Bár kevesebb van hátra a télből, mint amennyi már eltelt belőle, ilyenkor februárban talán a legnehezebb elviselni a hideget és a sötétet, hiszen már a küszöbön a tavasz, amit mindenki türelmetlenül vár. Addig is, ez az almás morzsa kiváló arra, hogy elárasszon egy kis melegséggel.

Ez tényleg az a finomság, amibe, ha egy hosszú, borongós nap után beleharap az ember, egyből jobban érzi magát. Mivel viszonylag könnyű az elkészítése, így az már magában is kikapcsol, aztán miközben sül, és szállnak az illatok… És milyen illatok! Ínycsiklandó alma, fahéj, vaj és szerecsendió keveréke, amiből akár parfümöt is készíthetnénk. Ez az az illat, ami azt kiáltja: itthon vagy, lazulj el, minden rendben!

Az íze ugyanilyen otthonos: puhára sült alma, karamellizálódott cukor, finom fűszeresség, mindez vegyítve a zab enyhe roppanásával. Talán túlzásnak tűnhet, de ez a süti, főleg frissen, melegében, olyan, mint egy ölelés. Arra pedig mindenkinek szüksége van.

Hozzávalók
  • 5 nagy alma, hámozva, felkockázva
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 csipet só
  • 35 g kristálycukor
  • 150 g barna cukor
  • 120 g liszt
  • 95 g nagy szemű zabpehely
  • 113 g hideg vaj, felkockázva
  • 1 teáskanál vaníliaaroma


Elkészítés
  1. A meghámozott és felkockázott almát egy tálban keverd össze a citromlével, 1 teáskanál fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval, egy csipet sóval és a kristálycukorral. Jól dogozd el.
  2. Vajazz ki egy sütőedényt, majd borítsd bele az almát, és oszd el egyenletesen.
  3. Egy tálban keverd össze a lisztet és a zabot 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, barna cukorral és vaníliaaromával.
  4. Add hozzá a felkockázott hideg vajat, és kézzel gyúrd össze a keveréket, amíg morzsa állagú nem lesz.
  5. Öntsd az alma tetejére a morzsát úgy, hogy mindenhova jusson.
  6. Előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig, amíg a széle barna és bugyogós nem lesz.
  7. Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen.

Tippek

  • Ha nem szereted a fűszereket, kicsit kevesebb gyömbért adj hozzá, mondjuk csak fél teáskanálnyit.
  • Az almát akár vékonyra is szeletelheted, úgy még jobban összesül majd.
  • Tálaláskor adhatsz hozzá egy kis vaníliajégkrémet vagy mézes görög joghurtot, de magában is megállja a helyét.
  • A receptet könnyen vegánná is változtathatod: vaj helyett használj kókuszolajat.

Ha valamihez hasonlítanom kellene ezt a desszertet, azt mondanám, olyan, mint az almás pite: elég csak ránézni, amikor  kivesszük a sütőből,  beleszippantani a levegőbe, és a világban máris minden, mintha egy kicsit szebb lenne.

Fotó: Emma

Szerző