Mindig különleges élmény külső szemlélőként megfigyelni a „Hozd ki magadból a legtöbbet!” életmódváltó program nyertesének átalakulását, amelyről nemcsak az előtte-utána fotók, de a szerencséssel folytatott beszélgetés is árulkodik. Anna ugyanis az elején még csak félénken merte szavakba önteni, mit vár ettől a lehetőségtől, és talán saját magában is kételkedett, azt azonban végképp nem hitte, hogy a végén még elégedett is lesz azzal a két gyermekes édesanyával, akit a tükörben lát. Két hónappal később viszont már kicsattanó örömmel mesélte: „Tudod, milyen felszabadító érzés belenézni a tükörben mindenféle feszengés nélkül, és meglátni önmagamon azt, amit most már szeretek?! Sosem gondoltam, hogy egyszer ez megtörténik velem!”

BodyShape életmódváltás Impulzív Magazin
– Milyen érzések kavarognak benned az életmódváltással kapcsolatban?
Szuper volt az elmúlt nyolc hét! Annyi pozitív hatás ért ez idő alatt, amiből jó ideig töltekezhetek. Testkezelések, rendszeres sport és tudatos táplálkozás segítségével formálódtam, és sokkal energikusabb is lettem. Szerintem ilyen vékony utoljára gimnazistaként voltam. (mosolyog) Imádtam a kezelésekre és az edzésekre járni, és annak is nagyon örülök, hogy sok új embert megismerhettem. Már most biztosan tudom, hogy az új évben is szeretném rendszeresen megtalálni a magamra szánható időt. A BodyShape szépségszalonban minden megvan, ami a tökéletes feltöltődéshez szükséges, és tudom, hogy minden itt töltött perc, amit önmagamra fordítok, hozzájárul ahhoz, hogy újult erővel vethessem bele magam az anyaszerepbe.
– Milyen volt megélni az énidővel járó „szabadságot”?
– Bár anyaként abszolút kiteljesedtem, azt is észrevettem magamon, hogy amióta a gyerekeim megszülettek, mindig őket helyezem előtérbe. Ez persze valamilyen szinten természetes dolog, viszont azt sem szabadna elfelejtenem, hogy olykor saját magammal is foglalkoznom kell. Ebből a szempontból is abszolút jókor jött ez a lehetőség, hiszen kimozdulhattam otthonról, így nagyon sok inger és élmény ért – olykor csak kapkodtam a fejem, annyi minden történt pár óra leforgása alatt. Mivel hiszek abban, hogy az anya a család mozgatórugója, így ha sikerül megtalálnom az egyensúlyt a mindennapok kihívásai között, akkor otthon is minden gördülékenyebben működik. Nem beszélve arról, hogy a páromtól kapott pozitív visszajelzések is lendületet adnak ahhoz, hogy még többet hozzak ki magamból. Az is biztos, hogyha jól érzem magam a bőrömben, azt a környezetem is észreveszi és értékeli.

BodyShape életmódváltás Impulzív Magazin
– Korábban említetted, hogy te vagy az örök elégedetlen. Mostanra változott ez valamelyest benned?
– Még mindig szigorú vagyok önmagammal, de ha most belenézek a tükörbe, akkor már próbálom észrevenni a pozitív változásokat is, és nagyító sem kell hozzá, hogy nekem is feltűnjön mennyivel vékonyabb a combom, laposabb a hasam és feszesebb a bőröm. Ez óriási előrelépés számomra! (nevet) Tudod, milyen felszabadító érzés belenézni a tükörbe mindenféle feszengés nélkül, és meglátni önmagamon azt, amit most már szeretek?! Sosem gondoltam, hogy egyszer ezt átélhetem, olykor még most sem hiszem el, amit a tükörben látok. Természetesen nem szeretnék ezen a ponton megállni, szeretném tovább folytatni a tudatos életmódot.
– Ha jól emlékszem, attól tartottál az elején, hogy nem fogod észrevenni a változást saját magadon.
– Tényleg féltem attól, hogy ennyi sikertelen fogyókúra után, az életmódváltással sem fogok eredményt elérni. Kár volt ettől tartanom, mert abszolút észrevehető a változás. Alig várom, hogy láthassam egymás mellett a program elején készült fotókat és a friss képeket! Biztosan különleges tapasztalás lesz.
– Mi az, amit tovább szeretnél vinni magaddal ebből a programból?
– Már beépítettem a mindennapjainkba azokat a recepteket, amik megfelelnek az ízlésvilágomnak, és megismertem egy csomó praktikát is, amiket jól tudok hasznosítani a főzés során. A rendszeres sporthoz is már annyira hozzászoktam, hogy szinte hiányzik, ha nem edzhetek, és természetesen a kezelésekről sem szeretnék lemondani, mert azok is a szívem csücskei lettek. Mondhatni ezután sem változik semmi, csak egyre inkább állandósulnak az új szokások az életünkben.

