Vegyes érzések kavarognak bennünk az elmúlt időszakkal kapcsolatban, de egy biztos, közben mindenki szembenézett a félelemmel. A különbség csupán az, hogy míg sokan megadva magukat a szorongató érzéseknek, lehangoltsággal reagáltak, addig mások képesek voltak a félelmet megélni és maguk mellé állítani. A Jelenlét-podcast legújabb adásban Al Ghaoui Hesnával azt a témát jártuk körbe, hogy mi zajlik le bennünk, amikor egy szorongással átszőtt élethelyzetben próbálunk elevickélni. Milyen technikák segíthetnek abban, hogy a félelem által ne sodródjunk bele egy negatív gondolatspirálba, hanem képesek legyünk kikeveredni a lehúzó érzelmek sűrűjéből.

Az elmúlt időszakban a kiszámíthatatlanság okozta a legtöbb szorongást bennünk, úgy érezhettük, hogy nincs hatásunk a történésekre.
– A titok nyitja az, hogy próbáljuk meg visszaszerezni a kontroll érzését minden olyan apró dologban, amire van ráhatásunk. A legbizonytalanabbnak tűnő helyzetben is vannak olyan pontok, amiket tudunk irányítani. Érdemes tudatosan ezekre helyezni a fókuszt, különben hagyjuk magunkat elsodorni a szorongató gondolatok által. Nem szabad elpazarolnunk az erőforrásainkat olyan dolgokra, amiknek az irányítása nem a mi kezünkben van.
Pedig könnyedén bele lehet esni ebbe a hibába, azután pedig rendkívül gyorsan kezdenek íródni a fejünkben a vészjósló történetek.
– Óhatatlan, hogy elkezdjük a lehetségesnek tűnő forgatókönyveket legyártani, miközben rengeteg nyomasztó, borús gondolat kering bennünk. Ahelyett, hogy ezeket elnyomnánk magunkban, vizsgáljuk meg, mit érzünk. Mindezt használjuk információforrásként, de keressük meg a fantáziatartalmát is. Ne azt tűzzük ki célul, hogy ne féljünk – ez ugyanis további szorongást okozna –, hanem fogadjuk el, hogy vannak negatív gondolataink, éppen ezért lépjünk két lépést hátra, és onnan vizsgáljuk meg az érzéseinket.
Mit tanulhatunk egy-egy félelemmel teli helyzetből?
– Ha egy negatívnak tartott életeseményben vagyunk, és szomorúságot vagy dühöt érzünk, nézzük meg, hogy hol vannak az érzéseink gyökerei. Ez az első lépés, amit ha megteszünk, képesek leszünk megfigyelőkké válni, és így nem azonosítjuk magunkat ezekkel az érzelmekkel. Gondoljunk csak bele, amikor eggyé válunk a félelemmel, onnantól kezdve lehetőséget sem adunk magunknak arra, hogy igazán jól reagáljunk egy szorongással teli helyzetben. Ez persze nem azt jelenti, hogy eltoljuk magunktól az érzéseinket, hanem éppen azt, hogy megéljük őket, majd megvizsgáljuk, hogy mindez mit is mond nekünk.

Ha szeretnéd megtanulni Hesnától, hogyan lehet bátran félni, milyen technikák vannak arra, hogy a félelem ne bénítson le, és ahelyett, hogy nélküle próbálnál élni, hogyan tudsz inkább megbarátkozni vele, akkor hallgasd meg a Jelenlét-podcast legújabb adását a Spotifyon, a Soundcloudon vagy az Apple podcastok közt!

Szerző