Ahogy a végéhez közeledik az idei év, szinte hallani lehet a kollektív felsóhajtást a levegőben: végre! Furcsa év volt, az egyszer biztos, és ugyanilyen furcsa lesz a lezárása is. Hogy mit vihetünk belőle magunkkal az új évbe, nos, arról nem itt fogunk szót ejteni. Helyette marad valami, ami örök: a finom ízek, ezúttal egy ital formájában.
Igaz, idén elmaradnak a nagy évzáró bulik, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel együtt elmarad az ünneplés is. És még ha “csak” otthon, egyedül, kettesben, vagy a szűk családunkkal is intünk búcsút 2020-nak, miért is ne dobhatnánk össze magunknak egy igazán ütős kis estét – ebben segít a bólé, ahogy azt a mama készíti. És hogy hogyan? Ütősen! Kétféle borral, rummal, és az ebben egy napig álló gyümölcsökkel. E nélkül nem lehet teljes a szilveszteri asztal.
Azt talán már mondanom sem kell, hogy az elkészítése gyors és egyszerű, ráadásul, nyugodtan igazíthatjuk a saját ízlésünkhöz is (például a borválasztásban), vagy épp ahhoz, ami épp megtalálható a kamrában és a fagyasztóban. Persze azért csak óvatosan – az ártalmatlannak tűnő bólé azért mégiscsak tekintélyes mennyiségű alkoholt rejt, főleg, ha elrágcsáljuk a benne ázott gyümölcsöket!
Hozzávalók:
- 2dl erős fekete tea
- ½ liter fehérbor
- ½ liter vörösbor
- 2dl fehér rum (vagy konyak, vodka, stb.)
- cukor ízlés szerint
- gyümölcsök (pl.: alma, narancs, piros bogyós gyümölcsök)
Elkészítés:
- Főzd le a teát, majd ha eleget ázott, borítsd egy nagy edénybe, és keverj hozzá kb. 2 evőkanálnyi cukrot amíg fel nem oldódik. Ha nem lesz elég édes, később még tudsz hozzáadni belőle.
- Töltsd hozzá a borokat és a rumot, majd szükség szerint hámozd meg, és aprítsd fel a gyümölcsöket, és ezeket is tedd bele.
- Keverd el jól, fedd le, és hagyd állni a kamrában vagy a hűtőben legalább pár órát, de akár egy napot is.
- Tálald hidegen, poharakban vagy kis kompótos tálakban, hogy könnyebb legyen kikanalazni a gyümölcsöket is.
Tippek:
- Nyugodtan használj fagyasztott gyümölcsöket is.
- Bort ízlés szerint válassz, lehet akár száraz, édes vagy félédes is – a cukor mennyiségét pedig ehhez igazítsd.
- Cukor helyett használhatsz más édesítőszert is.
- Fogyaszd mértékkel.
Nos, a bólé nálunk már ázik, a virsli pedig főzésre kész: nincs más hátra, mint búcsút inteni az idei évnek, és szép reményekkel köszönteni az újat. Boldog új évet!
Fotó: Emma