A nyár bimbóbontó, elsőszülött gyermeke a június. Mézszőke, fürtös haja egybeolvad a búzatáblákkal, álmodozó szeme az ég kékjében oldódik. Hogyan is lenne másmilyen az, akit a napsugár dajkált, a tavasz dédelgetett, végignézte a rügyfakadást, az áprilisi bolondériát, a május pirosló pipacsmezőit?
Ebben a hónapban még utoljára szerezhető be a rebarbara, ami ugyanúgy rímel az eper, az alma és a spárga, ahogyan a vanília, a fahéj, a szerecsendió, de akár a bazsalikom, a koriander vagy akár a menta ízére. Legyünk azonban óvatosak, velük könnyedén románcba is bonyolódik…
Néhány tény a rebarbaráról:
- Gyümölcsként fogyasztjuk, ám valójában zöldség.
- Magyar neve barbárok gyökere.
- Magas a C-vitamin, vas- és folsavtartalma.
- Jótékony vértisztító hatása ismert.
- Vízhajtó és hashajtó tulajdonságú – ez utóbbi miatt fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott.
- Rendkívül alacsony a kalóriatartalma.
- A növény szárát fogyasztjuk – a levele MÉRGEZŐ!
- Szájon át való fogyasztásán túl a szárából készült főzet a szőke haj halványítására is alkalmas.
Ha már három a magyar igazság, jöjjön háromféle megszelídítési mód, amelyekkel egyből barátságosabbá tehető ez az eredendően grimaszolást provokáló, savanyú zöldségféleség.
Első: aranygabona-kása sült rebarbarával
Elsősorban bemelegítésnek ajánlom a savanyú növénnyel még csak barátkozóknak ezt a könnyű köleskását, amelynek tetején a rebarbara még csak a mellékszerepet játssza.
Hozzávalók a kásához (2 főre):
- 200 g jól átmosott köles
- 4 dl víz
- 2 dl kókusztej
- 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja és facsart leve
- fahéj
- tetszőleges mennyiségű édesítőszer
- A kimért kölest jól mosd meg.
- Alacsony fokozaton, kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt főzd puhára.
- A megfőtt köleshez add hozzá a citrom reszelt héját, annak kifacsart levét, a kimért növényi tejet, az édesítőt és a fahéjat.
- Kanalazd tálakba, és végezetül helyezd el a tetején a sült rebarbarát, és voilá!
- 1-2 szál rebarbara (a kívánt mennyiségtől függően)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- méz
Tálaláshoz: mézes sült zabpehellyel csodás!
Elkészítés:
- Nem szükséges meghámozni a zsenge szárakat, hiszen maga a külső héj is jelentős rostot tartalmaz.
- A megtisztított rebarbarát vágd fel tetszőleges nagyságúra.
- Masszírozd meg a darabokat egy kis mézzel, és hintsd meg a vaníliával.
- Egy sütőtálcán 150 fokos sütőben süsd 20 percig.
Második: kókusztejes rebarbaraleves
Hozzávalók (4-5 főre):
- 700 g rebarbara, feldarabolva (tisztított súly)
- 0,5 liter víz
- 3 dl kókusztej
- 2 ek. méz
- 70 g édesítőszer
- vanília
Tálaláshoz: kókuszchips, pirított hajdina, liofilizált eperdarabok vagy friss eper
Elkészítés:
- A megtisztított, felaprított rebarbarát tedd 30 percre 160 fokos sütőbe.
- Miután megpuhult, kerüljenek egy forralóedénybe a puhára sült darabok. Öntsd fel vízzel, add hozzájuk a vaníliát, és alacsony fokozaton mindössze 15 percig főzd.
- Egy botmixerrel krémesítsd selymes állagúra, majd add hozzá az édesítőszert és a kókusztejet.
- Ha megfogadod, egészen hidegre lehűtve vagy langyosan tálald.
Harmadik: a nagymama 15 perces rebarbarakompótja
Hozzávalók:
- egy csokor megtisztított rebarbara
- édesítőszer a rebarbara tömegének ¼-e
Elkészítés:
- Vágd fel a rebarbarát kb. 25 mm-es darabokra.
- Egy forralóedénybe tedd a darabokat, add hozzájuk az édesítőszert, és jól keverd össze.
- Lefedve, alacsony fokozaton időnként megkeverve párold 10-15 percig.
- Szedd tálkákba, a tetejére kanalazz például lehűtött, laza habbá vert kókusztejet.
Ez az én júniusi mesém. És a Tiéd?
Fotó: Éva