszélgettünk, akivel „Mindennapi függőségeink és a járvány” című kalocsai előadásának főbb témáit jártuk körbe néhány gondolatban. Megbélyegző szóhasználat. Jó, és rossz függőség. Külső „meghajtó”. Ilyen, és ehhez hasonló fogalmak, jelenségek kerültek szóba, az elmaradhatatlan „koronapánikkal” egyetemben, ami, akár tetszik, akár nem, 2020-nak mondhatni a „saját logójává” vált.

Mindezek ismeretében készíts magadnak egy jó kávét, vagy teát – vagy bármi mást, aminek ésszerű és egészséges keretek között a függője vagy –, és hallgasd meg beszélgetésünket dr. Zacher Gáborral a lejátszóra kattintva!

Szerző