Néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek is – így van ez a sütikkel is. Ez a banános zabkeksz talán az egyik legegyszerűbb desszert, mind hozzávalók, mind elkészítés szempontjából. Hogy miért? Mert összesen két összetevő kell hozzá, és nagyjából 20 perc alatt készen is van. Mindemellett pedig finom, sőt, egészséges is. Ráadásul még vegán is. Mindennek a tetejébe pedig, mivel nincs benne se liszt, se cukor, se tejtermék, ezért jó választás azoknak is, akik ételallergiával küzdenek. Egyszóval tényleg egyszerű, de nagyszerű.

Ez ismét egy furcsa hibrid süti, hiszen nehéz bekategorizálni: állagra nem igazán keksz, de ami azt illeti, még csak nem is igazán sütemény – ebben eléggé hasonlít a sütőtökös uzsonnakoszorúhoz. Mivel alapvetően két összetevőből áll, banánból és zabpehelyből, ezért tökéletes opció akár reggelire, akár tízóraira is, de lelkiismeretfurdalás-mentes nassoláshoz is jó társ. Most jön a kérdés, lehet ennél még nagyszerűbb ez a keksz?


A válasz igen, ugyanis pár extra hozzávalóval a végtelenségig variálható a recept. Az alap banános-zabos verzió is nagyon finom, ráadásul tele van mindenféle jóval, hála a zab és a banán remek hatásainak. Ezen felül pedig magvakkal, aszalványokkal, étcsokoládéval is fel lehet dobni, vagy akár egy kis fűszert is csempészhetünk bele, ezzel fokozva az ízt. Ez persze már egyéni ízlés kérdése, egyetlen dologra kell odafigyelni, hogy ne adjunk hozzá túl sok extrát, mert akkor nem fog kellően összeállni a „tészta”.És itt jön az egyetlen nehéz része ennek a receptnek: kicsit érzésből kell dolgozni. Mivel nincs két egyforma banán, ezért egy kis gyakorlást igényel, amíg ráérzünk, mikor jó az állag. Arra kell figyelni, hogy ne legyen túl folyós, viszont ne is telítsük annyira túl, hogy ne tartsa össze az összetevőket a banán.

Hozzávalók

  • 2 banán
  • 1 bögre zabpehely

Elkészítés

  1. Tedd egy tálba a meghámozott banánt és öntsd hozzá a zabpelyhet, majd egy villával kezdd el szétnyomkodni a banánt úgy, hogy közben hozzákevered a zabot is.
  2. Formázz a „tésztából” kis korongokat, majd tedd őket sorban egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben (180°C) süsd 15-20 percen keresztül.
  3. Hagyd kihűlni, majd tárold zárható dobozban/üvegben.


Tippek

  • A banán minél érettebb, annál jobb – ami azt illeti, a túlérett banánok legjobb hasznosítási módja ez a recept.
  • A zab lehet nagy- és kiszemű is, a kisebbel könnyebb lesz dolgozni.
  • Ha nagyon folyós a keverék és nem akar összeállni, akkor adj hozzá apránként még egy kis zabot.
  • Nem kell tökéletesen simára keverned, nyugodtan hagyj benne nagyobb banándarabokat is.
  • A további hozzávalókat (csoki, magvak, aszalványok), akkor add hozzá, amikor már nagyjából elkeverted a banánt és a zabot. Ezekből egy-két maréknyival számolj.
  • Fűszerekből (pl.: fahéj) 1 kávéskanállal számolj, ízlés szerint.
  • Ne ijesszen meg az édesítőszer hiánya, a banán megoldja ezt a kérdést.
  • Onnan fogod tudni, hogy kész, hogy már érzed az illatát, és ha felemelsz egy sütit, akkor az aljának már kicsit pirultnak kell lennie.


Szóval tényleg nagyon egyszerű és nagyszerű ez a kis desszert, és tapasztalatból mondhatom, hogy ha az ember egyszer ráérez, hogy mi a megfelelő állag az elkészítésnél, onnantól kezdve ez lesz a kedvenc receptje, hiszen könnyen és gyorsan össze lehet dobni, akár még a legutolsó pillanatban is. Adj neki egy esélyt, biztosan nem fogod megbánni!

Fotó: Emma