A februári éléskamra az egyik legszegényebb, ilyenkor különösen örülünk a magvaknak, amelyek egész évben, tehát télvíz idején is rendelkezésre állnak. A növényi tejet a hozzám hasonló tejfehérje- vagy tejcukorérzékenyeknek, esetleg vegánoknak ajánlom, illetve mindazoknak, akik nyitottak az alternatív, „zöldebb” dolgok iránt.

gasztro – gasztronómia – édesség – egészséges táplálkozás – növényi tejek
Hozzávalók:

 • 1-1,5 liter mandulatej elkészítéséhez (*A tartomány azért viszonylag tág, mert ha nem ragaszkodunk a nagyon sűrű italhoz, akkor több vízzel készítve hígabb, de nagyobb mennyiséghez juthatunk.)
 • 200 g (vagy 1 teli bögre) hántolt, egy éjszakára vízbe áztatott mandula
 • 1,2-1,7 liter víz (lehet szűrt-, ásvány-, sőt forrásvíz is, de szépen teszi a dolgát a közönséges csapvíz is)
Opcionális:
 • édesítésnek: aszalt datolya, juhar-, rizs-, esetleg agavészirup vagy méz is optimális választás lehet, cukrozatlan verzió esetén ez teljesen el is hagyható
 • plusz ízért: 1 vaníliarúd kikapart magjait vagy vaníliaaromát javasolnék

gasztro – gasztronómia – édesség – egészséges táplálkozás – növényi tejek
Elkészítés:
 1. Mandulaszemek előkészítése jelen esetben a héjrészek eltávolítását jelenti. Ehhez nincs más dolgunk, mint fogjuk a kimért mennyiségű mandulát (barna), egy edénybe öntjük, majd felforralt vizet locsolunk rá és 5 percig türelmesen várunk. Az idő elteltével leöntjük a vizet, és két ujjunk között kicsit megnyomva, könnyen kiugrasztjuk a „bőrükből” a mandulaszemeket.
 2. A hántolt mandulát (immár fehér) vízbe áztattam egy hosszú éjszakára.
 3. Másnap leszűrtem a víztől megdagadt szemeket.
 4. Aprítógépbe tettem, és felöntöttem vízzel a magokat, majd magas fokozaton addig forgattam, amíg a mandula-víz párosból egynemű, tejfehér színű, testes, mégis folyékony massza nem lett.
 5. Gézen vagy egy apró lyukú szűrőn átpréseltem. (Az így kapott mandulatejbe ezen a ponton tehetünk plusz ízt, például a fentebb már említett vaníliát.)
 6. Ezt követően üvegekbe töltöttem.
* A gézen vagy szitán megmaradt mandula apraja-nagyja nem kell, hogy az enyészeté legyen, ugyanis szuper egészséges! Sűrű palacsintatésztába vagy zabkásába tehető, kiszárítva pedig „mandulalisztként”, hálálkodó sütemények összetevője is lehet.

Szavatosság: az elkészítést követően néhány napig eláll a hűtőben.

Ha pedig szeretnéd kipróbálni Éva tiramisú receptjét, vágj bele – a mandulatej már kész is van hozzá.

Fotó: Éva

Szerző