„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban”, hangzik Mahatma Gandhi sokat idézett gondolata. De mi van akkor, ha a világ változik meg varázsütésre körülöttem, amivel nemhogy nem tudok, de nem is akarok azonosulni? Most valami hasonló élünk meg – ebből indult a Jelenlét soron következő adásának beszélgetése, ami nem csak a szerteágazó változás-téma miatt lett más, mint a korábbi műsorok.
Ahogy ígértük – időről időre cserélődnek majd arcok, pontosabban hangok a műsorban, de amíg „karantén üzemmódban” készülnek a műsorok, addig elsősorban magazinunk szerkesztőségéből áll össze a heti „jelen lévők” négyesfogata.
Az elmúlt egy hónapban Gillich Panna főszerkesztő, Póli Emma, Szécsényi Szilvi és jómagam, mint szerkesztők jártunk körül egy-egy témát, a bemutatkozó adásban taglalt „jelen lenni vagy nem lenni” kérdéskörtől a félelmen át a „bezártság-bakancslistáig” és a türelemig.
A heti témánk, tovább gondolva a türelemről szóló adásban elhangzottak egy részét, a változás lesz. Ha pedig változás, tartva a szavunkat, változott egy kicsit a beszélgetők összetétele is. Panna mellett maradt Emma és Vöri, régi-új arc, illetve hangként pedig beköszön Enzsel Adél, aki egyenesen Angliából kapcsolódott a műsorba. Elöljáróban gyorsan jeleznénk, hogy ez véletlenül sem jelenti azt, hogy Szilvi „kiégett, mint Brey Spears”, mondta anno Fábry Sándor. Hamarosan ismét egyike lesz a Jelenlét társalgóinak, valaki másnak hagyva egy kis időt a szusszanásra, gondolatok gyűjtésére.
Egyszóval új hét, új műsor, benne egy új hanggal és azokkal az újdonságokkal, amik felvillanyoznak vagy letörnek, lendületet adnak, vagy mélydepresszióba süppesztenek, inspirálnak, vagy lehúznak – tehát mindennel, ami a változást jelenti napjainkban, vagy úgy általában egy ember életében.
De mi köze ehhez Panna kételkedő tanárának? Milyen lehetőségeket fedezett fel a „kényszerhelyzetben” Emma? Hol az összefüggés Adél életfilozófiája és a komfortzóna között? Hogyan hozott életre szóló változást az első „pécsi teszkózás” Vöri számára?
Kiderül, ha ráböksz a lejátszás indítására – köszönjük, hogy ezen a héten is jelen vagy velünk!

Szerző