A haj az emberi életerő, a méltóság és a szabadság jelképe, a nő ékessége, nőiességének szimbóluma. Ezért is szeretnénk mi nők mindent megtenni azért, hogy hajkoronánk teljes pompájában tündököljön. Nyáron az erős napfény és a víz szárító hatása okozhat gondot, de a hideg évszak beköszönte is tartogat néhány veszélyt a frizuránk számára. Milyen praktikákat vessünk hát be, hogy a hajunk télen is ragyogjon?

A tévéreklámok nap mint nap, olyan hajápoló termékekkel bombáznak bennünket, melyek az ellenállhatatlanul szép és egészségesen csillogó haj ígéretével kecsegtetnek. Ezek után, egy magára valamit is adó nőnek, elég nehéz dolga van, ha a csodás megjelenést ígérő szerek töménytelen áradatából próbálja meg kiválasztani, azt az egyet, amely a hajtípusának leginkább megfelel. Persze akkor sincs könnyebb dolga, ha csak azt szeretné elérni, hogy télen is ápolt legyen a frizurája, hiszen ez az időszak a haj szempontjából is speciális. Skultéti Aletta fodrászként pontosan ismeri a reklámok mögött megbújó csapdát, amire szívesen felhívja a figyelmünket, hogy átlátva a szitán, magunk is tisztában legyünk azzal, mivel tesszük a legjobbat a hajkoronánknak a hideg évszakban.

Amitől jól táplált lesz a haj
– Ahogy beköszönt a tél, a haj külső ápolása mellett, annak belső táplálására, azaz a kiegyensúlyozott étrendre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A hidegben ugyanis a fejbőr erei is összehúzódnak, így a hajhagymák kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak. A hajszálak épségének megőrzése érdekében, tehát a fehérjékben (hal, csirkehús, tojás, tejtermékek), rostokban (korpa, zab, csonthéjasok, alma), vitaminokban (gyümölcsök, sötétzöld zöldségek, teljes kiőrlésű gabona) és ásványi anyagokban (lencse, hal, kakaó, köles, szója, dió) gazdag táplálkozást kell előnyben részesítenünk.

Még egy kis plusz
– A hideg évszakban a haj növekedése lelassul, ilyenkor érdemes olyan táplálékkiegészítőket szednünk, amelyek a haj és a hajas fejbőr regenerálódását is segítik. A B-vitamin komplex és az A-vitamin serkentik a növekedést, és védelmet nyújtanak a hajtüszők sejtjeinek. Az erős antioxidáns hatású E- vitamin és C-vitamin fogyasztása is nélkülözhetetlen, hogy hajkoronánk egészséges megjelenésű legyen. Kifejezetten ajánlom a kalcium– és kovaföldtartalmú szerek szedését, melyek jótékony hatását szakirodalmi adatok is bizonyítják: használatuk során a haj erősebbé, fényesebbé és dúsabbá válik. A legújabb tapasztalatok szerint a kollagén és a Q10-koenzim is hozzájárul a haj, a bőr, és a köröm problémáinak hosszú távú megoldásához.

Hidratálás kívül-belül
– Télen a hajunknak nemcsak a hideggel, a széllel vagy az éppen hulló csapadékkal kell megküzdenie, de próbára teheti a benti száraz levegő is. Ilyenkor ugyanis sok nedvességet veszít a fejbőr, és ennek következtében korpásodás vagy akár hajhullás is kialakulhat. A hajtípusunknak megfelelő nedvességpótló samponok és ápolószerek használata visszaadhatja „szomjas” hajkoronánk frissességét. Azonban ne felejtsük el, hogy a szervezetünknek belső folyadékpótlásra is szüksége van. Az ásványvíz és a frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek mellett, fogyaszthatunk cukormentes meleg teát is.

