Az ember életében mindig vannak hullámok, elakadások, kérdések, melyekre nem tudjuk a választ. Harmati Ági life-coachként tud az Olvasóinknak abban segíteni, hogy életükünk élhetőbb és kiegyensúlyozottabb legyen! Az Életvezetés című rovatában az önértékelésről, az énkép kialakításról, a kommunikációs hibákról, és még sok más érdekes témáról fog írni Ági. Biztos vagyok benne, hogy olvasás közben magunkra fogunk ismerni, megpróbálunk változtatni. De előszőr ismerjük meg Ágit!

Kérlek, mesélj magadról! Mit érdemes tudni a szalonodról, ahol dolgozol?
1987-ben szereztem meg kozmetikus végzettségemet és 1998-ben lettem mester. Azóta több kozmetikus generációt kineveltem. 2006-ban diplomáztam szaktanárként. A kozmetikusi munkám mellett vizsgaelnökként vizsgáztatom a leendő kozmetikus tanulókat. A kozmetikus szakma folyamatos megújulást igényel, ezért naprakésznek kell lennem az új eljárásokban, technikákban, hogy a vendégek számára a legjobbat tudjam nyújtani. Éppen ezért rendszeresen járok továbbképzésekre, kiállításokra és olvasom a szakmai lapokat. Fontos számomra, hogy minden emberrel egyenként tudjak foglalkozni, így tud a szépülés mellett a lelki feltöltődése is előtérbe kerülni. A szalonban nincs várakozás, nincs zavaró háttérbeszélgetés, csak kizárólag a Vendégre koncentrálok. Több világcég professzionális termékeivel dolgozom, mert a mélyreható bőrápolást csak ezek a kozmetikumok képesek orvos-kozmetikai koncepcióra épülő kezelési módszerekkel támogatni. A termékek, gépek használatával nagyon gyors, hatékony és látványos javulást tudok elérni bármilyen kozmetikai jellegű bőrproblémánál.

Mikor jött el a pillanat, amikor úgy döntöttél, hogy elvégzed a life coach képzést?
Átmenetei időre abba kellett hagynom a kozmetikusi munkámat, szükség volt rám a Kisfiam miatt. Kezdetben jót tett a hirtelen jött kötetlen időbeosztás, több idő jutott magamra és a családomra. De egy idő után kialakult hiányérzéseim miatt, elkezdtem mindent megkérdőjelezni magam körül. Bizonytalanság, szorongás, félelem lett úrrá rajtam a Fiammal kapcsolatban is. Folyamatosan kérdéseket tettem fel magamnak, hogy mi lesz velünk, a szakmai munkámmal, hogyan tovább a 24 év kozmetikusi pályafutásom után. Abban biztos voltam, hogy továbbra is emberekkel szeretnék foglalkozni, segítő-támogató rendszerben, hiszen a velük folytatott beszélgetésekben kölcsönösen sokat adtunk és kaptunk egymástól. Kerestem a megoldást, s ez elvezett egy nálunk még kevéssé ismert, ám rendkívül célravezető módszerhez a life-coachinghoz. Segítségével újra lett önbizalmam, lendületem. 2016. novembertől újra dolgozni kezdtem tele célokkal, tervekkel! Sikerült felfedni és megszabadulni a megfelelési kényszertől, segített megtalálni az egyensúlyt a belső félelmeim és a valós képességeim között, valamint a család és a munkám összehangolásában is. A képzés önismeretem iskolája volt, valódi felismerésekkel mások viselkedésével kapcsolatban is. Jobban tudom ezáltal értelmezni a magam életét, az emberi sorsokat, problémáik kialakulásának okait, de azt is, milyen erők mozgathatják embertársainkat, ha kritizálnak. Mik azok a téves viselkedésmintázatok, rejtett, tudattalan un. erős ontológiák a mindennapokban, melyek akadályozzák egy ember életének jobbá tételét. Nemrég olvastam Joseph Campbelltől egy bölcseletet, amivel azonosulni tudok: „A saját út megtalálása azt jelenti, hogy követed a saját boldogságod”. Azaz, minden változás csak rajtunk múlik, nem a körülöttünk élőkön, ezért tennünk kell önmagunkért, ebben a felismerésben, önmenedzselésükben segítem a hozzám fordulókat!
…….
A cikk folytatását a Impulzív Életmód Magazin 2017/2. számában olvashatjátok el.

Szerző

  • Bagó Ági

    Kerestem a megoldást, s ez elvezetett egy nálunk még kevéssé ismert, ám rendkívül célravezető módszerhez a life-coachinghoz. A tanult módszer megtanított arra, hogy hogyan tudok örömtelibbé válni. Segítségével újra lett önbizalmam, lendületem. A személyes fejlődésemen keresztül látom, hogy a coach eszköztára mind önmenedzselésünkben, mind párkapcsolati problémáinkban segít, támogat, útvezetőként megoldást kínál. Ugyan két emberen múlik egy kapcsolati probléma rendezése, de hiszem, hogy szemléletfejlesztéssel minden értő és változást akaró fül számára hatékonyan tudok hozzájárulni az élhetőbb, minőségi életéhez.