Amióta az eszemet tudom, olvasó vagyok. Bár az anyaméhből nem könyvvel a kezemben jöttem ki, legkorábbi emlékeimben mind ott vannak a könyvek. Ha visszatekintek a múltba, gyakran az segít emlékezni, hogy mit olvastam akkor éppen. Szóval mondhatom, hogy a könyvek életem sarkalatos pontját képezik. Idén, a harmincadik szülinapom apropóján összegyűjtöttem harminc olyan könyvet, melyek az elmúlt három évtizedben hatással voltak rám – és amiket bátran ajánlok másoknak is, kortól függetlenül. Az előző rész gyermek- és ifjúkori könyvei után, most felnőttkorom legnagyobb horderejű olvasmányait sorakoztattam fel.


Felnőttkorom könyvei

 1. David Attenborough: Egy ​élet a bolygónkon
  Felnőttkorom egyik állandóan jelenlevő kérdése a klímaváltozás, ami az idő előrehaladtával egyre jobban nyom. Ez a David Attenborough könyv épp ezért egy meghatározó olvasmány volt számomra, amit azóta is szívesen ajánlok mindenkinek: mert bájos, ijesztő és egyben reményt adó.
 2. Michael Bond: A ​medve, akit Paddingtonnak hívnak
  Én úgy gondolom, a felnőttlét abban a pillanatban válik unalmassá, amikor elfelejtünk gyerekek lenni. Részben emiatt, részben pedig végtelen bölcsességük miatt rengeteg gyerekkönyvet olvastam a húszas éveimben. Az egyik kedvencem a kétbalkezes (négybalmancsos?) medve története, aki a Legsötétebb Peruból érkezik Londonba, hogy állandóan bajba keveredjen – ezzel bearanyozva a Brown család életét.
 3. Celeste Ng. Amit sohase mondtam el
  Ha van valami, amit a gyerekkönyveknél is jobban szeretek, az a diszfunkcionális családokról szóló regények. Ez a kötet is ilyen, és bár mindig azt mondom, nincsenek kedvenceim, ha csak egy könyvet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, azt hiszem, ez lenne az. Ez egy tragédia, és bár azt hisszük, hogy már az első mondatból tudjuk, miért, csak később derül ki, hogy a Lee család igazi drámája a ki nem mondott szavak és érzések, ahogy a legtöbb hús-vér családnak is – azt hiszem.
 4. Claire Lombardo: Sosem voltunk boldogabbak
  Folytatom is a diszfunkcionális családregények sorát, ezzel a vaskos, de annál magával ragadóbb kötettel. A hetvenes évektől kezdve egészen 2016-ig követjük nyomon ennek a négygyermekes családnak az életét, és ami miatt rendkívül lebilincselő, az az, ahogy szép lassan megértjük, melyik gyermek miért vált olyan személyiséggé, amilyen.
 5. Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
  Egy újabb klasszikus világirodalmi gyerekkönyv, telis-tele tanulságokkal. Kicsit olyan, mint egy diszfunkcionális családregény gyermeki verziója: megértjük belőle a gyerekeket, és azt, hogy néha miért is viselkednek olyan furcsán.
 6. M. Montgomery: Anne otthonra talál
  Ha tényleg csak egy könyvet vihetnék arra a lakatlan szigetre, ezt megpróbálnám valahogy belecsempészni a másikba. Ezt a könyvet mindenkinek, de tényleg mindenkinek ajánlom, kicsiknek, nagyoknak, és főleg azoknak, akik elfelejtették, hogyan kell rácsodálkozni a világra. A könyv tele van egyszerűnek tűnő, de mégis hihetetlen mélységű gondolatokkal. Anne a példaképem, a hősöm, és igyekszem úgy élni az életem, hogy büszke legyen rám.
 7. Somerset Maugham: Borotvaélen
  Ez a kötet az előző szöges ellentéte, és olyannyira felnőtt, amennyire felnőtt egy könyv lehet. Az élet értelmének keresése áll a regény középpontjában, tele színes karakterekkel, filozófiai eszmefuttatásokkal, melyekhez a hátteret egy letűnt kor világa adja.
 8. Anthony Doerr: A láthatatlan fény
  Ez a történelmi fikció egyrészt egy magával ragadó történet, ami a második világháború idején játszódik, másrészt pedig az egyik legszebben megírt könyv, amit az elmúlt harminc évben olvastam. Letehetetlen.
 9. Ann Patchett: Mostoha nyár
  Egy újabb darab a diszfunkcionális családregények sorából, ezúttal két család összeolvadásáról, és öt évtizedet átölelő szövevényes történetéről. Bár a kötet kétségtelenül nagyszerű, számomra azért is kedves, mert az egyik legkülönlegesebb utazásomról hazafelé jövet került véletlenszerűen a kezembe a repülőtéren, és mire hazaértem, a regénynek is majdnem a végére értem.
