Ínycsiklandó, könnyen elkészíthető ételek, és mindez akár egészséges is lehet? Bűnözés nélkül tényleg lehet finomat enni? Bukor Barbara táplálkozási tanácsadó oldalát pörgetve sok-sok ételfotó tárul elém – egyik jobban néz ki, mint a másik. A recepteket bogarászva rádöbbenek, hogy ezek mind minőségi alapanyagokból készült, tápláló színes ételek. Barbi azt tartja fontosnak, hogy a kínzó fogyókúrák helyett életmódot váltsunk, ennek a folyamatnak pedig a táplálkozás egy alapvető pillére.
– Egyre több követőd van a közösségi médiában, biztosan inspiráló, hogy ennyien kíváncsiak rád.
– Ösztönöz, hogy egyre többen kérnek tőlem tanácsot, nézik az újabb ételfotókat, amiket felteszek, kíváncsiak a receptekre. A pozitív visszajelzések hatására egyre nagyobb lendületet kapok és élvezem a konyhában való sürgést-forgást. Jó érzéssel tölt el, hogy segíthetek másoknak megtalálni a helyes utat a táplálkozás terén.
– Mikor kezdett el foglalkoztatni a táplálkozás?
Mindig is érdekelt a tudatos étkezés, az interneten találtam rá a sporttáplálkozás és táplálékkiegészítő tanfolyamra (IWI Nemzetközi Fitnesziskola – Sporttáplálkozás és táplálékkiegészítés) az utolsó pillanatban jelentkeztem rá. Azóta vagyok hivatalosan táplálkozási tanácsadó.
Hihetetlen jól nézel ki, gondolom, sosem kellett a súlyoddal foglalkoznod.
Most meg fogsz lepődni, de pár évvel ezelőtt felszaladt rám jó néhány kiló, ami egyre jobban zavart. Rosszul éreztem magam a bőrömben, tudtam, hogy valamit tennem kell saját magamért. Érdekes, de régen nem szerettem főzni és affinitásom se volt hozzá. Ezt pedig elég nagy hátrány akkor, ha valaki bele szeretne vágni az életmódváltásba. Rengeteget olvastam az interneten és rávettem magam, hogy otthon főzzek, így pontosan tudtam, mit viszek be a szervezetembe. Természetesen az elején teher volt a főzés, csak azért csináltam, hogy sikerüljön visszanyerni a régi alakomat. Rövid idő alatt elkészíthető recepteket próbáltam ki, egyre ügyesebb lettem és sikerélményt adott.
– Milyen változásokat észleltél a tudatosságnak köszönhetően?
A tisztább étkezés nem csak abban segített, hogy visszanyertem az alakom, hanem fittebb vagyok, kevésbé fáradékony, a véreredményeim is jók és az emésztésem is átalakult. Ez motivált. Lelkesített, hogy az életmódváltás pozitív hatását a saját bőrömön érzem. Tudtam, ha jó minőségű alapanyagokból készítek finom és egészséges ételeket, figyelek az étkezésemre és sportolok, akkor le fogok fogyni. Három hónap alatt nyolc kilót sikerült leadnom.
– A táplálkozási szokásaid elemzése közben mire döbbentél rá?
Alapvető hibákba estem bele: beláttam, hogy roppant kevés folyadékot iszom, pedig a szervezetnek létfontosságú az elegendő folyadékbevitel. Nem mellesleg a fogyókúra egyik kulcsfontosságú szabálya: igyál minél többet! Természetesen itt a vízre gondolok. A másik nehézséget az okozta, hogy imádom a péksüteményeket. Olyan munkahelyen dolgoztam, ahol az ebédszünet mindössze húszperces volt. Lerohantam a közeli pékségbe, és megoldottam az ebédet. Így ment ez mindennap. Nem csoda, hogy meghíztam. Most már tudom, hogyan lehet helyettesíteni ezeket az ételeket. És természetesen akkoriban a sport is elmaradt…
– Mi volt az intő jel?
Akkor döbbentem rá, hogy nincs minden rendben, amikor a nagymamám megjegyezte: „Barbikám, jól nézel ki, de most már ne hízzál többet!” Ez szíven ütött. Világ életemben vékony voltam, mégis a kilókkal küzdhettem. Változtatnom kellett a szokásaimon.
Egyre többen követnek téged, akik szeretnétek tudatosabb étkezni. Általában milyen esetben fordulnak hozzád?
Érdekes, de legtöbben azért keresnek meg, mert szeretnének kiegyensúlyozottabb életet élni, és ehhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Iránymutatást várnak, szeretnék tudni az alapvető „szabályokat”, melyek betartásával az életmódjuk megváltozik, és ezáltal energikusabbak, életvidámabbak lesznek.
Hogyan tudod motiválni a vendégeidet?
Van egy „csaló-nap”, nyilván nem muszáj élni ezzel a lehetőséggel, de nekem például szükségem van arra, hogy hetente egyszer elmegyünk gyrost enni. Ennyi a bűnözés. Ettől függetlenül azon a napon is egészségesen táplálkozom, de megengedem magamnak, hogy lelkifurdalás nélkül megegyem azt az egy általam választott ételt. Ha valaki édességre vágyik, akkor már vannak olyan termékek, amik cukormentesek, alapvetően természetes anyagokat tartalmaznak, mégis hasonló érzést nyújtják, mintha a kedvenc csokiját enné.