Kényeztetés az évszaknak megfelelően
– Jelenleg nagyon divatosak a különböző szőkítő eljárások – gondolok itt az ombre, a balayage, a melír és egyéb technikákra –, amelyek mellett a hajnak magasabb szintű ápolásra van szüksége. Rendszeresen hangsúlyozom a vendégeimnek, hogy a hajon alkalmazott vegyszeres kezelések, a szalonban vagy az otthon végzett kiegészítő hajápolás hiányában, sajnos könnyen okozhatják a hajkorona kisebb-nagyobb károsodását. Ilyenkor mindig az évszaknak megfelelő, speciális hajápolási termékekkel kompenzáljuk a hajat ért romboló hatást. Míg nyáron az UV- és színvédelem kap nagyobb hangsúlyt, addig télen a hidratálásé a főszerep.

Higgyünk a szakembernek!
– Mivel mindannyiunk haja más és más tulajdonságokkal rendelkezik, és így eltérő gondozást igényel, ezért a téli időszakban sem húzható egységes séma az otthoni hajápolás mikéntjére. Egy festetlen, sűrű, természetes haj ápolására más fajta sampont és pakolást ajánlok, mint egy vékonyabb szálú, szőkített, kiszáradásra hajlamos haj esetén. Ezért sem gondolom megfelelőnek a reklámokban hirdetett szuper festékeket és hajápolási termékeket, mert használatukkal legtöbbször nem érhető el a várt (és ígért!) eredmény. Minden esetben érdemes szakember tanácsát kikérni a termékekkel kapcsolatban, ha a lehető legjobb módon szeretnénk hozzáfogni a hajunk otthoni kényeztetéséhez.

Ha az alábbi fontos hajápolási praktikákat szem előtt tartjuk a hideg évszak során, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hajkoronánk meghálálja a törődést.
– Hajmosáskor langyos vizet használjunk, kerüljük a túl forró levegővel történő hajszárítást, és ha lehet, mellőzzük a különböző elektromos hajformázó eszközök használatát (hajvasaló, hajsütővas), mert az amúgy is sérülékenyebb hajszálakat, a további erőteljes szárító hatás nagyon igénybe veszi, esetleg elroncsolja.
– Kérjünk tanácsot fodrászunktól, hogy milyen szezonális sampont, balzsamot vagy éppen hajpakolást használjunk, hiszen ő jól ismeri a hajunk jellemzőit. Esetleg szükségünk lehet hajvégápoló olajra is, a töredezett hajvégek koncentráltabb ápolása érdekében. Persze ennek kiválasztásában is kérjük ki a szakember véleményét.
– Mellőzzük az alkohol-, szulfát- és szilikontartalmú termékek használatát, válasszunk inkább olyanokat, amelyek kollagént, keratint és vitaminokat tartalmaznak.
– Táplálékkiegészítők szedésével pótoljuk a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, mert ezek segítik a haj, és a hajas fejbőr belső táplálását.
– Habár gondosan beállított frizuránk nem feltétlenül köszöni meg, de hordjunk természetes anyagból készült, laza, kényelmes és persze csinos sapkát, hogy hajhagymáinkat védeni tudjuk a hideg ellen. Erre még akkor is szükség van, ha a fejfedő használatától jobban zsírosodik a hajunk. A zsírosodás hideg időben természetes jelenség, hiszen ilyenkor több faggyú termelődik, hogy védelmet nyújtson az érzékeny fejbőr számára. Bár ez sokak számára zavaró lehet, emiatt mégse mossunk gyakrabban hajat, mert ezzel csak fokoznánk a faggyúmirigyek működését, miközben a hajvégek fokozódó kiszáradása a hajszálak töredezéshez vezethet. Szükség esetén használjunk száraz sampont, természetesen a fodrászunk tanácsát kikérve.

Reméljük, hogy az Aletta segítségével összeállított rövid kis összefoglalónk hozzájárul ahhoz, hogy hajkoronád a tél során is életteli és ragyogó legyen. Ahogy a jókedved is feltétlenül őrizd meg a hideg évszakban, és amíg a tavaszra várunk, ne felejtsd el: „Az életben a legjobb tanácsot a fodrász adja: Emeld fel a fejed!”

Szerző