A karácsonyt sokan, sokféleképpen ünnepeljük, de egy biztos: mézeskalács nélkül nem telhet el. Ha azonban a mézeskalácsnak csak az ízét szereted, elkészíteni már nem annyira, akkor ez a mézeskalács muffin jó megoldás: sokkal könnyebb és gyorsabb megcsinálni, az íze azonban hozza a szeretett klasszikusét.
A mascarponés krém nélkül is finom, de az segít kicsit ellensúlyozni a muffin „töménységét”, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálni hozzá. A kettő együtt pont elég édes ahhoz, hogy még ne legyen émelyítő, de aki nagyon édesszájú, az bátran használhat egy kicsit több cukrot a recepthez, ugyanis alapból sincs benne annyi, mint sok más receptben – a hangsúly inkább a mézeskalács ízen van.
Mivel a tészta nem túl nedves, így könnyen kijön a papírból is, de ha szeretnéd minimalizálni a sütéssel járó szeméttermelést, akkor a szilikonos muffinformák jó befektetések lehetnek hosszútávon. De akár előre ki is olajozhatod a muffinsütőt, és akkor semmilyen extra formára nem lesz szükséged.

Hozzávalók a muffinhoz:
  • 250g liszt
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 90g barnacukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 púpós teáskanál méz (kb. 30-40g)
  • 130g görögjoghurt
  • 50ml növényi olaj (rizskorpa, napraforgó, stb.)
Hozzávalók a krémhez:
  • 115g mascarpone
  • 30g porcukor
  • 200ml habtejszín
  • ¼ teáskanál szerecsendió


Elkészítés

  1. Keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket és sót egy edényben.
  2. Egy másik edényben verd fel a tojást, majd add hozzá a cukrot, vanília aromát, mézet, joghurtot és olajat is. Keverd jól össze.
  3. Add a lisztes keverékhez a folyékony keveréket, és egy spatulával keverd össze.
  4. Kanalazd a tésztát előkészített muffinformákba – próbálj mindegyikbe egyforma mennyiséget tenni.
  5. Előmelegített sütőben (190°C) süsd nagyjából 20 percig. Utána hagy kihűlni.
  6. A krémhez kézi mixerrel keverd össze a mascarponét és a porcukrot, majd add hozzá a tejszínt és a szerecsendiót is és mixeld addig, amíg kemény habot nem kapsz.
  7. Kanalazd a habot egy nyomózsákba és ízlés szerint dekoráld a habbal a muffinokat.


Tippek:

  • A fűszerek helyett használhatsz mézeskalács fűszerkeveréket is, nagyjából 2,5 teáskanál elég is lesz.
  • Ha fűszeresebb ízt szeretnél, adj hozzá többet a fűszerekből ízlés szerint.
  • Vigyázz, nehogy túlsüsd a tésztát, mert akkor száraz lesz. Érdemes már korábban megbökni egy fogpiszkálóval a muffinokat – ha tisztán jön ki, akkor már kész.
  • A hab készítésénél figyelj arra, hogy a habtejszín és a mascarpone is hideg legyen.
  • Ha nincs nyomózsákot, használj sima zacskót – egyszerűen csak vágd ki a csücskét, miután belekanalaztad a krémet-
  • Ne aggódj, ha nem sikerül szépre a hab a muffinok tetején, ez nem szépségverseny. A legegyszerűbb, ha csigavonalban próbálod meg rányomni a krémet.
  • Dekorációnak használhatsz rozmaring ágacskákat, amik majdnem olyanok, mint egy kis fenyő.
  • Ez a mennyiség 12 muffinra elég, ha többet szeretnél készíteni, szorozd meg a hozzávalókat.
Akár egy óra is elég lehet rá, hogy mindenestül elkészítsd a muffinokat, ami sokkal gyorsabb, mint igazi mézeskalácsot sütni. És, persze, a mézeskalács ízen kívül a finom mézeskalács illat is garantált sütés közben!

Fotó: Emma