Van egy dolog, ami még a bizonytalan időkben is garantáltan segít kicsit elterelni a gondolatainkat – ez pedig a sütés-főzés. Elég nehéz úgy alámerülni egy aggodalomspirálban, ha közben a hozzávalókat kell kimérned, vagy épp könyékig belemásznod a tésztába. Ilyenkor ugyanis lelassul a világ, és kénytelen leszel befelé nézni egy kicsit… És a sütögetés egyébként is jó programnak ígérkezik.

Ezt a perecet egészen könnyű elkészíteni, és a jó hír az, hogy ha éppen frusztrált vagy valamitől (vagy valakitől), akkor a felgyülemlett feszültséget ártalmatlan módon levezetheted a tészta lágy pofozgatásával. A friss, langyos perec pedig mindig, minden körülmények között képes egy kis örömöt csempészni a hétköznapokba.

perec sütés gasztro kelt tészta Impulzív Magazin
Hozzávalók
  • 290 g liszt
  • 240 ml tej
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 3 evőkanál cukor (lehetőleg barna, de a sima is jó)
  • 2 evőkanál puha vaj + egy kevés a tetejére
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 evőkanál szódabikarbóna feloldva kb. kb. 350 ml langyos vízben
  • nagy szemű só

perec sütés gasztro kelt tészta Impulzív Magazin

Elkészítés
  1. Melegítsd meg a tejet egy lábosban – nem kell, hogy forró legyen, fel pedig semmiképp ne forrjon.
  2. Öntsd a tejet egy tálba, és szórd rá az élesztőt, majd hagyd állni kb. 2 percig.
  3. Aztán add hozzá a cukrot és a lisztnek kb. felét, majd egy fakanállal keverd el.
  4. Kockázd fel a vajat és add a mixhez, majd a maradék lisztet, és az 1 teáskanál sót is, és keverd addig, amíg ragacsos tészta nem lesz.
  5. Borítsd ki a tésztát egy lisztezett felületre, és gyúrd kb. 5 percen át. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet.
  6. Formázz belőle labdát, tedd egy enyhén kiolajozott edénybe, takard le fólióval, és hagyd kelni meleg helyen egy órán át, amíg duplájára nem nő.
  7. Ha kész, borítsd ki a tálból a tésztát, húzz be neki egyet, hogy leengedjen, majd vágd fel hat egyenlő részre egy kilisztezett felületen.
  8. Mindegyik darabot nyújtsd ki kézzel kb. fél méteres, de inkább még hosszabb hurkákra – és itt jön a jó rész: a két szélét fogva időnként csapkodd a kinyújtott tésztát a pulthoz/deszkához.
  9. Formázz pereceket, majd fürdesd meg őket a szódabikarbónás vízben, aztán tedd egy sütőpapíros tepsibe őket, szórd meg nagy szemű sóval, és mehetnek az előmelegített sütőbe.
  10. Süsd őket kb. 10 percen át – az illat és a szín majd segít eldönteni, készen vannak-e.
  11. Amint kivetted a sütőből, egy-két evőkanál puha vajat mikrózz meg egy picit, hogy még puhább legyen, aztán kend le vele a forró perecek tetejét.
perec sütés gasztro kelt tészta Impulzív Magazin
Tippek
  • A só helyett (vagy mellett) szórhatsz akár szezámmagot, lenmagot, vagy egyéb magvakat is a perecre.
  • Ez a mennyiség 6 normál méretű perecre elég, de készíthetsz kisebbeket is – vagy pont nagyobbakat.
  • Ha többet szeretnél készíteni egyszerre, szorozd fel a hozzávalókat.
  • Egy kis extraként készíthetsz valamilyen mártogatóst is a pereced mellé – itt találsz egy tejfölös verziót is.
Könnyű, gyors, finom, és még segít a feszültséget is levezetni kicsit – úgyhogy, ha teheted, maradj otthon, és süss perecet.Fotó: Emma

Szerző