Október a mellrák elleni küzdelem hónapja szerte a világon. Ez az egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegség a nők körében, épp ezért rendkívül fontos a megelőzés és a rendszeres szűrés, hiszen az idejében felismert betegség sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható. A figyelem felhívása érdekében ilyenkor a világ számos épülete rózsaszínbe öltözik, és megjelennek a küzdelmet szimbolizáló rózsaszín szalagok is. Mi ezzel a céklás tart süteménnyel szeretnénk csatlakozni a kezdeményezéshez, és emlékeztetni olvasóinkat a rendszeres szűrővizsgálat és otthoni ellenőrzés fontosságára.

Mivel a kezdeményezés színe a rózsaszín, nem volt kérdéses, hogy októberben egy receptünk ebbe a színbe borul majd. Ezt pedig természetesen a szezon rendkívül egészséges zöldségével, a céklával valósítottuk meg. Miért is használnánk mesterséges (és káros) színezőanyagot, ha a természet ilyen utánozhatatlan színekkel ajándékoz meg bennünket?

céklás tart mellrák elleni küzdelem recept Impulzív Magazin

A tart alapja szerkesztőségünk egyik kedvenc receptje, az epres tart tésztája. Ebbe kerül bele egy mascarponés-céklás keverék, ami – még ha elsőre furcsán is hangzik – tökéletes párosítás: selymes krém, ami nem émelyít, mégis ízletes. 

Hozzávalók a tésztához:

  • 190g liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 125g hideg vaj, felkockázva
  • 60g porcukor (vagy más cukor helyettesítő)
  • 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 250g mascarpone
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 1 evőkanál narancslé
  • ½ teáskanál vaníliaaroma
  • ½ teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 közepes méretű cékla (150-200g)

céklás tart mellrák elleni küzdelem recept Impulzív Magazin

Elkészítés:

  1. A tésztához mixelj össze mindent, amíg el nem kezd nagy morzsákká összeállni.
  2. Egy pitesütő formába borítsd át a morzsákat és addig nyomogasd, lapítgasd, amíg nagyjából egyenletes lesz mindenhol, a forma falán is.
  3. Ezután tedd a formát a fagyasztóba kb. 15 percre, majd szurkáld össze villával, és mehet is az előmelegített sütőbe (180°C), nagyjából 20-25 percre – vagy amíg el nem éri az elérhetetlen aranybarna árnyalatot.
  4. Vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni.
  5. Közben a céklát hámozd meg, darabold fel, és tedd fel egy fazék vízben főni, amíg puha nem lesz.
  6. Hagyd kihűlni a céklát, majd egy mixerben turmixold össze a töltelék hozzávalóit a mascarpone kivételével.
  7. Amikor már sima, egyenletes a massza, add hozzá a mascarponét is – akár kézzel is összekeverheted, vagy használhatsz ehhez is mixert.
  8. Egy spatula segítségével öntsd a céklás krémet a tart formába és egyengesd el.
  9. Akár azonnal is felvághatod, vagy pedig hűtsd 1-2 órát tálalás előtt.

céklás tart mellrák elleni küzdelem recept Impulzív Magazin

Tippek:
  • A sütésnél érdemes pitesúlyt (szárazbab sütőpapíron) tenni a tésztára, hogy ne nőjön nagyra.

  • A tésztát puszta kézzel a legegyszerűbb összegyúrni.

  • Ha a fagyasztóba nem fér be a tészta, elég az is, ha hűtőbe teszed 20-30 percre.

  • A tésztát megsütheted akár egy nappal előre is.

  • A céklából használhatsz ízlés szerint kevesebbet is.


Lágy, selymes, ízletes – ilyen ez a céklás, rózsaszínben tündöklő tart. És ha elkészíted, ne feledd el a recept apropóját sem: kérj időpontot szűrővizsgálatra és bátorítsd ismerőseidet is erre. 🎀

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

 

Szerző