A Kárpát-medencében elterülő kicsiny országunkban Tihanyt úgy szokás emlegetni, mint a magyar Provence territóriumát, azonban alábecsüljük a hazai adottságokat, ugyanis ilyen vonatkozásban Magyarországon Provence-ból legalább három is van! Tihany mellett például a Balaton déli partján magasodó Kőröshegyen, vagy a Bács-Kiskun megyei Csávoly községben is „lila ködbe” botolhat az ember.
Júliusi misszióm a tej-, cukor- és gluténmentes házi levendula fagyi volt. Ennek érdekében el is zarándokoltunk Kőröshegyre, hogy bebizonyítsuk, a levendula legalább olyan jó nálunk is, mint Dél-Franciaországban.
Az év hetedik havában a Nap mindenfelé magasodva teljhatalommal trónol, flóra és fauna a sugarainak engedelmeskednek, ereje vitathatatlan, ő az egyedüli irányadó. Milyen kedves a természettől, hogy éppen ilyenkor virágzik a levendula, amelynek lila, hűsítő színe valamelyest ellensúlyozza e szoláris uralmat.
Lássuk a levendulafagyi receptet!
Hozzávalók
- 2 nagy evőkanál szárított levendula
- 85 g kesudió (áztatás után felhasználandó)
- 1 konzerv kókusztej
- 55 ml olvasztott kókuszolaj
- vanília
- manduladarabok tetszés szerint
- 35 g édesítőszer
- egy leheletnyi só
- tálaláshoz kókuszchips és szárított levendula
Elkészítés
1. Áztasd be a kimért kesudiót egy teljes éjszakára.
2. Az összes kimért alapanyagot és a megpuhult kesudarabokat helyezd egy aprítógépbe, és pár perc alatt készíts lágy pürét belőlük.
3. Az így kapott masszát tedd egy mélyhűtésre alkalmas tárolóba, majd 1,5 órára a fagyasztóba.
4. A fagyasztást követően helyezd megint az immár szilárdabb masszát az aprítógépbe, majd 1-2 percig engedd a gépet dolgozni. Ezt követően a masszádnak krémesnek kell lennie.
5. Tedd be a fagyasztóba újabb 30 percre, majd fogyasztás előtt adj neki 20 percet, amíg megadja magát a gömbölyítő kanálnak.
6. Tálaláskor hintsd meg kókuszchipsszel, öntsd nyakon juharsziruppal vagy csak mindenféle flinc-flanc nélkül fogyaszd.
Megjegyzés: a legfinomabb frissen fagyasztva, de a mélyhűtőben 10 napig biztosan eltartható.
Tipp: ha szeretnéd, hogy a fagyid ne csak ízében őrizze a levendulát és a színe is lila legyen, szükséged lesz:
- 2 pohár vízre,
- 5 lila káposzta levelére,
- 1 evőkanál szárított levendulavirágra
Párold a káposztát 20 percig, majd a színes levét keverd a fagyi alapreceptjéhez és így hűtsd le.
Ez az én júliusi mesém, és a Tiéd?