Bár tudjuk, hogy a karácsony nem az ajándékokról szól, az ünnep valahogy mégis összefonódott a szépen becsomagolt dobozok képeivel. Kétségtelen, hogy kapni jó, adni pedig még jobb, néha azonban könnyű elveszni az ünnepi készülődésben, és ilyenkor az ajándékozás kedves gesztusból teherré válhat. Ezen próbálunk segíteni ezzel a hat tippel.

karácsony ajándék Impulzív Magazin
1. Az ajándék nem attól jó ajándék, hogy nagy
Fogyasztói társadalmunk karácsony előtt magasabb fokozatra kapcsol, és mindenhonnan az ömlik felénk, hogy nagyobbat, szebbet, jobbat vegyünk szeretteinknek ajándékba, hiszen attól lesz szép az ünnep. Tudjuk mindannyian, de néha nem árt emlékeztetni magunkat: az ünnep nem a karácsonyfa alatt meglapuló TV-től, új, méregdrága telefontól, vagy egyéb fogyasztói cikkektől lesz szép, és a tökéletes ajándék nem attól jó, hogy nagy és drága.

2. A figyelem ajándéka
Mitől lesz jó az ajándék? Attól, hogy érződik rajta, hogy figyeltünk a másikra. Hogy hallottuk az év során, mit mondott, hogy ismerjük annyira, hogy tudjuk, mi csalna mosolyt az arcára. Abban a világban, ahol minden a figyelmünket próbálja ellopni, az odafigyelés az egyik legnagyobb ajándék, amit adhatunk másoknak.

3. Az ünnep is lehet (és legyen) környezettudatos
A karácsony a szeretet ünnepe, nem a mértéktelen fogyasztásé. A túlfogyasztás olyan probléma, amin egész évben, így karácsonykor is dolgoznunk kell, hiszen kedvenc bolygónk, a Föld is megérdemli a szeretetet ezen az ünnepen. Mit tehetünk, ha karácsonykor sem szeretnénk kidobni a környezettudatosságot az ablakon? Annyi étellel készüljünk, ami el is fogy, és próbáljunk szezonális hozzávalókat használni. Vásároljunk helyi termékeket, vagy készítsünk ajándékot saját magunk, és csomagoljunk környezetbarát módon. Sok apró mozzanata van az ünnepnek, melyek kis változtatásokkal sokkal kedvesebbé válnak a bolygóval szemben is.

karácsony ajándék Impulzív Magazin
4. Vegyél hazait
Rengeteg tehetséges hazai alkotó és vállalkozó készít szebbnél-szebb, finomabbnál-finomabb termékeket, melyek tökéletes meglepetések lehetnek szeretteink számára. Ráadásul amikor kisvállalkozótól vásárolunk, nem csupán egyedi ajándékot adhatunk másoknak, hanem támogathatjuk valaki más álmát is – ez aztán az igazi karácsonyi csoda!

5. Ajándékozz szolgáltatást
Jelentőségteljes és tényleg hasznos tárgyi ajándékot találni sokszor nehéz feladat. Épp ezért szuper ötlet szolgáltatást ajándékozni. Sok szolgáltatónál érhetőek el különböző ajándékutalványok, akár fizikai formában is, így teljesül a sokat ismételt kívánalom, hogy „valami azért csak kerüljön a fa alá”, de kedveskedhetünk akár különböző bérletekkel vagy jegyekkel is ajándékozottjainknak.

6. Csináld magad!
Azért szeretjük a csináld magad ajándékokat, mert azokban aztán tényleg benne van az ember szíve-lelke. Adhatunk akár ehető ajándékot is, ehhez van is néhány tippünk, de megpróbálhatunk elkészíteni akár különböző tárgyakat is, ehhez az internet végtelen inspiráció forrást nyújt.

karácsony ajándék Impulzív Magazin

A legfontosabb talán, amit érdemes szem előtt tartani, amikor ajándékozunk, az, hogy ne muszájból tegyük és hogy az ajándékozás ne rólunk, hanem arról szóljon, aki azt kapja. No, és persze hogy nem az ajándéktól lesz szép az ünnep – az már csak a hab a tortán, vagy, hogy szezonálisak maradjunk, a csúcsdísz a karácsonyfa tetején.

Fotó: Emma

Szerző