Ha a májusra gondolok, szinte érzem a levegőben lengő édes bodzavirágillatot. Most persze ténylegesen is így van, mert éppen virágzik. Nem is múlhat el ez az időszak valami bodzás dolog nélkül, ami nálam nem más, mint a dédi bodzaitala, amelynek kézzel írt leirata egy régi szakácskönyv hátulján olvasható – ahogy azt egy családi recepttől elvárhatjuk. Mondhatni, nálam ennek az italnak az íze maga a nosztalgia.

Van benne valami rituális is: miközben az ember üldögél a tavaszi napsütésben, szürcsölve a hűs italt, szinte érzi, hogy a sarkon már ott motoszkál a nyár, és csak egy karnyújtásnyira van tőlünk minden szép ígéretével együtt. Talán túl sokat látnék bele a bodzába? Lehet. De egy biztos, ha még nem álltál meg és néztél fel a csillagos égre egy langyos tavaszi estén, miközben puhán körbelengett a bodzavirágok illata, akkor még nem is tapasztaltad meg igazán, milyen szép is a május.

bodza bodzaital recept gasztro Impulzív Magazin
Hozzávalók
  • 10 friss bodzavirág (ha több, annál jobb)
  • 5 liter víz
  • 30 dkg cukor
  • 10 g aszkorbinsav
  • 2 egész biocitrom
bodza bodzaital recept gasztro Impulzív Magazin
Elkészítés
  1. A citromot mosd meg és vágd vékony szeletekre, majd tedd egy nagy fazékba.
  2. Add hozzá a cukrot és az aszkorbinsavat, dobd bele a bodzát, aztán öntsd rá a vizet.
  3. Keverd el jól, fedd le, és hagyd egy napig állni.
  4. Mielőtt leszűröd, ismét jól keverd el.
bodza bodzaital recept gasztro Impulzív Magazin
Tippek
  • A bodzát olyan helyen szedd, ahol nem nagyon éri kipufogógáz – és így nem is kell megmosnod. Ha megmosod, kimosod belőle a finom virágport.
  • Próbálj mindenképp biocitromot használni, ha nem találsz, akkor viszont facsard ki a gyümölcs levét és csak azt használd.
  • A citrom levét egyébként is érdemes belenyomni az italba, úgy jobban érződik majd az íze.
  • Az aszkorbinsav helyett használhatsz citrompótlót is.
  • A cukor mennyiségét nyugodtan igazítsd az ízlésedhez.
  • Leszűrés után hűtőben 1-2 napig eláll.

Szóval, irány a határ vagy a kerti bodzabokor, és kezdődhet is a finom nedű gyártása. És ne feledd: minden egyes korttyal ott érezheted a nyelveden a május édes ízét. Kell ennél több?

bodza bodzaital recept gasztro Impulzív Magazin

Fotó: Emma

Az összes meseszép fotót itt nézheted meg: https://www.impulzivmagazin.hu/galeria/

Szerző