El tudod képzelni, milyen lehet az a mozgásforma, amit három különböző sportból gyúrtak össze? Ilyen a piloxing, amiben a pilates, a boksz és a tánc elemeit is megtalálod, ettől válik egyedivé. Ha nem tudod eldönteni, hogy épp az intenzív bokszedzést, a mindent átmozgató pilatest vagy a pörgős táncot válaszd, akkor a piloxingot neked találták ki. Reni piloxingoktatóként is éppen ezért szereti ezt a sportot.

piloxing pilates box tánc mozgás sport Impulzív Magazin
– Mindig is része volt az életemnek a mozgás, így számomra nem volt kérdés, hogy belevágjak egy új edzésforma megtanulásába. Hosszú ideig néptáncoltam, amit sajnos három éve abbahagytam. Hiányzott utána az életemből a mozgás, ami testileg és a lelkileg is pozitívan hat rám.
Reni véletlen talált rá erre a sportra, mely egyre népszerűbb az összetettsége miatt.
– Szász-Mácsai Villő oldalán láttam a piloxingóráról videót, és egyből éreztem, hogy ez az én sportom: a változatossága varázsolt el először, élveztem, hogy minden pillanatban más és más. Ez a sport hatásos és élvezetes is egyben, kell ennél több?
Ez a módszer Viveca Jensen hivatásos táncos és fitneszszakember fejéből pattant ki, aki edzett bokszoló, képzett táncos és pilates-mesteroktató. A piloxing mezítlábas, magas intenzitású intervall edzés. Viveca azt szerette volna elérni, hogy testileg és lelkileg is edzetté tegye a nőket a fitneszen keresztül.
– Ez a sport többféle mozgást ötvöz, ez adja a különlegességét, hiszen a pilates, a boksz és a tánc elemei váltogatják egymást. Aki egészen eddig több sportban is megtalálta magát, de mindig is arra gondolt, milyen jó lenne, ha egy edzésen belül több sportot is kombinálnának, annak a piloxing biztosan a szíve csücske lesz. A bokszban az erő, a gyorsaság és az állóképesség a létfontosságú, a pilates a gerinc körüli izmokat erősíti, feszesíti a testet, közben pedig a testtudatosság felé mozdít el, a tánc pedig igazán felszabadítóan hat, nem mellesleg a nőiességünket erősíthetjük általa. Vivace Jensen frappánsan megfogalmazta mindazt, amiről ez a sport szól: „A piloxingban megtalálhatod a boksz erejét, de a pilates révén kecsesnek és nőiesnek érezheted magad”.
A három mozgásforma teljesen jól kombinálható egymással.
– Az órán a kardió és az erősítő gyakorlatok sorozataiból álló blokkok váltják egymást tervezett módon. Mindennek a lényege, hogy a különböző blokkoknál a pulzusod más-más tartományban van, ezzel érjük el a piloxing intervall jellegét. Egy ideig ugyanazt a gyakorlatsort hajtjuk végre, hisz azt mindenki élvezi, ha már ismerősek a feladatok, így teljes erőbedobással csinálhatja. Majd néhány alkalom után változtatok, így nem monoton, megszokott, hanem mindig rejteget újdonságot.

piloxing pilates box tánc mozgás sport Impulzív Magazin
Először talán érdekesnek tűnik, de be kell látni, hogy mezítláb még hatékonyabb az edzés.
– A 60 perces piloxingórán eredetileg mezítláb hajtjuk végre a feladatokat, így az izmok, az inak és a szalagok más terhelést kapnak, nem mellesleg megváltozik a testtartásunk is. Mezítláb kevésbé terheljük a sarkat, sokkal inkább a talp elülső részeire, valamint a talppárnáinkra nehezedünk. Pár edzés után már használhatunk kis súllyal ellátott speciális piloxingkesztyűket is, ez fokozza a boksz intenzitását, még jobban erősíti a karokat. De természetesen nem kötelező, csak ha valaki szeretne még látványosabb hatást elérni.
Az intenzív periódusok a pulzust jól felturbózzák, de aztán mindig jön egy lazább rész.
– Nyilván egy oktatónak maximálisan kell teljesítenie, hiszen a többiek az én mozgásomat utánozzák, illetve motiválni kell őket abban, hogy ne adják fel, ha már kezdenek fáradni. Együtt edzek a csoporttal, ugyanúgy izzadok, olykor szenvedek, mint mindenki más. Természetesen hangsúlyozni szoktam, hogy a saját tempójukban mozogjanak és még véletlen se foglalkozzanak a mellettük állóval.
A koreográfiák nem túl bonyolultak, de oda kell figyelni, ha nem akarsz lemaradni.
– Azt veszem észre, hogy edzés közben mindenki koncentrál, figyel, ha ez nem így lenne, akkor biztosan nem tudnák helyesen a gyakorlatsorokat végigcsinálni. Mozgás közben biztosan el lehet vonatkoztatni a napi teendőktől, arra az egy órára átadjuk magunkat az edzésnek, saját magunkra, a végrehajtott feladatokra összpontosíthatunk, a végén pedig felszabadultan, kellemesen fáradtan zárjuk az órát.

piloxing pilates box tánc mozgás sport Impulzív Magazin
Az edzésen néhány vendéget megkértem, hogy foglalja össze, neki mit jelent ezt a sport.

„Azért szeretem a piloxingot, mert változatos, átmozgatja az egész testemet. Minden blokknak megvan a pozitív hatása, és amikor egy bokszos kifulladás végén már azt érzem, hogy itt a vég, akkor mindig jön egy kellemes tánc vagy pilates rész. Végre ebben az egy órában kikapcsolódhatok, jó társaságban lehetek, egy kellemes hangulatú órán. Azt is nagyon szeretem, hogy Reni pontosan tudja, mikor kell azt mondani, hogy akkor még 5, 4, 3 … és vége! Egyedül biztosan már abbahagynám, de ő motivál és ebből erőt tudok meríteni a végéhez is.”

„Sokat formálódtam amióta piloxingórára járok, előtte évekig kerestem azt a sportot, amit szívesen csinálok, és nem csak azért járok, mert kötelező. Most érzem igazán, hogy megtaláltam a nekem való mozgásformát, élvezem a Piloxingot és örömmel tölt el, hogy látom a tükörben a változást.”
„Egy éve járok és magamon is meglepődöm, hogy sokkal energikusabb vagyok. Remek feszültséglevezető és önbizalom-növelő, mindemellett még formálódom is.”

„Sosem érzem rosszul magam, ha valamit éppen nem csinálok megfelelő ütemben. Szuper kis csapatban lehetek, ahol mindenki a saját képességnek megfelelően mozoghat. Régóta járunk síelni és észrevettem magamon, hogy a piloxingedzések óta sokkal energikusabb vagyok, könnyebben megy a síelés is.”

Ez a sport egyszerre tesz kecsessé, sportossá és hatással van a hangulatodra is, ezért ha kedvet kaptál, akkor itt veheted fel a kapcsolatot Renivel, aki minden egyéb információt megoszt veled. Már most írd be a naptáradba, hogy le ne maradj róla: piloxing keddenként 18:00-tól a PulseGym-ben.

Fotó: Panna
Ruha: BodyShape

Szerző