 10. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
  Ikonikus kötet, ami talán nem is igényel nagy bemutatást. Az amerikai álom, a pénz, a csillogás, szerelem, az újrakezdés, a múlt megváltoztathatatlansága, és a látóhatáron mindig ott pislákoló, de elérhetetlen zöld fény – mindez a 20-as évek vadul szikrázó világában.
 11. Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
  Időnként az ember kezébe kerül egy-egy végtelenül furcsa és különleges könyv – ez is ilyen. Szeretet, veszteség és remény, ezek a fő témák. Ahogy egyre jobban megismerjük a főszereplő fiú életét, a sírás garantált.
 12. Sylvia Plath: Az üvegbúra
  Vannak könyvek, melyeket egy-egy emlékhez társít az ember. Az üvegbúra azt juttatja eszembe, amikor elájultam munkába menet a villamoson – ilyen ez a felnőttlét. Főszereplőnk egy rendkívül tehetséges fiatal lány, aki szép lassan összeroppan mentálisan – véltem felfedezni egy furcsa párhuzamot az én fizikai összeesésem és Esther összeomlása között. Nem egyszerű olvasmány, de megéri.
 13. Jane Austen: Büszkeség és balítélet
  Általánosan elismert igazság, hogy ez a könyv zseniális, és mindenkinek el kell olvasnia. Jane Austen időtlen, eszes, humoros, és megérdemli, hogy minden polcon jelen legyen. Minden gyors eszű, éles nyelvű főhősnőben ott van Elizabeth Bennet, Mr. Darcy pedig mindenki irodalmi szerelme. Megkerülhetetlen darab.
 14. George Orwell: 1984
  Egy újabb olyan klasszikus, amit mindenkinek el kell olvasnia, és ami sajnos évről évre egyre kevésbé tűnik fikciónak. Nem tudom (de tudom) miért nem kötelező olvasmány az iskolában, de nem bántam meg, hogy huszonévesen bepótoltam.
 15. Szerb Antal: Utas és holdvilág
  Számomra viszonylag friss élmény Szerb Antal könyve: ezzel a lélektani regénnyel elmerenghetünk az élet, a szabadság és az idő visszafordíthatatlanságának kérdésein – mindehhez a hátteret a csodálatos Olaszország adja.
 16. Kathrine Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen
  Ez a kötet nincs száz oldal sem, de amióta olvastam, minden adandó alkalommal ajánlom. A történet leveleken keresztül bontakozik ki előttünk, és bár fikcionális, és még a második világháború kitörése előtt íródott, az írónő mégis ijesztően pontosan jósolta meg a jövőt. Egy igazi rejtett kincs.
 17. Lev Tolsztoj: Anna Karenina
  Egy nagy csokor borús, szürke téli estét azzal töltöttem utolsó huszonéves esztendőmben, hogy végigolvastam ezt a vaskos kötetet. Okkal klasszikus, még a kissé vontatott részeivel együtt is. Mélységesen emberi és időtlen.
 18. Vera Brittain: Testament of Youth
  Szándékosan figyeltem rá, hogy csak olyan könyvek kerüljenek fel harminc évem 30-as könyvlistájára, melyek magyarul is megjelentek, de a felsorolás nem lenne őszinte és teljes e könyv nélkül, ami nélkül nem lennék az, aki, és amit minden nyelvre, köztük magyarra is le kellene fordítani és kötelezővé tenni. Ez a kötet egy önéletrajzi írás. Vera Brittain 1893-ban született Angliában, és bár a történet nem csak az első világháborúról szól, legfőképp mégis arról. Személyesen, testközelből, ahogy Vera megtapasztalta. Arról, mit művelt a háború a világgal és Vera generációjával, akik fiatalok voltak, életük kapujában álltak, tele reménnyel és vágyakkal, egy fényesebb jövőbe vetett hittel. A legelkeserítőbb, szívfacsaróbb könyv, amit valaha olvastam, és a legszomorúbb, hogy igaz.

könyv könyvajánló harminc 30 Impulzív Magazin

Ezek voltak azok a könyvek, melyek a legnagyobb hatással voltak rám az elmúlt harminc év olvasmányai közül. És bár tudom, hogy lesz köztük sok, amely a következő három évtizedben is újra előkerül majd, de már alig várom, hogy találkozzak a következő 30-as lista lakóival. Mert egy biztos: olvastam, olvasok, és olvasni fogok.

Szerző