A döntés fél siker, de aztán jön a neheze.
– Először ki kell tűzni, pontosan meg kell fogalmazni a célt, ami lehet szinten tartás, fogyás, esetleg hízás is. Ha nem fogalmaztad meg magadnak a célodat, akkor az első akadálynál megállsz, és nem fog motiválni semmi, újból visszaesel a régi kerékvágásba. Ezután egy tesztet tölt ki a vendég, ami alapján látom a napi szokásait, az étrendjét. Fontos, hogy megnézzem, hogyan néz ki a napi étkezése, miket szeret enni… Ebből a tesztből az is kiderül, milyen munkát végez, mennyire aktív az élete, mit sportol. Igazából feltérképezem az életmódját, majd egy konzultációt tartunk, amikor átbeszéljük a legfontosabbakat, végül összeállítom a heti étkezését.
– Mennyire lehet változatos étrendet összeállítani?
Teljesen színes az étrend, egy pillanatig sem unalmas, sőt, a recepteket többféle verzióban is el lehet készíteni, így mindenki a saját ízlését is beleviheti a főzésbe. Kiélheted a kreativitásodat, úgy, hogy a megadott alapanyagokból a megfelelő mennyiséget használod fel. Igyekszem olyan recepteket küldeni, amiket gyorsan el lehet készíteni, nem igényel sok időt, nem kell hozzá nagy főzőtudomány. Segítek abban, hogy az alapanyagokat hol tudják beszerezni. Iránymutatást adok a táplálkozás terén, amiket szem előtt tartanak és igyekeznek változtatni a berögzött szokásaikon – ami valljuk be, nem egyszerű.
– Azt tapasztalom, hogy a legnehezebb talán ellenállni, főleg, ha otthon hagyományosan főznek.
Az életmódváltás az én esetemben sem az jelenti, hogy mindent megvonok magamtól. Ha hazajövök, akkor jóízűen megeszem anyukám főztjét, annak ellenére, hogy nem feltétlen olyan alapanyagokat használ, amiket én. Kerülhetsz sokszor olyan helyzetbe, amikor nem tudsz a szabályaidhoz ragaszkodni. Ilyenkor fontosabb, hogy mértéket tartsd és kezdj el egy idő után nemet mondani.
– Te mennyire tudtál hatni a családodra?
Ha sikerül a közvetlen környezetedben élőket meggyőzni, hogy apró változásokkal egészségesebben lehet élni, akkor könnyebb neked is ellent mondanod. Tudom, hogy a család alapvető szokásait nem lehet megváltoztatni, de mutatok nekik új dolgokat, amiket megízlelve rájöjjenek, hogy másképp is lehet finomat készíteni. Nem érdemes rájuk erőltetni a dolgot, mert ha nem bennük születik meg az elhatározás, akkor nem is fogják ezt komolyan venni.
– Visszatartó erő lehet azoknak, aki még az életmódváltás előtt állnak, hogy ami egészséges, az általában drága is. Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?
– Pontosan ki szoktam számolni az elkészült ételek árát, és látom, hogy egyáltalán nem kerül többe, ha minőségi alapanyagokból készítem el. Például a maglisztek – amiket használok – olyan magvakból készülnek, amik lassabban szívódnak fel, sokáig eltelítenek, éppen ezért nem is kell belőlük annyit enni. A hozzáadott cukrot teljes mértékben kerülöm, helyette inkább eritritet vagy xilitet használok, amik cukoralkoholok. Az étrendeknél is le szoktam írni, hogy ne aggódjanak, ezek drágábbak, de kevesebbet kell belőlük használni.
– Hogyan tudod a vendégeidet motiválni, hogy sportoljanak?
– Sport nélkül nehezebb a fogyás, de nem lehetetlen küldetés. Ha valaki nem szeret annyira mozogni, megpróbálom rávenni, hogy hazafelé a munkából szálljon le egy megállóval előbb a buszról és sétáljon haza. Már ezzel is tesz az egészségéért.
– Mit gondolsz arról, hogy a fogyás éhezéssel jár?
– Olyan étrendet állítok össze, amiben napi ötszöri étkezést írok elő, ha sportol a vendégem, nagy valószínűséggel iszik fehérje shake-et – amit én egyébként nem javaslok –, de az nem váltja ki egyik étkezést sem. Az éhezésről itt szó sincs, hiszen a koplalással rövid idő alatt megszabadulhatsz a nem kívánt kilóktól, de aztán akár a dupláját is visszaszedheted, hiszen a fogyókúra után visszatérsz a régi szokásaidhoz. Ezért tartom fontosnak, hogy fokozatosan alakítsuk át az életünket, életmódváltásban gondolkodjunk. Türelmesebbnek kell lennünk, hogy a változás szemmel látható legyen, de megéri, mert kiegyensúlyozottabb lesz az életünk.Fotó: Kesztyűs Attihttps://www.facebook.com/mimonutrition/

Szerző