Itt a nyár, a perzselő napsütés és a végtelen esték évszaka, és természetesen a strandolás szezonja is. Ha a tökéletes vízparti olvasmányt keresed, ne kutass tovább! Íme a mi könyvajánlónk nektek.

Gyakran keresek ihletet különböző tematikus listákból a következő olvasmányomhoz, hiszen annyi könyv van, különben hogy is szerezhetnék tudomást róluk? Általában ezek a listák segítenek is – kivéve, ha nyárra való olvasnivalókról van szó, mert a legtöbb ilyen gyűjtés állítja: minden olyan könyv strandra való, ami jó. És ez az, amiben ezek a listák tévednek. Én ugyanis nyáron olyan könyveket szeretek olvasni, melyek segítenek pótolni a kimaradt nyaralásokat, a balzsamos éjszakákat egy még fel nem fedezett város utcáin, és amelyek elrepítenek ismeretlen tájakra, hogy úgy érezzem magam, mint a világot felfedező turista – még ha csak a kerti felfújható kismedencéig is szól a jegyem. Épp ezért ezek a könyvek, melyeket most ajánlok, nemcsak szórakoztatóak, de egyben elemien nyáriasak és utazósak is. Ezeket olvasva szinte érzi az ember a napozókrém illatát. Ajánlott melléjük egy pléd, egy hideg ital, szalmakalap és a végtelen napsütés.

A nagy Gatsby – F. Scott Fitzgerald
Ez a klasszikus már csak azért is tökéletes nyári olvasmány, mert ebben a kötetben szerepel az irodalom egyik legjobb kánikulai jelenete. Mivel tavaly nyáron az Impulzív Könyvklubban bővebben is kiveséztük a könyvet, így nem is árulok el róla többet… A videót Facebook oldalunkon visszanézhetitek.


Jó reggelt, búbánat! – Françoise Sagan
A regény hatalmas sikert aratott, amikor 1954-ben megjelent, szerzője ugyanis akkor még csak 18 éves volt, ám mégis olyan árnyalt karaktereket alkotott, hogy azt a tapasztalt írók is megirigyelnék. A történet egy dél-franciaországi nyarat örökít meg. A főszereplőnk Cécile, aki édesapjával és annak fiatal szeretőjével élvezi a nyarat, a napsütést, és persze élete első szerelmét. Amikor azonban apja úgy dönt, hogy újra megházasodik, a gondtalan nyári égboltra felhők gyűlnek, melyek egy tragédia előfutárai lesznek a francia Riviérán.

Kőgazdag ázsiaiak – Kevin Kwan
Ez a rendkívül szórakoztató kötet három szupergazdag szingapúri családról szól és az őket körülvevő pletykákról és ármánykodásról. Rachel Csu felkészületlenül csöppen bele ebbe a világba, amikor kiderül, hogy barátjának családja, egyike Ázsia leggazdagabb famíliáinak. Ez a szatíra bepillantást ad az ázsiai elit gazdag és fényűző világába, mindemellett pedig egy magával ragadó, vicces regény a fiatalságról és a szerelemről – ráadásul készült belőle egy hasonlóan humoros és élvezetes film is.Nem ​mézes hetek – Christina Lauren
Ha romantikus könyvekről van szó, az egyik legjobb fordulat bennük az „ellenségekből szerelmesek” motívum. Ez a könyv pont ezt nyújtja nekünk, ráadásul a mesés Hawaii adja hozzá a hátteret, ahová a két főhősünk – ahogy a cím is sejteti – nászútra megy. Vagy mégsem? Vicces és könnyed olvasmány, egy tökéletes útitárs a forró évszakban.

Strandkönyv – Emily Henry
Két író, két szomszédos ház, egy tópart és egy nyár. Ezzel a felütéssel indul ez a könyv, melyben két, látszólag merőben eltérő személyiségű író vonul el a világtól azzal a céllal, hogy a nyári hónapok alatt leküzdjék az alkotói válságukat és megírják a következő sikerkönyvüket. Nem várt csavarok, vallomások, könnyek és nevetés – ezt kínálja ez a kötet, és ha nem lenne elég a nyári kánikula, a könyv egy-két jelenete után biztosan előkerül majd a legyező.

Utas és holdvilág – Szerb Antal
Szeretem azokat a történeteket, ahol a helyszín nem csak háttér, hanem a történet aktív részese. Ez a magyar klasszikus is ilyen – az olasz táj és városok szinte maguk is szereplők ebben az útkereső olvasmányban. Lélektani regényről van szó, így nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő választás, de azoknak, akik szeretnek elmerengeni az élet, a szabadság és az idő visszafordíthatatlanságának kérdésein, azoknak ez a tökéletes nyári olvasmány.Fotó: Emma

Szerző