BodyShape életmódváltás Impulzív Magazin
– Mindenki szeretné megtudni, hogy mi a fogyás titka. Te megfejtetted?
– Szerintem a mértékletesség megtalálása és betartása az egyik kulcsa, mert bizony csakis annyit szabad ennünk, amennyire valóban szüksége van a szervezetünknek, a többi felesleges kalóriabevitel. Az is érdekes tapasztalás volt, hogy míg az elején rettenetesen odafigyeltem minden egyes tanácsra, addig pár hét eltelte után, már automatikusan azokhoz a hozzávalókhoz nyúltam, amik jók a szervezetemnek. Tehát időt kell hagyni magunknak arra, hogy ráérezzünk az életmódváltás ízére, hogy megszokjuk az új alapanyagokat, és természetesen el kell engednünk egy csomó jól bevált, de nem feltétlenül egészséges szokásunkat is. Nem lehet egyik a napról a másikra mindent megváltoztatni, csak szépen fokozatosan.
– A program során is megtapasztalhattad, hogy vannak mélypontok. Ezeken, hogyan tudtál túljutni?
– Azt hiszem, hogy csak fáradtságból adódott egy-egy pillanatnyi megtorpanás, hiszen a határaimat feszegettem azzal, hogy a gyerekek mellett is megpróbáltam mindent belesűríteni a napjaimba. Ilyenkor általában előszedtem azokat a pozitív dolgokat, amik erőt adtak a folytatáshoz – a kitűzött cél lebegett a szemem előtt, ez motivált. Régebben az segített át a holtponton, ha felírtam magamnak, hogy mennyi dologért is lehetek hálás az életemben, majd ezt a listát kitettem a hűtőre, hogy a reggeli kávém mellett újra és újra tudatosítsam magamban mindezt, így máris jól indult a napom.

BodyShape életmódváltás Impulzív Magazin
– Említetted, hogy számos fogyókúrát kipróbáltál már, de most megtapasztaltad a komplex életmódváltó-szemlélet erejét. Szerinted mi az, ami miatt az utóbbi működik csak igazán?
– Az a titka, hogy nem egy rövid időszakra szól, hanem egy életen át tart. Igazából meglepetés számomra, hogy az új életmód mellett soha nem vagyok éhes, sőt még finomságokat is ehetek nyugodt szívvel. Lehet, hogy időnként megfordul a fejemben, hogy csak úgy ennék valamit, de közben már be is kúszik a figyelmeztető gondolat: dehát nem is vagyok éhes! Eddig a diéták során általában folyamatosan éheztem – mondjuk éppen az volt a lényegük, hogy kevés kalóriát vigyek be a szervezetembe, és ezáltal fogyjak –, mindeközben az energiaszintem lecsökkent, és ezzel együtt a kitartásom is alábbhagyott. Most azt is megtanultam, hogy fűszerek hozzáadásával hogyan tegyem változatossá az ételeket, így már egyik sem unalmas a számomra.
– Mit üzensz azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint amiben te voltál a program elején?
– Ha már eldöntötték, hogy változtatni szeretnének, akkor ne az interneten keressenek valamilyen csodát ígérő fogyókúrát, hanem mindenképp forduljanak szakemberhez, mert egy életmód-tanácsadás óriási segítség lehet. A személyre szabott étrend mellett ugyanis rengeteg olyan tippet kaphatnak, amelyekkel a saját ízlésük szerint formálhatják tovább, majd alakíthatják ki az új szokásaikat. A diéták ugyanis csak ideig-óráig működnek, nekem is sokszor sikerült lefogynom, de aztán szépen visszaszaladtak a kilók, ezért mindent kezdhettem előröl. Mivel nagyon fontos az életmódváltás szempontjából, ezért őszintén kívánom, hogy mindenki találja meg azt a mozgásformát, amit könnyen beépíthet az életébe, hogy aztán rendszeressé válhasson a mindennapok során. Anno én is jártam aerobikra hébe-hóba, de aztán mindig alábbhagyott a lelkesedésem, pedig a sportra a testnek és a léleknek is szüksége van.

BodyShape életmódváltás Impulzív Magazin
– Büszke vagy magadra, hogy ezt végigcsináltad?
– Még nem tudom kimondani, mert nekem ezt is tanulni kell, pedig sokan mondják a környezetemben, hogy büszke lehetek magamra. Az biztos, hogyha régen odaálltam a tükör elé, akkor egyből a negatív dolgok tűntek fel, de most már tudatosan próbálom észrevenni azt, ami kifejezetten tetszik magamon, és már egész sok mindent fel tudok sorolni. (mosolyog)

(X)

Fotók: Panna

Szerző