Egy Szekszárdhoz közeli településen, Szedresen, fontos és lelkiismeretes munka zajlik immár 12 éve. Egy kis erdő és egy tó ölelte terepen áll a múltat idéző kastély, ahol az 1800-as években a Bezerédj házaspár tette le a névjegyét újszerű és forradalmi tetteivel. Bezerédj István saját költségén alapította Magyarország első óvodáját, emellett fellépett a halálbüntetés ellen, és 1836-ban elsőként, jobbágyaival örökváltsági szerződést kötött. Az óvodát felesége, vezette, aki egyébként először foglalkozott a magyar irodalomban a gyermekvilággal. Műveit ma is olvashatjuk.

A múlt és a jelen kicsit összefonódott. Az épület most fiatal drogfüggőknek biztosít átmeneti elhelyezést. A Bezerédj-Kastélyterápia Alapítványt és az épület „romjait” Sándor Zoltán keltette életre. A gyermekotthonban pszichoaktív szerekkel küzdő, vagy súlyos disszociális tüneteket mutató fiúknak biztosít speciális ellátást. Cél és feladat a gyermekek szociális felzárkóztatása, a társadalom számára elfogadható magatartásforma megtanítása, valamint a tanulási képességek fejlesztése.
Tehát az intézmény  két évre befogad, nevel, tanít és terápiás foglalkozásokat nyújt tizenéves fiataloknak. Festenek, gitároznak, állatokat, kertet gondoznak, rendszerezetten élnek.

Az ebéd után csütörtökönként bokszedzésük van. A fiúk átöltöztek és izgatottan várják „Gáborbá-t”. Egyikük az asztalnál ül és rajzol. Nagyon tehetséges, elmeséli, hogy az általános iskolában rajzversenyt is nyert. Érdeklődöm, miért nem tanult tovább a nyolcadik elvégzése után, mire ő készségesen belekezd az élettörténetébe.

„Az én életem nem igazán hasonlítható az átlaghoz. Már túl fiatalon megtapasztaltam, milyen az, ha az ember egyedül van. Kisgyermekként nem igen törődtek velem a szüleim. Soha nem beszélgettünk, soha nem dicsértek, nem örültek, ha jó jegyet hoztam haza a suliból. Szóval nem igazán volt tapasztalatom a kortársaim által elmesélt kellemes otthoni hangulatról. Emellett apám rendszeresen bántalmazott engem, a nővéremet és az édesanyámat is. Tehetetlenek voltunk vele szemben.”

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/6. számában olvashatjátok el.

Szerző