Cukorbetegség? Ételintolerancia? Akkor Ön a magyar vendéglátó egységekben éhen fog maradni. A Fitlife Cukormentes Cukrászda felmérése beigazolta sejtésünket: a közel 500 megkérdezett 74%-a számolt be arról, hogy egyáltalán nem, vagy csak nehezen talál az étlapokon étrendjének megfelelő fogást.

Desszertet hozhatok?
A helyzetet tovább rontja, hogy 87% bevallása szerint nem tud desszertet sem fogyasztani. Erre a fogásra tudnak a legkevésbé alternatívát ajánlani, pedig az éttermeknek szinte semmibe se kerül cukormentes, laktózmentes, paleó, vegán vagy egyéb étrendekhez igazodó desszerteket felvenni az étlapra. Ezek elkészítése nem jelent nagyobb kihívást, mint a hagyományos desszertek, csupán hozzáállás kérdése. „Az éttermeknek egy kis logisztikai feladatot jelent felvenni egy ilyen desszertet a lapra. Mindez megéri, hiszen igény volna rátette hozzá Fekete Márton, a Fitlife Cukormentes Cukrászda alapítója.

Legalább kedvesen tudnak „nem kiszolgálni”
Pozitív azonban, hogy a többség (70%) arról számol be, hogy az éttermek segítőkészek az egyéni kéréseivel kapcsolatban, még ha azt teljesíteni nem is tudják, mert nincs alternatíva.  A cukrászdák többsége már igazodott az igényekhez, a megkérdezettek ¾-e tudja, hova forduljon, ha étrendjének megfelelő tortát keres. Ez az arány az utóbbi 1-2 évben fordult át. Reményeink szerint az éttermek is nyitni fognak első lépésként a desszertjeikkel az igényekhez. Ezen sokat segítene, ha a cukrászdák és éttermek között együttműködések jönnének létre.

Van, aki inkább cukorbetegnek vallja magát, mert csak így veszik komolyan
A megkérdezettek 18%-a bevallotta, volt már konfliktusa a pincérekkel az egyéni kérése miatt. Emiatt van, aki inkább vallja magát cukorbetegnek, így nem kell magyarázkodnia, amikor cukormentes desszert után érdeklődik. „Még mindig sokan nem értik meg, hogy az, aki mellőzi a cukrot az étrendjéből, nem sanyargatja magát, egyszerűen odafigyel a testére, ezért egyszerűbb azt mondani, hogy cukorbeteg vagyok, így nem kezdenek alkudozásba” – mondta a felmérés egyik résztvevője.

Ez a jelenség természetesen létezik a közvetlen környezetünkben is, mindenki ismeri az olyan kérdéseket: „Miért sanyargatod magad?” és társaik. A megkérdezettek fele cukormentes étrenden van, egészségügyi okokból vagy megelőzés céljából. Tapasztalatunk alapján éppen a cukormentes sütemények elkészítése a legkevésbé bonyolult folyamat, hiszen rengeteg alternatíva van az édesítésre. A 2019-es éttermi trendek alakulása remélhetőleg igazodni fog ehhez.

(Az internetes felmérést a Fitlife Cukormentes Cukrászda végezte 2018  márciusában.)
(X)

Szerző