Arcunk olyan, akár egy önéletrajz. Megjelenik a környezet ahol nevelkedtünk, az egyéni fejlődésünk, és a bennünk zajló lelki folyamatok is oda vetítik nyomaikat. Részletesen informál bennünket belső szerveink, emésztőrendszerünk állapotáról. Az arc bizonyos részei kapcsolatban vannak e szerveinkkel, s ezeken a területeken megfigyelhető elváltozások, jellegzetességek tanulmányozása, lehetőséget ad például a táplálkozásunk újragondolására.

Az ajkaink területén az emésztőrendszerünk tükröződik. A felsőajak a gyomor, míg az alsó a belek állapotát mutatja. A felsőajak alsó része és az alsó ajak felső része a vékonybél állapotát jelzi. Az alsó ajak a vastagbél állapotát tükrözi. Ha az alsó ajak duzzadt, az krónikus bélproblémákra utalhat, petyhüdtsége, kifordulása is a vastagbélműködés rendellenességét jelzi. Barázdáltsága, piros barna foltok megjelenése fekélyre, aranyér-problémákra figyelmeztethet.
Ha azt tapasztaljuk, hogy ajkaink túlságosan szárazak, akkor arra gyanakodhatunk, hogy a vékony és vastag beleink alulműködnek, a hasznos tápanyagok valószínűleg nehezebben szívódnak fel, és ez az állapot hosszú távon a salakanyagok lerakódásához vezethet. A normál ajkak teltek, tömörek, íveltek és közel egyforma nagyságúak. A duzzadt ajkak jelezhetik a bélmozgás és felszívódás gyengeségét. Egyes embereknek tömör, elkeskenyedett az ajkuk. Ez jele lehet a savhiánynak, de a hasnyálmirigy alulműködése is okozhatja.
Ha a száj normál szélessége meghaladja a pupilla vonalát, az tágabb bélrendszerre gyakori emésztési problémákra utalhat.
Mint korábban említettem, az ajkaink színe is sok mindent elárul. Fénye, állaga a lép-hasnyálmirigy energiaállapotát tükrözi, színe pedig a vérkeringés állapotának függvénye. Ha például kicsit fakóbb az átlagosnál, akkor ez utalhat arra, hogy a vérkeringésünkkel lehet probléma.
Ha azt látod, hogy a felső ajakpír szinte összemosódik az orr alatti bőrrel, az jelentheti, hogy a gyomor gyenge és kíméletre szorul. A jobb szájzug az epeműködés, a bal a lép-hasnyálmirigy működés kivetülése, így mindkét szájsarok a patkóbél működésére utal. Az ajakfolyamatok, berepedések, herpeszek az emésztőrendszer túlterheléséből következnek.
Gyakran észrevehető hölgyeknél, hogy a száj melletti nevetőráncoknál bőrpír jelentkezik. Ez a méh, illetve a petefészkek működési zavarára utalhat, vagy valamilyen gyulladásos folyamatot vetíthet előre.
Ha a szájzugban apró repedéseket figyelünk meg, az általában vas-és /vagy rézhiányt jelez, ha ezzel együtt sápadtság vagy energiahiány is társul, akkor vérszegénységre lehet gyanakodnunk. Ezeknek a repedéseknek a helye is árulkodik. Ha a bal oldalon jelentkezik, akkor az illető túl sok sósat, ha jobb oldalon, akkor túl sok édességet eszik. Mint ahogy azt a korábbi cikkeimben tettem, ismét felhívnám a figyelmet arra, hogy ne az öröklött testi adottságaink álljanak a megfigyelésünk központjában, sokkal inkább a nyomon követhető elváltozások azok, amelyekre érdemes odafigyelni. A „jelek” a lélek és a test kölcsön-hatásai. Betegségeink felszólítanak bennünket arra, hogy hagyjunk fel betegítő gondolatainkkal, változtassunk, és a lehetőségekhez képest tegyük rendbe életünket.

Forrás: Csiszár Róbert Arc-ajak szemdiagnosztika

Szerző