A nyár egyik legnagyobb előnye kétségtelenül a temérdek szezonális finomság. Az én üzletem a nyárral ez: elviselem a tikkasztó meleget (épphogy), cserébe friss gyümölcsöket ehetek. És bár a gyümölcsöt a legjobb úgy fogyasztani, ahogy van, néha jól esik új köntösbe öltöztetni. Így született ez a sárgabarack-saláta is.

sárgabarackos rukkolasaláta Impulzív Magazin
Ha a sárgabarackra gondolok, az első dolog, ami eszembe jut az, ahogy gyerekként próbáltuk feltörni a magját a számunkra igazi dzsungelnek tűnő szerszámoskamrában. A második a kép, ahogy a kamrapolcon sorakoznak anyukám sárgabaracklekváros üvegei. Itt nagyjából meg is áll a felsorolás, azt hiszem. A sárgabarack csendes szereplője életünknek, amit arra szánt a sors, hogy csak a palacsintánkba tekerve értékeljük.

Pedig a sárgabarack egy izgalmas gyümölcs, ami megérdemli, hogy ne csak lekvárosüvegbe zárjuk, hanem kísérletezzünk vele, házasítsuk más ízekkel, és adjunk rá új ruhát. Így született ez a sárgabarackos-rukkolás saláta fetasajttal és pirított dióval, ami friss, ízletes, és egyáltalán nem hétköznapi. Egy újabb bizonyítéka annak, hogy a gyümölcs nem csak süteménybe való.

sárgabarackos rukkolasaláta Impulzív Magazin

Hozzávalók:

  • 1 marék friss rukkola
  • 1-2 sárgabarack
  • pár szem dió
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vörösborecet vagy sherry ecet
  • só, bors
  • 15 g fetasajt vagy krémfehér sajt, morzsolva vagy kockázva

sárgabarackos rukkolasaláta Impulzív Magazin

Elkészítés:

  1. A diót egy serpenyőben pirítsuk meg: közepes lángon gyakran kevergetve, amíg egy kis színt nem kap. Tegyük félre.
  2. Mossuk meg a rukkolát és barackot, majd konyharuhával itassuk fel róluk a nedvességet.
  3. A barackot magozzuk ki, majd kockázzuk/szeleteljük fel.
  4. Ezután keverjük össze egy tálban az olívaolajjal, a rukkolával és a fetával, majd ízlés szerinti sózzuk, borsozzuk.
  5. Végül szórjuk meg a pirított dióval, öntsük nyakon az ecettel, és már kész is.

sárgabarackos rukkolasaláta Impulzív Magazin

Tippek:

  • Ebből a mennyiségből egy egyszemélyes adag jön ki.
  • Dió helyett mandulát, kesudiót vagy mogyorót is használhatunk.
  • Akár sajt nélkül is elkészíthetjük, de úgy veszít az ízéből.

sárgabarackos rukkolasaláta Impulzív Magazin

Friss, meglepő és rendkívül ízletes kis saláta ez, ami tökéletes harapnivaló a meleg nyári napokra.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotók: Emma

Szerző