Műterme, ahol az interjút készítettem, egy kellemes, igazi múltat idéző hely. Művei, emlékei a falról üzennek felénk, árulkodva a festő gazdag és tartalmas életútjáról. Bár kalocsaiként tudok munkásságáról, de ahogy hallgatom őt, mintha csak egy könyv nyílna. Könnyű alany, hiszen csupán egy kérdésre hosszan és tartalmasan monologizál, beszippant múltjának történéseibe.
A dunapataji születésű festő érettségi után a bajai tanítóképzőn végzett, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett rajz-magyar szakos tanári oklevelet. Szeretett tantárgyának 43 évig tartó tanítása alatt rengeteg jó élményt szerzett és kapott. Büszke a keze alól kinövő tehetséges tanulóira, arra, hogy mindig próbált jó ember és jó segítő lenni.
– Hogyan jött a festés? Volt-e bármiféle szülői indíttatás?
Nagy-nagy szeretetben nevelkedtem, pedig nem éppen békés időszakban születtem 1945-ben. Édesapám orosz hadifogságban volt, kétéves elmúltam, amikor először találkoztam vele. Azt hiszem, tőle örököltem a kézügyességemet, de úgy gondolom, a kézügyesség önmagában kevés. „Az ész által irányított kéz”, ahogy Michelangelo mondta. Édesapám egy nagyon egyszerű parasztember volt, de tudott kosarat fonni, faragni, szóval ő is alkotott a maga módján.
Mindig is szívesen rajzoltam, és nehéz megtippelni, hogy mikortól, de már nagyon korán rajztanár szerettem volna lenni. A dunapataji általános iskolában nagyon kedves rajztanáraim voltak és úgy érzem, jó úton indítottak el. A Szent István Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat, ahol Bai Jenő volt az osztályfőnököm és a művészettörténet tanárom. A Hunyadi János vagy régi nevén a Szvétek Kollégiumban pedig lehetőségünk volt arra, hogy képzőművészeti foglalkozásokon vegyünk részt. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Tóth Menyhért szakkörére jártam a művelődési házba abban az időben.1963-ban az érettségi után bajára kerültem a tanítóképző főiskolára, ahol – a csillagok együttállásának köszönhetően – ifj. Éber Sándor lett a rajztanárom. Amikor csak tehettem, elmentem a művész családi házába, (édesapja is festőművész volt) ahol sok kiváló festőről hallottam illetve láttam műveiket, egyszóval ez tovább erősített a választott utamon.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/10. számában olvashatjátok el.

Szerző